vrijdag 26 maart 2021

Geroosterde pastinaak met een 'saus' van feta en hazelnoten

Onlangs heb ik de recepten van Pascale Naessens ontdekt. Na de lasagne van groenten en de ovenschotel van rode biet met ricotta en currypasta heb ik nu een recept gemaakt van geroosterde pastinaken met een 'saus' van feta, peterselie, hazelnoten en een goeie olijfolie. Het was verrukkelijk en ook weer voor herhaling vatbaar. Het recept is vegetarisch en koolhydraatarm. De hoeveelheid ingrediënten heb ik aangepast en de baktijd van de pastinaken heb ik met 20 minuten verlengd, aangezien ze bij mij na de aangegeven baktijd nog hard waren.
Let er op bij het kopen van pastinaken dat ze niet zacht zijn. Koop alleen verse stevige exemplaren.


Ingrediënten voor 3-4 personen:
  • 1,2 kg pastinaken
  • 300 gram biologische feta
  • 20 gram peterselie
  • 120 gram hazelnoten
  • olijfolie 
  • versgemalen zwarte peper en zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180ºC.
Schil de pastinaken met een dunschiller en snijd de uiteinden er vanaf. Snijd de pastinaken in de lengte in vieren, zessen of misschien zelfs in achten, afhankelijk van de grootte van de pastinaken. Zorg dat de repen niet al te dik zijn. Wrijf de repen pastinaak in met een goede olijfolie en rangschik de pastinaakrepen naast elkaar in een grote ovenschaal. Bak de pastinaken in het midden van de oven ca. 50 - 60 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn.
Ondertussen beginnen we met de 'saus' van de feta, hazelnoten en peterselie.
Hak de peterselie fijn. Hak de hazelnoten grof. Meng in een kom de grof gehakte hazelnoten, de fijngehakte peterselie samen met de verkruimelde feta. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en wat zeezout. Giet er dan nog een flinke  scheut goeie olijfolie bij en meng alles goed door elkaar. Zodra de pastinaken gaar en goudbruin van kleur zijn, haal je de ovenschaal uit de oven. Verdeel het feta-hazelnootmengsel over de pastinaken en zet de ovenschaal terug in de oven voor nog eens 5 minuten. 

Eet smakelijk!

woensdag 17 maart 2021

Geroosterde paprika pesto

Een heerlijke variatie op de klassieke rode pesto is deze geroosterde paprika pesto. Ik kwam op het idee omdat ik onlangs de 'buitenbeentjes' paprikasoep aan het maken was. Ik had eigenlijk wat te veel paprika's en toen kwam ik op het idee om alles toch te roosteren en van 1 rode paprika en 1 teentje knoflook een pesto te maken. 
Zowel de rode paprika als de knoflookteen in schil zijn geroosterd in de oven.
Deze pesto hebben we gegeten door de pasta met ui, kippendij en courgette. 
Ook lekker op een toastje, cracker of stukje stokbrood. 


Ingrediënten:
  • 1 geroosterde rode paprika
  • 1 geroosterd teentje knoflook
  • evt. snuf chilivlokken
  • 100 gram zongedroogde tomaatjes
  • 5 basilicumtakjes (alleen de blaadjes)
  • 50 gram geroosterde pijnboompitjes
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • versgemalen peper en zeezout naar smaak
  • 100 ml goede olijfolie extra vierge

Voorbereiding:
De paprika gaan we zelf roosteren in de oven samen met de knoflook.
Verwarm de oven voor op 180º C (hete lucht). 
Snijd de paprika doormidden en verwijder de steel en de zaadlijsten. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en leg de paprikahelften met de snijkant naar beneden in de ovenschaal. Leg de knoflookteen (in de schil) ernaast. Besprenkel met wat olijfolie, evt, een snuf chilivlokken, wat versgemalen peper en zeezout. Zet de ovenschaal in de oven en bak 30 minuten tot de paprika en knoflookteen zacht zijn. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.


Bereiding:
Doe de geroosterde paprika, geroosterde knoflookteen (zonder schil), zongedroogde tomaatjes, basilicumblaadjes, geroosterde pijnboompitjes, Parmezaanse kaas, versgemalen peper en zeezout in een blender of keukenmachine. Hak alles zorgvuldig tot er een soort crème ontstaat. Giet nu lepel voor lepel de olijfolie erbij en blijf roeren tot alles goed vermengd is. 

Eet smakelijk!

zaterdag 13 maart 2021

Ovenschotel van rode biet met ricotta en currypasta

Deze ovenschotel van rode biet, ricotta en currypasta is geïnspireerd door een  recept van Pascale Naessens. 
I.p.v. rode currypasta heb ik een groene (wat mildere) variant gekozen van het merk Fairtrade. Voor 3 personen heb ik 1 kg gekookte rode biet gebruikt. Het gerecht is vegetarisch en koolhydraatarm en superlekker. Wederom is onze grootste eter hier in huis bereid om dit gerecht nog een keer te eten (en dat terwijl hij eigenlijk helemaal geen rode biet lust). Wij vonden het heerlijk.


Ingrediënten voor 3 personen:
  • 1 kg gekookte rode biet
  • 500 gram ricotta
  • 1 pakje (= 70 gram) Thaise groene currypasta (Fairtrade)
  • 150 ml slagroom
  • versgemalen peper
  • zeezout
  • 3 eetlepels olijfolie en wat om in te vetten
  • 100 gram versgeraspte kaas.

