Vind je wraps met zalm ook zo lekker, probeer ze dan eens een keer met warmgerookte zalm. Warmgerookte zalm is net even anders dan koudgerookte zalm, de smaak is veel lekkerder, zachter en intenser.
Ingrediënten:
- tortillawrap(s)
- warmgerookte zalm
- kruidenroomkaas
- komkommer
- rucolasla
- versgemalen peper
- zout
Bereiding:
Besmeer de wrap met de kruidenroomkaas. Snijd m.b.v. een kaasschaaf lange plakken van de komkommer en leg 2 plakken in het midden van de wrap. Beleg de wrap aan beide zijden van de komkommerplakken met de zalm en bestrooi met een beetje versgemalen peper en zout. Leg nog wat plukken rucolasla naast de zalm. Rol de wrap strak op en leg 'm een uurtje in de koelkast. Daarna snijd je de wrap met een scherp mes in kleine rolletjes. Prikkertje erin, lekker als borrelhapje.
Eet smakelijk!
Ze zijn er weer! Heerlijke zoete kersen. Als je de kersen wilt gaan verwerken in bijvoorbeeld taart of gebak, in dit geval muffins, haal dan eerst de pitten eruit. Verwijder de pitten met een kersenontpitter, heb je deze niet, dan gaat het met een scherp mesje ook heel goed. Snijd hiervoor de kersen door midden en verwijder de pitten.
Ingrediënten:
- 300 gram bloem
- 80 gram cacaopoeder
- 1 tl kaneel
- 1/4 tl zout
- 1 tl bakpoeder
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 100 gram ongezouten roomboter
- 250 ml karnemelk
- 2 eieren
- 150 gram pure chocolade, in stukjes gehakt
- 150-200 gram kersen, ontpit en gehalveerd
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200º Celsius, laat de roomboter op kamertemperatuur komen en zet alvast je muffinbakvormpjes klaar. Was de kersen in een vergiet en dep ze daarna droog met wat keukenpapier.
Neem twee beslagkommen. In de ene kom meng je de bloem, het cacaopoeder, kaneel, zout en bakpoeder. In de andere kom mix je de suiker, de roomboter, de karnemelk en de eieren. Voeg nu het droge mengsel bij het natte mengsel en roer dit met een spatel door elkaar tot het bloemmengsel opgenomen is. Wanneer alles gemengd is, meng je 3/4 van de stukjes chocolade en de ontpitte gehalveerde kersen door het beslag (houd een aantal kersen achter voor decoratie.
Vul nu de muffinvormpjes met het beslag en strooi de overige stukjes chocolade over de bovenkantjes. Bak de muffins ongeveer 20 minuten in het midden van de oven. M.b.v. een satéprikker kun je kijken of de muffins gaar zijn, het stokje moet dan droog uit de muffin komen. Laat de muffins afkoelen op een rooster.
Eet smakelijk!
Gado gado is een heel bekend vegetarisch gerecht uit Indonesië. Het is eigenlijk een salade van geblancheerde groenten, aangevuld met gekookt ei, komkommer en bijvoorbeeld tomaat, aardappelen, gebakken tofu. Het is heel gemakkelijk te maken, maar wel heel bewerkelijk, omdat de groenten apart geblancheerd worden. Qua groenten kun je eindeloos variëren, reken op ongeveer 200 à 250 gram groenten per persoon als je het als hoofdmaaltijd serveert. Over de salade wordt een warme pindadressing gegoten met daarover gebakken uitjes of, voor de niet-vegetariërs onder ons, verkruimelde kroepoek.
