maandag 14 juli 2014

Pasta met kip en perziken in roomsaus

Een lekker, makkelijk en gezond pastagerecht, zeer geschikt voor op de camping. 
In dit recept heb ik verse perziken gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook perziken uit blik gebruiken, deze bevatten echter wel veel meer suikers en zijn veel minder lekker. Voor de pasta heb ik gekozen voor farfalle (strikjespasta), maar je kunt natuurlijk ook voor een andere soort kiezen. 



Ingrediënten voor 4 personen:
  • 300 – 400 gram pasta naar keuze
  • 1 à 2 eetlepels olijfolie
  • 3 perziken, geschild en in stukjes
  • 1 kuipje Philadelphia roomkaas
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 400 gram kippendijfilet, in stukjes
  • 1 bakje champignons
  • 1 prei
  • vers gehakte peterselie
  • vers geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding:
Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de prei in kleine ringetjes en de champignons in plakjes. Verwarm 1 à 2 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de kippendijfilet goudbruin. Bak de champignons en de fijngesneden knoflook mee. Voeg als laatste de prei toe en bak even mee. Zet het vuur nu laag en laat de Philadelphia roomkaas smelten in het mengsel en voeg als allerlaatste de perziken in stukjes toe. Meng het kippenmengsel met de farfalle. Garneer met wat vers gehakte peterselie en serveer met geraspte Parmezaanse kaas.

Eet makelijk!

Bron: aangepast recept van Sonja Bakker (Lidl)

donderdag 10 juli 2014

Hummus met zongedroogde tomaatjes

Hummus was niet mijn favoriete "smeerseltje". Ooit heb ik het eens gegeten op m'n werk waar iemand het zelf had gemaakt en die vond ik wel heel erg lekker. Nu zelf op zoek gegaan en een heerlijk recept gevonden op een Amerikaanse site, hummus met zongedroogde tomaatjes. Lekker op (stok)brood, crackertje of gewoon lekker dippen met wat komkommer... 




Ingrediënten voor een grote pot hummus:
  • 2 kleine blikjes kikkererwten (260 gram)
  • 1 eetlepel tahin (sesamzaadpasta)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • sap van een halve citroen
  • een handje zongedroogde tomaatjes
  • klein scheutje water
  • zout naar smaak
  • blender of keukenmachine


Bereiding:
Spoel de kikkererwten af en laat ze goed uitlekken in een vergiet. 
Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en mix net zo lang tot een romige, smeuïge massa is verkregen. Eventueel nog wat olijfolie overheen sprenkelen. 

Eet smakelijk!

http://thehealthyfamilyandhome.com/

dinsdag 8 juli 2014

Frittata's met kip, paprika, maïs en erwtjes

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 3 eieren
  • 80 ml halfvolle melk
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 300 gram kippendijfilet (in blokjes, gaar gebakken)
  • klein blikje maïs
  • 150 gram doperwtjes 
  • 1 rode paprika (in blokjes)
  • 2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zoete chilisaus
  • gemengde groene salade

Bereiding:
Klop de eieren in een grote kom los met de melk. Voeg beetje bij beetje de meel toe en blijf goed roeren. Voeg daarna de gare kippenstukjes, de maïs, de paprikablokjes, de doperwtjes en de fijngehakte peterselie toe en roer goed door.
Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep met een lepel kleine beetjes beslag in de koekenpan en bak ze in porties van 3 of 4 in de koekenpan. Bak ze ca. 3 minuten per kant tot ze goudbruin en gaar zijn. Herhaal tot het beslag op is. 
Serveer met een gemengde groene salade en wat zoete chilisaus.

Eet smakelijk!

Bron: aangepast recept uit "Gezond eten", juni 2013



zondag 6 juli 2014

Chocoladekoekjes

Voor een high tea op school van dochterlief heeft zij onderstaande chocoladekoekjes gemaakt. 
Ze zijn heel erg goed gelukt, smaken geweldig lekker, dus daarom mogen ze op de blog van moeders...


Ingrediënten voor ca. 15 tot 18 koekjes:

  • 150 gram bakvaste chocoladedruppels
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram biologische roomboter
  • 75 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram rietsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ½ sinaasappel (alleen rasp)
  • 1 ei
  • snufje zout
  • bakpapier


