Ingrediënten:
Bouillon:
- 1 grote ui, met schil
- 4 wortels
- 4 stengels bleekselderij
- 1 prei
- 1 soepkip (of kippenpoten)
- 10 takjes tijm
- 10 takjes peterselie
- 2 laurierblaadjes
- stukje foelie
- 10 zwarte peperkorrels
- koud water
- zout
Kippensoep:
- 400 gram soepgroenten
- 100 vermicelli
Bereiding:
Snij de ui doormidden en snijd de wortels en de
bleekselderij in grote stukken. Maak de prei schoon en snijd in grote stukken.
Doe de soepkip (of kippenpoten) met alle ingrediënten, behalve het zout en het
citroensap, in een grote pan.
Giet er net zoveel water bij tot de kip onder staat. Breng
het water net aan de kook. Zet het vuur dan lager zodat er af en toe alleen wat
kleine belletjes naar boven komen. Doe geen deksel op de pan.
De bouillon zal tijdens het koken wat gaan schuimen. Haal
het schuim steeds voorzichtig van de bouillon af, zodat deze mooi helder wordt.
Laat de soep nu een uur of 4 trekken.
Controleer regelmatig of de kip nog onder water staat en voeg indien nodig nog
wat heet water toe. Er moeten nog steeds alleen af en toe wat belletjes naar
boven komen.
Filter de bouillon door een schone doek in een zeef zodat
alleen de vloeistof overblijft.
Giet de bouillon terug in de pan.
Haal nu het vel van de kip en haal het kippenvlees van het
karkas en/of de botten, snij het fijn en zet even apart.
Breng de gezeefde bouillon opnieuw aan de kook. Voeg de
gesneden soepgroenten toe aan de soep. Laat het geheel een minuut of 8
doorkoken. Proef dan even of de groenten beetgaar zijn. Als dat het geval is,
kun je de vermicelli er doorheen roeren. Laat de soep dan nog een paar
minuutjes koken. Proef of de soep al op smaak is, voeg eventueel nog wat peper
en zout toe.
Als laatste meng je het kippenvlees door de soep. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe en je soep is nu klaar om te serveren.
Als laatste meng je het kippenvlees door de soep. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe en je soep is nu klaar om te serveren.