Dit gerecht is dé afhaalfavoriet in vele Chinese takeaways en restaurants over de hele wereld. Het gerecht is bekend onder de naam 'Wandering Dragon'. Het is een heerlijk roerbakgerecht wat bestaat uit een een combinatie van kip, garnalen, groenten in een heerlijke aromatische saus.
Lekker met gekookte witte rijst.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 300 gram witte rijst
Voor de roerbak:
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 200 gram kippendijfilet, in stukken
- 200 gram rauwe garnalen, gepeld en darmen verwijderd
- 1 ui, in grove stukken
- 2-3 teentjes knoflook, grof gehakt
- 150 gram wortel, geschild en in schuine dunne plakken
- 200 gram kastanjechampignons, in vieren/zessen
- 1 rode paprika, in stukken, steel en zaden verwijderd
- 1 groene paprika, in stukken, steel en zaden verwijderd
Voor de saus:
- 2 eetlepels oestersaus
- 2 eetlepels Chinese Shaoxing rijstwijn (let op: niet verwarren met rijstwijnazijn!)
- 2 theelepels donkere sojasaus
- 2 theelepels suiker
- ½ theelepel zwarte peper
- 2 eetlepels lichte sojasaus (of Kikkoman)
- 150 ml kippen- of groentebouillon (koud)
- 2 eetlepels maïzena + 2 eetlepels water
Voorbereiding:
Rijst:
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Roerbak:
We beginnen met het snijden/schoonmaken van alle ingrediënten.
Saus:
Vermeng als eerste de maïzena met het koude water.
Meng de rest van de ingrediënten voor de saus in een grote kom of maatbeker en voeg ook de maïzena (plus water toe). Roer goed om en zet apart.
Bereiding:
Roerbak:
Verhit in een grote wok 1 eetlepel plantaardige olie. Bak hierin op middelhoog vuur de kippendij samen met de ui enkele minuten, gevolgd door de knoflook. Blijf goed roeren, zorg dat de knoflook niet verbrand.
In een andere koekenpan verhitten we ondertussen ook 1 eetlepel plantaardige olie en bakken we op middelhoog vuur de garnalen in ca. 2 minuten tot ze roze kleuren. Haal van het vuur en zet apart.
Voeg aan de kip, ui en knoflook vervolgens de wortel en de champignons toe en bak enkele minuten mee, blijf goed roeren. Als laatste voegen we dan de paprika toe en deze bakken we ook weer enkele minuten mee.
Nu gaan we de saus toevoegen aan de groenten en laten het geheel nog enkele minuten garen. Voeg ondertussen ook de garnalen toe aan de roerbak.
Serveer deze Chinese roerbak met de rijst.
Eet smakelijk!
Bron: Kwoklyn Wan