Weer eens wat anders: tomatenjam van snacktomaten. Ik heb een een emmertje bij de Lidl gehaald met gele en rode snacktomaten. Je hoeft de tomaatjes niet te ontvellen en de pitjes ook niet te verwijderen. Tomatenjam is heerlijk bij een stukje kaas, op een toastje of gewoon op de boterham.
Ingrediënten voor 2 flinke glazen (weck)potten
- 500 gram snacktomaatjes (geel en rood)
- 300 gram geleisuiker
- 1 vanillestokje
- ½ theelepel gemberpoeder (djahé)
- ¼ theelepel kaneelpoeder
- ¼ theelepel versgemalen peper
- ¼ theelepel zout
- 1 theelepel citroensap
- glazen (weck)potten
Bereiding:
Was de snacktomaatjes, snijd ze in tweeën en pureer ze samen met de gemberpoeder, kaneelpoeder, versgemalen peper en zout fijn in de blender. Doe de gepureerde tomaten in een kookpan. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Voeg zowel de twee helften van het vanillestokje als het merg toe aan de tomaten. Voeg als laatste de geleisuiker en het citroensap toe. Breng het geheel aan de kook en roer goed door. Laat op hoog vuur enkele minuten koken tot de suiker opgelost is. Haal het schuim met behulp van een schuimspaan eraf. Zet het vuur laag en laat nog 30-45 minuten zachtjes inkoken en roer regelmatig goed door.
Ondertussen gaan we de glazen (weck)potten uitkoken.
Zet de glazen (weck)potten in een pan. Schenk er kokend water bij tot de ze helemaal onder staan. Breng het water opnieuw aan de kook en laat ca. 10 min. doorkoken. Neem de potten met een (keuken)tang uit de pan en laat deze omgekeerd op een schone theedoek drogen.
Zodra de tomatenjam is ingedikt in de (weck)potten scheppen en afsluiten.
Eet smakelijk!