Op de foto zie je niet zoveel pindadressing, omdat anders de groenten niet meer zichtbaar waren. Iets meer dressing is dus aan te bevelen. Een heerlijk zomers gerecht.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 400 gram vastkokende aardappelen
- 400 gram tofu
- sesamolie
- 4 grote scharreleieren
- zeezout
- 150 gram peultjes
- 200 gram worteltjes
- 1 Paksoi
- 125 gram taugé
- ½ komkommer
- Cherrytomaatjes
- gebakken uitjes/kroepoek
Pindadressing
- 150 gram pindakaas met stukjes noot
- 50 g palmsuiker
- 2 teentje knoflook
- 1-2 rode chilipepers
- 1 limoen
- ½ theelepel trassi (voor de vegetariër achterwege laten)
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 eetlepel tamarindepasta
- 1 kopje heet water (gekookt)
Bereiding:
Schil de aardappelen en kook ze in een ruime pan met water en zout ongeveer 15 minuten. Giet ze af en snijd ze in blokjes van ca. 2,5 x 2,5 cm.
Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 2,5 x 2,5 cm en bak ze in de sesamolie ongeveer 10 minuten goudbruin. Daarna uit laten lekken op een keukenpapiertje en bestrooien met wat zeezout.
Kook de eieren halfzacht of hard en laat ze schrikken. Pel ze en snijd ze in vieren.
Was alle groenten. Verwijder de puntjes en de eventuele draden van de peultjes.
Schrap de worteltjes en snijd ze in dunne reepjes. Verwijder het harde deel van de stronk van de paksoi en snijd de paksoi in repen van ca. 2 cm, maak hierbij een scheiding tussen de witte stelen en de bladeren.
Nu gaan we de peultje, de worteltjes en de witte stelen van de paksoi ongeveer 2 minuten in aparte pannen (of na elkaar in dezelfde pan) blancheren (= kort koken in water met wat zout). Giet de groenten af en spoel na met koud water. Laat de groenten uitlekken in een vergiet, houd hierbij de groenten wel apart en gooi ze niet door elkaar.
Leg de taugé en de bladeren van de paksoi ongeveer 30 seconden (let op) afzonderlijk van elkaar in heet water en giet daarna ook afzonderlijk van elkaar af.
Snijd de komkommer in halve plakjes (zaadlijsten verwijderen, schillen is niet nodig). Halveer de cherrytomaatjes.
Pindadressing:
Kook het water. Pel de knoflook en snijd in vieren. Verwijder de steel, de zaadlijsten en de zaadjes van de rode peper(s) en snijd in stukken. Doe de knoflook en de peper in een blender. Rasp de palmsuiker boven de blender. Voeg de pindakaas, de trassi, de ketjap manis, de tamarindepasta en het sap van de limoen toe en hak alles in de blender tot een egale massa. Voeg als laatste het gekookte water toe tot de juiste dikte van de dressing is bereikt.
Schik alle groenten en andere ingrediënten op een schaal of bord, schenk de warme pindadressing erover en verkruimel daarover de kroepoek (of voor de vegetariërs de gebakken uitjes).
Eet smakelijk!
Stoofpotten zijn echt niet alleen lekker in de winter. Deze heerlijke kalfsstoofpot is heel smakelijk voor in de zomer en eenvoudig te maken. Het kalfsvlees is mals en de zoete aardappelen en de doperwtjes zorgen voor een zoet accent in dit gerecht.
Ingrediënten voor ca. 3-4 personen:
- 600 - 800 gram kalfsriblappen
- olijfolie
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 5 eetlepels tomatensaus
- 1 glas witte wijn
- 500 ml runderbouillon
- klein bosje verse kruiden (bv. rozemarijn, tijm, selderij, laurier)
- 400 gram aardappelen stukken
- 400 gram zoete aardappelen in stukken
- 150 gram doperwtjes (diepvries)
- zout
- versgemalen zwarte peper
- 1 eetlepel maizena
Bereiden:
Snijd de kalfsribben in blokjes van ca. 3x3 cm of laat het door de slager doen. Bestrooi met zout en versgemalen zwarte peper. Pel en snipper de ui. Pel de knoflooktenen, maar laat ze heel.
