vrijdag 28 februari 2014

Kippensoep





















Ingrediënten:
Bouillon:
  • 1 grote ui, met schil
  • 4 wortels
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 prei
  • 1 soepkip (of kippenpoten)
  • 10 takjes tijm
  • 10 takjes peterselie
  • 2 laurierblaadjes
  • stukje foelie
  • 10 zwarte peperkorrels
  • koud water
  • zout

Kippensoep:
  • 400 gram soepgroenten
  • 100 vermicelli


Bereiding:
Snij de ui doormidden en snijd de wortels en de bleekselderij in grote stukken. Maak de prei schoon en snijd in grote stukken. Doe de soepkip (of kippenpoten) met alle ingrediënten, behalve het zout en het citroensap, in een grote pan.
Giet er net zoveel water bij tot de kip onder staat. Breng het water net aan de kook. Zet het vuur dan lager zodat er af en toe alleen wat kleine belletjes naar boven komen. Doe geen deksel op de pan.
De bouillon zal tijdens het koken wat gaan schuimen. Haal het schuim steeds voorzichtig van de bouillon af, zodat deze mooi helder wordt.  Laat de soep nu een uur of 4 trekken. Controleer regelmatig of de kip nog onder water staat en voeg indien nodig nog wat heet water toe. Er moeten nog steeds alleen af en toe wat belletjes naar boven komen.
Filter de bouillon door een schone doek in een zeef zodat alleen de vloeistof overblijft.
Giet de bouillon terug in de pan.
Haal nu het vel van de kip en haal het kippenvlees van het karkas en/of de botten, snij het fijn en zet even apart.
Breng de gezeefde bouillon opnieuw aan de kook. Voeg de gesneden soepgroenten toe aan de soep. Laat het geheel een minuut of 8 doorkoken. Proef dan even of de groenten beetgaar zijn. Als dat het geval is, kun je de vermicelli er doorheen roeren. Laat de soep dan nog een paar minuutjes koken. Proef of de soep al op smaak is, voeg eventueel nog wat peper en zout toe. 
Als laatste meng je het kippenvlees door de soep. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe en je soep is nu klaar om te serveren.

Eet smakelijk!

Bron: www.seasons.nl (bouillon)

zondag 23 februari 2014

Witlofovenschotel


Deze heerlijke witlofovenschotel is een recept van Sonja Bakker. In het originele recept is gebruik gemaakt van kant en klare gebakken uitjes en een pakje kerriesaus. Zelfgemaakte gebakken uitjes en zelfgemaakte kerriesaus zijn erg makkelijk om te maken en veel goedkoper (en minder zout) dan kant-en-klare gebakken uitjes en sauzen uit de supermarkt.
In dit recept heb ik dan ook zowel de gebakken uitjes als de kerriesaus zelf gemaakt. 
Het recept voor de gebakken uitjes vindt je hier.
Het recept voor de kerriesaus vindt je hier.

Ingrediënten voor 4 personen:
  • 800 gram aardappelen
  • 150 ml halfvolle melk
  • 400 gram rundergehakt
  • 4 stronkjes witlof
  • 2 scheplepels gebakken uitjes
  • 250 ml kerriesaus
  • 100 gram geraspte kaas














Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180º C.
Aardappelen schillen en in stukken snijden. De aardappelen in 25-30 min gaarkoken in ruim kokend water met zout.
Bak ondertussen het gehakt in een grote koekenpan rul. Voeg 2 eetlepels gebakken uitjes toe en bak deze mee. Breng het gehakt op smaak met peper en zout.
Snij de witlof in reepjes en roer door het gehaktmengsel. Giet vervolgens de kerriesaus bij het gehakt-witlofmengsel. Roer het geheel goed door.
De melk verwarmen. De gare aardappelen afgieten en met een aardappelstamper fijnstampen en er de warme melk, de boter en een snuf nootmuskaat doorheen roeren. Eventueel nog op smaak brengen met wat peper en zout.
Verdeel wat van de aardappelpuree over de bodem van een ovenschaal. Doe er dan een laag gehakt-witlof-kerriemengsel overheen. Vervolgens weer een laag puree en dan weer een laag gehakt-witlof-kerriemengsel. Tot slot nog een laag aardappelpuree. Als laatste de geraspte kaas erover. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak hem in voor ca. 20–25 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin is.

Eet smakelijk!

Bron: aangepast recept van Sonja Bakker

zaterdag 22 februari 2014

Gebakken uitjes (Bawang goreng)

Wat is er lekkerder dan eigen gebakken uitjes en ook zo eenvoudig te maken.



