zaterdag 10 december 2016

Appelmoes of appelcompote

Het komt wel eens voor dat er appels op de fruitschaal blijven liggen, die niemand meer opeet omdat ze wat bruine plekjes vertonen of omdat ze ietwat verschrompeld zijn? Maak er een lekkere appelmoes van i.p.v. ze weg te gooien. De bruine plekjes kun je gewoon wegsnijden en dan zijn ze nog prima te gebruiken voor een heerlijke appelmoes of een wat grovere versie, een appelcompote.


Ingrediënten voor ca. 200 ml appelmoes:
  • 2 'oude' appels (nieuwe kan natuurlijk ook)
  • 50 ml water
  • kneepje citroensap
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • kaneelpoeder

Bereiding:
Schil de appels, snijd de appels in 4 stukken en verwijder de klokhuizen. Snijd de kwarten daarna in kleine stukjes.
Doe de appelstukjes samen met het water, citroensap en de basterdsuiker in een pannetje en laat het geheel aan de kook komen. Zet dan het vuur helemaal laag en laat nog 15 à 20 minuten heel zachtjes pruttelen. 
Pureer de appels daarna met een staafmixer tot appelmoes of stamp met een stamppot stamper tot een appelcompote. Strooi er wat kaneelpoeder naar smaak overheen en roer goed door.

Eet smakelijk!

donderdag 1 december 2016

Pittige Zoete aardappelsoep met tomaat, kabeljauw, sperziebonen en garnalen

De zoete smaak van deze heerlijke soep krijgt een lekker pittig accent door de toevoeging van de sambal. Samen met wat brood kan deze soep heel goed gegeten worden als maaltijdsoep.



Ingrediënten voor 4 personen:

  • 300 gram sperziebonen 
  • 500 gram trostomaten
  • 500 gram zoete aardappelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels sambal
  • 2 stengels citroengras 
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 liter kippenbouillon
  • 300 gram kabeljauwhaasjes
  • 100 gram garnalen


Bereiding:
Breng een pan met water aan de kook. Was de sperziebonen, verwijder de uiteindes en snijd ze in tweeën of in drieën. Kook de sperziebonen in 8-10 minuten gaar. Giet ze af in een vergiet en spoel ze af met koud water.
Kruis de tomaten aan de onderkant inLeg de tomaten in een grote kom en giet er kokend water op tot ze helemaal onder staan. Laat ze ca. 45 seconden staan en haal ze uit de schaal en dompel ze onder in ijskoud water. Trek nu voorzichtig de velletjes eraf. Snijd de tomaten in kleine blokjes.
Schil en snijd de zoete aardappel in gelijke blokjes. Pel en hak de teentjes knoflook fijn. Kneus de stengels citroengras m.b.v. een pollepel en snijd de kabeljauw in gelijke stukken.
Verhit een scheutje olijfolie in een grote soeppan. Fruit de knoflook samen met de sambal 2 minuten. Voeg dan de zoete aardappelblokjes, de tomatenblokjes, het citroengras, de sojasaus, de vissaus en de kippenbouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep 15 minuten zachtjes koken. Verwijder de stengels citroengras. Pureer de soep voorzichtig met een staafmixer tot een glad geheel. Voeg als laatste de stukjes kabeljauw en de sperziebonen toe, verhit de soep opnieuw gedurende 5 minuten. 
Verhit ondertussen in een koekenpan een scheutje olijfolie en bak de garnalen enkele minuten tot ze mooi roze zijn (niet te lang anders worden ze taai). Breng de soep eventueel nog op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over de kommen en serveer de soep met de garnalen.

Eet smakelijk!

Bron: koken met aanbiedingen