Verhit in een stoofpan de olijfolie en braad de blokjes kalfsvlees samen met de knoflooktenen aan. Voeg de uien toe en laat enkele minuten meebakken. Voeg de tomatensaus toe samen met de witte wijn en het bosje verse kruiden. Giet de runderbouillon in de pan tot het vlees net onder staat. Met het deksel op de pan ca. 1 tot 1½ uur laten stoven, eventueel halverwege de stooftijd nog wat water toevoegen. Ondertussen de aardappelen schillen en in blokjes snijden. Ca. 30 minuten voor het einde van de stooftijd de aardappelen toevoegen. Ondertussen de zoete aardappelen schillen en in blokjes snijden. Ca. 20 minuten voor het einde van de stooftijd de zoete aardappelen toevoegen. Vijf minuten voor het einde van de stooftijd de diepgevroren doperwtjes toevoegen.
Als alles gaar gestoofd is, de verse kruiden verwijderen en de saus met de maizena indikken, haal hiervoor wat bouillon uit de pan en meng dit goed met de maizena en giet weer terug in de pan. Eventueel nog verder op smaak brengen met zout en peper.
Eet smakelijk!
Wij zijn gek op hamburgers en op risotto. Onderstaand recept is een heerlijke eigengemaakte hamburger op een bedje van kort gestoofde spinazie, een heerlijk romige kokosrisotto en daar bovenop een eigengemaakte hamburger met wat in roomboter gesmoorde plakjes knoflook.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 sjalotjes
- 1 teentje knoflook
- 175 gram risottorijst (b.v. arborio)
- 3 eetlepels witte wijn
- 3 eetlepels kokosmelk
- 500 ml kippenbouillon
- 1 eetlepel roomboter
- zout
- 500 gram spinazie
- Caribbean spices van Jonnie Boer
- 1 eetlepel gesmolten roomboter
- 2 hamburgers (gemaakt van 300 gram rundergehakt, 1 beschuit, 1 ei, peper en zout)
- Caribbean spice van Jonnie Boer
- 2 tenen knoflook
- zout
- 1 eetlepel roomboter
Bereiding:
Risotto
Pel en snipper de 2 sjalotjes fijn. Pel en hak het teentje knoflook fijn. Verhit een eetlepel roomboter in een grote koekenpan of wok en fruit de ui en de knoflook zachtjes aan. Voeg de risotto toe en bak even mee. Afblussen met de 3 eetlepels witte wijn en 3 eetlepels kokosmelk. Vervolgens voeg je telkens een scheutje van de kippenbouillon toe tot de risotto gaar is, dit duurt ongeveer 18-20 minuten. Breng de risotto op smaak met wat zout.
Pel ondertussen twee teentjes knoflook en snij ze in dunne plakjes.
Hamburgers
Marineer de hamburgers met de Caribbean Spices kruiden. Pel de knoflook en snij ze in plakjes. Verhit in een koekenpan een eetlepel roomboter en smoor de plakjes knoflook in de boter, zodra ze lichtbruin gaan kleuren uit de pan scheppen en met een snufje zout bestrooien. Bak de hamburgers in dezelfde pan om en om mooi bruin, 2 à 3 minuten per kant.
Spinazie
Zet een kleine laag water op, laat dit koken en voeg hier de spinazie bij. Laat dit 1 minuut koken. Giet de spinazie af in een zeef en gooi terug in de pan. Breng op smaak met de Caribbean Spices kruiden, zout en de gesmolten boter.
Serveer de hamburgers op een bedje van de spinazie en de kokosrisotto. Strooi wat knoflookplakjes bovenop de hamburgers.
Eet smakelijk!
Bron: www.originalspices.nl
Eerder maakte ik al de pompoen-worteltaart met geitenkaas van Ottolenghi, maar nu is mijn allereerste 'zoete' taart van Ottolenghi een feit. Het is een klein taartje met een doorsnede van 20 cm en goed voor ca. 6-8 personen, tenminste als je niet al te grote stukken neemt.