Ingrediënten:
  • 2 uien
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels bloem
  • klein beetje zout

Bereiding:
Snipper de uien fijn. Doe de gesnipperde uien samen met de bloem en een snuf zout in een mengkom en roer goed door elkaar zodat de uiengoed gemengd zijn met de bloem.
Verhit de olie in een koekenpan/wok en bak de gesnipperde uien ca. 1 minuut op hoog vuur. Zet het vuur daarna laag en bak de uien tot ze lichtbruin van kleur zijn.
Verwarm de oven voor op 50º C.
Haal de uien er uit en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Spreid de uien daarna uit op een bakplaat en laat ze nog 15 minuten ‘drogen’ in een oven op 50° C.

Eet smakelijk!


Kerriesaus


Ingrediënten:
  • 0,25 liter melk
  • 15 gram boter
  • 15 gram bloem
  • 2 à 3 theelepels kerriepoeder
  • Zout
  • Peper
  • 1 à 2 eetlepels sweet chilisaus

Bereidingswijze:
Voor 250 ml kerriesaus smelt je 15 gram boter in een pannetje. Niet bruin laten worden, maar gewoon smelten. Voeg 15 gram bloem erbij en roer goed door met een garde. Blijf roeren tot de bloem gaar is zonder dat deze bruin wordt, dit duurt ongeveer 2 à 3 minuten. Vervolgens beetje bij beetje de melk toevoegen en goed roeren tot de saus glad is. Op smaak brengen met kerrie, peper en zout. Goed doorwarmen tot de saus dik genoeg is. Voeg op het laatst nog 1 à 2 eetlepels sweet chilisaus naar smaak toe.

Eet smakelijk!

donderdag 20 februari 2014

Italiaans stoofvlees met gremolata en tagliatelle


Ingrediënten voor 4 personen:
  • 600 g riblappen (in stukken van 2 x 2 cm)
  • 1 à 2 el bloem
  • 2 à 3 tenen knoflook
  • 1 bosje Italiaanse kruiden
  • 4 el olijfolie
  • 1 grote ui (of 2 kleine), gesnipperd
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 400 g trostomaten
  • 200 ml droge witte wijn
  • 1 citroen (schoongeboend)
  • 1 bosje platte peterselie
  • keukentouw
  • 250 gram tagliatelle
  • Parmezaanse kaas

Bereiding:
Meng de riblappen in een kom met peper, zout en de bloem.
Snijd de helft van de knoflook fijn. Wikkel om het bosje kruiden, van begin tot eind, een flink stuk keukentouw. Maak vast met een knoop.
Verhit 1 el olijfolie in een braadpan en bak een derde van het vlees bruin. Neem uit de pan. Bak op dezelfde manier de overige 2 porties vlees.
Verwarm de rest van de olie in de pan en fruit de ui en fijngesneden knoflook op laag vuur 5 min. Zet het vuur hoger en voeg de tomatenpuree toe. Verwarm al roerend 1 min.
Snijd de tomaten in blokjes. Voeg de wijn, Italiaanse kruiden en het vlees toe aan het tomatenpureemengsel. Breng aan de kook.
Laat het vlees op laag vuur 2 tot 3 uur stoven, met de deksel half op de pan. Is de saus te dun, laat dan even zonder deksel inkoken op hoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.



Gremolata:
Was de citroen. Rasp de gele schil van de citroen. Snijd de peterselie en de rest van de knoflook zeer fijn en meng met de citroenrasp. Dit mengsel heet gremolata. Bestrooi het vlees vlak voor het serveren met de gremolata.
Serveer met bijvoorbeeld tagliatelle en geraspte Parmezaanse kaas.





Eet smakelijk!

Bron: Allerhande, januari 2014

zondag 16 februari 2014

Appeltaart met havermout

Het recept van deze heerlijke appeltaart vond ik op de blog van Caroline Brouwer. Toen ik het las dacht ik appeltaart met havermout … hmmm. Toch geprobeerd en het was heerlijk, juist met de havermout. Ook de donkere basterdsuiker zorgt voor een heerlijke stroperige smaak.


