Een makkelijk, snel en ook nog eens heerlijk voorgerechtje van gebakken paddenstoelen en witlof met daarbovenop Hollandse garnaaltjes. Voor de paddenstoelen heb ik oesterzwammen en kastanjechampignons gebruikt. Om het voorgerecht mooi te presenteren heb ik gebruik gemaakt van een kookring.
- 250 gram paddenstoelen
- 2 stronkjes witlof
- olijfolie om in te bakken
- extra vierge olijfolie
- 100 gram Hollandse garnaaltjes
- handjevol bladpeterselie
- versgemalen zwarte peper en zout
- fleur de sel (zout)
- kookring
Bereiding:
Snijd de oesterzwammen en kastanjechampignons in reepjes.
Snijd het onderste deel van de witlofstronkjes af, verwijder (indien aanwezig) de buitenste bruine bladeren. Leg de witlofstronkjes op een snijplank en halveer ze in de lengte. Snijd met een scherp mesje het kegelvormige hart eruit. Snijd de witlofstronkjes vervolgens in reepjes.
Hak de bladpeterselie fijn.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de paddenstoelen op hoog vuur enkele minuten tot ze verkleuren. Voeg vervolgens de witlofreepjes toe en bak mee op middelhoog vuur. Breng op smaak met versgemalen peper en zout en bak tot alles gaar is. Haal de pan van het vuur.
Meng ondertussen de Hollandse garnaaltjes met een scheutje goede olijfolie, gebruik hiervoor een extra vierge olijfolie.
Zet een kookring in het midden van je bord. Vul de kookring met een laag van de gebakken paddenstoelen met witlof. Druk dit goed aan met de bolle kant van een lepel, zodat straks bij het verwijderen van de kookring het torentje rechtop blijft staan. Lepel er nu de Hollandse garnaaltjes overheen. Ook deze druk je goed aan met de bolle kant van de lepel.
Verwijder de kookring door hem voorzichtig omhoog te tillen. Werk af met de fijngehakte peterselie en een klein scheutje van de extra vierge olijfolie. Als laatste garneren we nog met wat versgemalen zwarte peper en een snuf fleur de sel.
Bron: Puur & Lichter van Pascale Naessens