Ingrediënten:
- 160 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ thelepel baking soda
- 1 theelepel kaneel
- ¼ theelepel kruidnagelpoeder
- 1 groot scharrelei
- 1 scharreleidooier
- 200 gram zonnebloemolie (= 225 ml)
- 270 gram fijne kristalsuiker
- 50 gram walnoten, grof gehakt
- 50 gram gedroogde geraspte kokos
- 135 g wortelen, grof geraspt (ik gebruikte een zakje kant-en-klaar gesneden worteljulienne uit het koelvak)
- 2 scharreleiwitten
- Snufje zout
- 175 gram verse roomkaas, op kamertemperatuur
- 70 gram roomboter
- 35 gram poedersuiker
- 25 gram honing
- 30 gram walnoten, grof gehakt en licht geroosterd
Bereiding:
Taart:
Verwarm de oven voor op 170° C. Vet een kleine springvorm in van 20 cm Ø.
Beleg de bodem en de wand van de springvorm met bakpapier.
Zeef de bloem met het bakpoeder, zuiveringszout, kaneel en de kruidnagelpoeder. Klop het ei en de eidooier door elkaar. Hak de walnoten fijn.
Giet de zonnebloemolie met de fijne kristalsuiker in de kom van de mixer . Mix gedurende 1 minuut op de middelste stand. Zet daarna de mixer op de laagste stand en voeg al kloppend het eimengsel toe. Meng er de fijngehakte walnoten, kokosrasp en geraspte wortel door, gevolgd door het bloemmengsel. Meng niet te lang. Schep het wortelbeslag uit de kom van de mixer over in een grote kom. Was de kom van de mixer goed schoon, zorg dat deze weer vetvrij is en klop de eiwitten met het zout hierin tot er stevige pieken ontstaan. Spatel nu het eiwitschuim verdeeld in meerdere porties door het wortelbeslag, meng niet te lang. Het is niet erg als er nog wat schuim zichtbaar is in het beslag.
Giet het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de taart in het midden van de oven ongeveer 1 uur. Dek de taart als hij te donker wordt af met aluminiumfolie. Controleer na een uur of de taart gaar is m.b.v. een satéprikker die je in het midden van de taart steekt en er helemaal droog weer uit moet komen (bij mij was de taart nog niet helemaal gaar, ik heb 'm nog 8 minuten extra laten bakken). Laat de taart in de vorm afkoelen en haal hem er dan pas uit.
Glazuur:
Klop voor het glazuur de verse roomkaas met een mixer luchtig en glad. Klop in een andere kom de boter met de poedersuiker en honing licht en luchtig. Spatel beide mengsels goed door elkaar. Strijk het glazuur pas op de taart als dee afgekoeld is, dit hoeft niet mooi strak te zijn. Bestrooi als laatste met de gehakte walnoten.
Eet smakelijk!
Bron: het Kookboek - Yotam Ottolenghi
De start van het haringseizoen is al weer twee weken geleden begonnen. Een haring happen hoort natuurlijk bij het haringseizoen, maar wat denk je van een heerlijke frisse haring-bietensalade met appel. Ook erg lekker, vooral als je niet zo houdt van dat happen van de staart.
Ingrediënten:
- 250 gram gekookte bietjes in blokjes
- 2 schoongemaakte haringen
- ½ appel in blokjes
- ½ rode ui, gesnipperd
- 2 augurken, gehakt in blokjes
- 1 eetlepel bieslook, fijngehakt
- plukje dille, fijngehakt
- 1 el magere kwark
- 1 el mayonaise
- ½ eetlepel honingmosterd
- 1 eetlepel appelciderazijn
- peper
- zout
Bereiding:
Ontvel de bieten en snijd ze daarna in kleine blokjes. Snijd de haring in kleine stukjes, staartjes weggooien. Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Pel en snipper de halve rode ui. Snijd de augurk in kleine blokjes. Hak de bieslook fijn. Hak de pluk dille fijn (niet te veel, dille kan nogal overheersend zijn). Meng de kwark, de mayonaise, de honingmosterd en de appelciderzijn in een grote kom. Schep er de bieten, de haring, de appel, de ui, de bieslook en de dille doorheen. Breng verder op smaak met wat peper en zout. Lekker laten intrekken in de koelkast en dan af en toe naar de keuken, lepel pakken en gewoon lekker uit het bakje in de koelkast eten. Zo lekker.
Eet smakelijk!