Ingrediënten:

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 300 gram donkere basterdsuiker
  • 150 g havermout
  • 250 g roomboter
  • 5 appels, goudreinetten
  • kaneel (naar smaak)
  • 150 g rozijnen
  • poedersuiker
  • springvorm van 26 cm

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200º C.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen, snijd ze in partjes en vervolgens in blokjes of schijfjes. Vermeng de appelblokjes met de rozijnen en de kaneel.
Smelt de roomboter in een pannetje op een laag vuur.
Doop een kwastje in de gesmolten boter en vet hiermee de springvorm in. Beleg de bodem van de springvorm met bakpapier.
Vermeng het zelfrijzend bakmeel met de suiker en de havermout en roer vervolgens de gesmolten boter er goed doorheen.
Bekleed met 2/3 van het deeg de bodem en de rand van de springvorm, druk het deeg goed aan met de bolle kant van een lepel. Verdeel het appelmengsel over het deeg en verkruimel de rest van het deeg over het appelmengsel en druk het licht aan.
Bak de appeltaart in ca. 40 minuten in de voorverwarmde oven tot de taart gaar en goudbruin is. Laat de taart afkoelen op een taartrooster.
Bestrooi de taart met poedersuiker als deze afgekoeld is.                


Eet smakelijk!




woensdag 12 februari 2014

Lasagne met pompoen

Een heerlijke lasagne met pompoen en een combinatie van varkensvlees en rundvlees van Jamie Oliver.



Ingrediënten voor 4 personen:


voor de saus:
  • 4 dunne plakjes pancetta (of gerookte bacon)
  • een snufje kaneel
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 wortel, in kleine blokjes
  • 1 teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 1 hand vol gemengde verse Italiaanse tuinkruiden, fijngehakt
  • olijfolie
  • 400 g runderschenkel (of stooflappen), grof gehakt
  • 150 g buikspek, zonder zwoerd, gehakt
  • 1 blik gepelde tomaten van goede kwaliteit (bio+)
  • 2 glazen rode wijn
  • 1 laurierblaadje
  • 500 gram flespompoen (vruchtvlees), in stukjes gehakt
  • zeezout
  • zwarte peper uit de molen
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 250-300 g verse lasagnevellen
  • 200 g mozzarella, verkruimeld

voor de witte saus:
  • 250 ml crème fraîche
  • evt. scheutje melk
  • 3 ansjovisfiletjes, fijngehakt
  • 100 gram vers geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bak de pancetta met de snuf kaneel langzaam goudbruin in een stoofpan.
Meng er de ui, wortel, knoflook, tuinkruiden en ongeveer 2 eetlepels olijfolie door. Voeg de schenkel (of het rundvlees) en het spek toe en laat het 5 minuten meebakken.
Doe er de tomaten, de glazen wijn of water en het laurierblaadje bij en laat aan de kook komen. Eventueel nog wat water toevoegen. Laat de saus 2 uur op een laag pitje met het deksel op de pan pruttelen.
Als de saus gaar is het bot van de schenkel uit de pan verwijderen en het vlees even met een vork uit elkaar halen.
Giet wat olijfolie over de stukjes pompoen en bestrooi met zout, peper en de gemalen koriander. Leg ze op een bakplaat en zet die in de oven gedurende de laatste 45 minuten dat de saus kookt.
Breng de saus als die klaar is evt. op smaak met peper en zout en zet hem even opzij.
Roer de crème fraîche, de ansjovis en een handje vol Parmezaanse kaas door elkaar en breng het mengsel op smaak met zout en peper. Desgewenst met een beetje melk verdunnen.
Zet de oven op 200 °C.
Wrijf voor de lasagne een aardewerken lasagneschaal in met olijfolie en leg een paar lasagnevellen op de bodem. Schep er een laagje vlees op, een beetje witte saus en een laagje Parmezaanse kaas op. Daarna een laagje pompoen en weer lasagnevellen. Begin opnieuw met het vlees en herhaal de andere lagen en dek de schaal uiteindelijk af met een laagje witte saus. Verkruimel de mozzarella erover en strooi er nog wat Parmezaanse kaas over.
Zet de lasagne 30-35 minuten in de voorverwarmde oven.

Eet smakelijk!

Bron: Jamie's dinners


zondag 9 februari 2014

Kippendijfilets met perzik en spek uit de oven



















Ingrediënten voor 4 kippendijfilets:
  • 4 kippendijfilets
  • verse koriander of peterselie
  • 1 perzik
  • gerookt ontbijtspek
  • versgemalen peper
  • zout
  • olijfolie

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200º C.
Neem de kippendijfilets en leg ze open. Bestrooi ze met wat versgemalen peper en zout.
Hak het blad van de koriander (of peterselie) fijn. Bestrooi de filets met de verse koriander of peterselie.
Sommige mensen lusten echt geen koriander, ze vinden het naar zeep smaken. Vervang in dat geval de koriander door peterselie.
Leg vervolgens 1/8 stuk perzik op de filets. Vouw de kippendijfilets dicht en omwikkel ze met 2 plakken gerookt ontbijtspek.
Leg de kippendijfilets naast elkaar in een ovenschaal of braadslede, welke is ingesmeerd met wat olijfolie. Bak ze in het midden van de oven in ca. 20-25 minuten tot het ontbijtspek krokant is en de kippendijen gaar zijn.
Serveer met bv. gebakken aardappelen en sperziebonen.