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd de rode bieten in plakken van ca. 1 cm dikte en verdeel ze in 3 gelijke hoeveelheden, we maken nl. 3 lagen van rode biet met er tussen de ricotta.
Meng in een kom 1/3 van de ricotta met de currypasta en breng op smaak met wat versgemalen peper en zeezout. 
Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. We beginnen met een laag rode bietenplakken. We bestrijken de bietenplakken met wat gewone ricotta, gevolgd door een laagje ricotta met currypasta. Herhaal dit 3 keer en eindig met een laag ricotta met currypasta. Iedere laag met plakken rode biet bestrooien we met wat versgemalen peper en zeezout (niet te veel, anders wordt het te zout).
Giet er nu 3 eetlepels goede olijfolie over en strooi de gemalen kaas erover.
Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak ca. 25 minuten.
Haal na 15 minuten de ovenschaal uit de oven en giet de slagroom  erover. Zet de ovenschaal terug in de oven en bak nog 10 minuten tot de kaas gesmolten is en goudbruin van kleur is.

Eet smakelijk!



zondag 7 maart 2021

Lasagne van groenten

Lasagne is van origine een Italiaanse ovenschotel die wordt bereid met dunne brede gestapelde pastabladen met daartussen een vulling naar keuze.
Het gerecht wordt daarna met kaas bestrooid, in sommige gevallen ook nog overgoten met bechamelsaus en vervolgens gegratineerd in de oven
In onderstaande lasagne worden géén pastabladen gebruikt, maar 5 soorten groenten, pistachepesto, ricotta en geraspte kaas.
Het is een recept geïnspireerd door een recept van Pascale Naessens.. Dit gerecht is vegetarisch en koolhydraatarm en superlekker, zelfs onze grootste vleeseter hierin huis wil het zeker nog een keer eten (en dat zegt heel wat).


Ingrediënten voor 3-4 personen:
  • 2 courgettes
  • 2 aubergines
  • 6 trostomaten
  • 1 rode paprika
  • 400 g spinazie, gewassen en gedroogd
  • 250 g ricotta
  • 1 potje pistachepesto
  • 100 gram geraspte belegen kaas
  • olijfolie
  • versgemalen peper
  • zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180º C. 
We beginnen met het maken van de pistachepesto. Klik hier voor het recept. Heb je geen tijd of zin, dan kun je natuurlijk ook gewoon een potje pesto kopen. 
Snijd de courgettes, de aubergines en de tomaten in plakken van ca. 0,8 - 1,0 cm. De plakken courgette, aubergine en tomaat worden nu als eerste geroosterd in de oven. Ik heb hiervoor wel drie bakplaten gebruikt.
Bekleed de bakplaten met aluminiumfolie, smeer deze in met olijfolie en bestrooi met versgemalen peper en zout. Leg de plakken courgette, aubergine en tomaat hierop en smeer de bovenkant van de groenten ook in met olijfolie en bestrooi daarna de bovenkant met versgemalen peper en zout. Schuif de bakplaten in de voorverwarmde oven en laat de groenten 30 minuten roosteren.
Snijd ondertussen de paprika in kleine stukjes en stoof deze in wat olijfolie in een koekenpan. Voeg vervolgens de spinazie in gedeeltes toe. Zodra de spinazie geslonken is, voeg je de ricotta toe en breng je het geheel op smaak met wat versgemalen peper en een beetje zout. Laat het ricottamengsel nog heel even stoven en haal het daarna van het vuur. 
Vet een grote ovenschaal in met wat olijfolie. We gaan nu de groenten in laagjes stapelen in de ovenschaal. We beginnen met de plakjes courgette. Smeer de plakjes courgette in met 2 eetlepels pistachepesto. Lepel er vervolgens een laag van het spinazie-paprika-ricottamengsel overheen. Dan volgen de plakjes aubergine. Smeer de plakjes aubergine ook in met 2 eetlepels pistachepesto. Dan volgt weer een laag van het spinazie-paprika-ricottamengsel. Eindig met een laag tomaten. De groentelagen herhalen en eindigen met de plakken tomaat. Tot slot bestrooien we het geheel met de geraspte belegen kaas.
Zet de ovenschaal nog eens 20 minuten in het midden van de oven en laat de kaas smelten en goudbruin worden.

Eet smakelijk!



dinsdag 2 maart 2021

Pistachepesto

Een heerlijke variatie op de klassieke pesto genovese is de pistache pesto. 
De pijnboompitjes zijn hier vervangen door gepelde pistachenootjes.


Ingrediënten:
  • 15 gram verse basilicum
  • 40 gram Parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram gepelde pistachenootjes
  • ¼ theelepel zeezout
  • versgemalen peper
  • 100 ml goede olijfolie extra vierge

Bereiding:
Doe de basilicum, de Parmezaanse kaas, de knoflook, de pistachenootjes, het zeezout en een snuf versgemalen peper in een blender of keukenmachine. Hak alles zorgvuldig tot er een soort crème ontstaat. Giet nu lepel voor lepel de olijfolie erbij en blijf roeren tot alles goed vermengd is. Breng eventueel nog verder op smaak met wat versgemalen peper en zout.

Eet smakelijk!