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175º C.
Mix de roomboter samen met de basterdsuiker, de rietsuiker en de vanillesuiker in een mixer op de laagste stand tot een egaal mengsel. Voeg het ei toe en mix verder tot het ei helemaal is opgenomen. Ondertussen de helft van de sinaasappel raspen. Voeg de sinaasappelrasp bij het mengsel. 
Als laatste het zelfrijzend bakmeel en een snufje zout toevoegen aan het mengel. Mix dit kort tot een taai deeg. Zet de mixer nu uit. Schep nu de chocoladedruppels met een lepel goed door het deeg.
Bekleed de bakplaat uit de oven met bakpapier. Rol met de hand kleine balletjes ter grootte van een pingpongbal en leg ze met genoeg tussenruimte op de bakplaat. Duw ze iets plat. Wil je alle koekjes in één keer bakken dan moet je twee bakplaten gebruiken of zoals wij (we hebben maar 1 bakplaat) alles in twee keer bakken. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes 12-14 minuten tot ze lichtbruin van kleur zijn. Maak je dikke koekjes laat ze dan wat langer bakken. Laat de koekjes met bakpapier op een rooster afkoelen. Daarna kun je ze bewaren in een koektrommel of gewoon lekker opeten.

Eet smakelijk!



donderdag 3 juli 2014

Lasagne Bolognese

Vanavond een heerlijke lasagne gemaakt met de Bolognesesaus zoals beschreven bij het recept van de spaghetti met Bolognesesaus.


Ingrediënten voor 4 personen:


  • 4 porties Bolognesesaus
  • 12 verse lasagnebladen (o.a. verkrijgbaar bij AH)
  • 200 gram hüttenkäse (cottage cheese)
  • olijfolie o in te vetten
  • Bechamelsaus:
  • 40 gram boter
  • 2 volle eetlepels bloem
  • 4 dl (magere) melk
  • peper en zout
  • snuf nootmuskaat
  • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • evt. groene salade

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Maak de bolognesesaus zoals beschreven bij het recept van spaghetti met Bolognesesaus.
Smelt voor de bechamelsaus de boter in een steelpan en roer de bloem er door, laat de bloem niet bruin worden. Roer er, op laag tot matig vuur, beetje bij beetje de melk door, maar roer het mengsel steeds eerst glad met een garde voordat er nieuwe melk toegevoegd wordt. Breng de saus aan de kook en laat de saus al roerend eventjes zachtjes doorkoken. Draai het vuur uit. Breng op smaak met peper, zout en een snuf nootmuskaat en voeg als laatste de Parmezaanse kaas toe. Roer alles goed door.
We gaan nu de ovenschaal vullen in lagen. Vet de ovenschaal in met wat olijfolie. Begin met een deel van het gehaktmengsel, dan drie lasagnevellen, een deel van de de hüttenkäse en een grote lepel bechamelsaus. Herhaal dit tot alles op is. Eindig met een laagje gehaktsaus. Giet als laatste de rest van de bechamelsaus over de lasagne en bak de lasagne in ca. 30 minuten gaar in het midden van de oven. Serveer bv. met een groene salade.

Eet smakelijk!

woensdag 2 juli 2014

Ovenschotel met wraps en zoete aardappelen

Een heerlijke "oranje" ovenschotel, gemaakt van zoete aardappelen in combinatie met gehakt, tomaten, wraps en geraspte wortelen. Zelf heb ik nog een halve courgette, die ik over had van een ander recept, fijngesneden en meegebakken met het gehakt, maar dat stond niet in het recept. Heel erg gezond, heel erg makkelijk te maken en ook nog eens heel erg lekker.


Ingrediënten voor 3 à 4 personen:

  • 350 gram zoete aardappel (geschild, in blokjes)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 400 gram mager rundergehakt
  • 500 gram gezeefde tomaten (passata)
  • 2 à 3 volkoren tortillawraps
  • 2 grote winterwortelen (ca. 350 gram)
  • 200 gram hüttenkäse 
  • 30 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
  • gemengde salade


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180º C.
Schil de zoete aardappelen en snij in blokjes. Kook de zoete aardappelblokjes in 15-20 min. met wat zout tot ze zacht zijn. Giet ze af en pureer ze met een stamper en zet apart. Schil de wortelen en rasp ze grof.
Verhit ondertussen 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak hierin de knoflook en het gehakt gaar. Roer de gezeefde tomaten erdoor en haal daarna de pan van het vuur.  Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
Vet een (ronde) ovenschaal in met wat olijfolie. We gaan nu laagjes maken. Begin onderin met de volkoren tortillawrap, heb je een rechthoekige ovenschaal snij dan de tortillawrap op maat. Verdeel hierover de helft van het gehaktmengsel, de helft van de zoete aardappelpuree en de helft van de geraspte wortel. Verdeel alle hüttenkäse over de geraspte wortel. Dek weer af met een volkoren tortillawrap. Herhaal de lagen nog een keer met de rest van het gehaktmengsel, de rest van de zoete aardappelpuree en de geraspte wortel. Verdeel als laatste de Parmezaanse kaas over de bovenste laag.
Bak de schotel ca. 15 minuten in de oven. Serveer met een gemengde salade.

Eet smakelijk!

Bron: “Gezond eten”, juni 2013