Eet smakelijk!



donderdag 6 februari 2014

Kabeljauwfilet met prei uit de oven


Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 kabeljauwhaasjes
  • 800 gram kruimige aardappelen, geschild
  • olijfolie
  • 500 gram prei, in ringetjes gesneden
  • 1 grote rode paprika, in reepjes gesneden
  • 150 gram roomkaas met knoflook en fijne kruiden
  • 100 gram crème fraîche 
  • 150 ml melk, gekookt
  • klontjes boter
  • 1 eetlepel mosterd
  • nootmuskaat
  • versgemalen peper
  • zout
  • 1 zakje geraspte kaas


Bereiding:
Kook de aardappelen met wat zout gaar, giet ze af en stamp ze fijn. Schep de aardappelpuree in een pan en laat de puree al roerend 2-3 minuten op zeer laag vuur drogen. Voeg al roerend de klontjes boter toe. Roer langzaam de hete melk erdoor. Breng de aardappelpuree op smaak met 1 eetlepel mosterd, snuf nootmuskaat en eventueel zout en peper.
Verwarm de oven voor op 180º C.
Bak in een koekenpan de prei en de paprika 8-10 minuten.
Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Bestrooi de kabeljauwfilets met peper en zout en leg ze onderin de ovenschaal. Vermeng de roomkaas met de crème fraîche en besmeer de bovenkant van de kabeljauwfilets met het mengsel in. Verdeel vervolgens de prei en de paprika over de vis. Schep de puree over de prei en paprika en smeer met de bolle kant van een lepel uit. Strooi als laatste de geraspte kaas over de puree. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de schaal in de oven voor ca. 30 minuten, de laatste 15 minuten het aluminiumfolie verwijderen zodat de bovenkant mooi bruin kan kleuren.

Eet smakelijk!

Bron: aangepast recept van Sonja Bakker

zondag 2 februari 2014

Luikse salade (salade Liègeoise)

Een lekker en makkelijk recept dat hier in huis erg in de smaak viel.
Luikse salade is een Belgisch recept uit Wallonië.
Het is makkelijk te bereiden en je kan het zowel lauwwarm als koud eten.

Ingrediënten voor 4 personen:
de Luikse salade:
  • 400 gram sperzieboontjes
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 200 ons magere gerookte spekreepjes
  • 4 eieren
  • 1 scheutje ciderazijn (of natuurazijn)
  • 1 klontje boter
  • versgemalen peper
  • zout
  • 800 gram vastkokende aardappelen (met schil, schoongeboend)
  • handje verse gehakte peterselie
de vinaigrette:
  • 1 eetlepel grove mosterd (of gewone mosterd)
  • 2 eetlepels ciderazijn (of natuurazijn)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • versgemalen peper
  • zout
Bereiding:
De Luikse salade
Breng twee pannen met water aan de kook. Doe in beide pannen een schepje zout. Kook in de ene pan de schoongeboende aardappelen gaar in de schil (ca. 20 minuten). Kook in de andere pan de sperziebonen beetgaar (ca. 10-15 minuten). Spoel de beetgare boontjes onder koud stromend water.
Breng nog een derde pan met water aan de kook en kook daarin de eieren gedurende 7 à 8 minuten. Zo blijft de dooier smeuïg. Koel de eieren onder koud stromend water.
Smelt een klontje boter in een (hoge) pan en bak daarin de sjalotjes samen met de spekreepjes. Roer regelmatig even in de pan.
Zodra de spekreepjes licht gebakken zijn, voeg je de boontjes toe. Kruid met wat versgemalen peper en eventueel nog een snufje zout. Voeg ook een klein scheutje azijn toe.
De vinaigrette
Voeg in een schaaltje de mosterd, de ciderazijn en de olijfolie samen en roer alles met een garde tot een gebonden vinaigrette. Kruid met wat versgemalen peper en een snufje zout.
Giet de aardappelen af en snij ze in schijfjes of blokjes.
Meng de stukjes aardappel met de boontjes en het spek.
Schenk wat vinaigrette over het mengsel.
Strooi wat peterselie over de salade en roer alles nog even om.
Pel de eieren en snij ze door de helft. Leg de eieren op de salade.
Eventueel nog een snufje zout op de eieren. Serveer de lauwwarme salade.

Eet smakelijk! 

Bron: naar een recept van Jeroen Meus