Deze heerlijke witlofovenschotel is een recept van Sonja Bakker. In het originele recept is gebruik gemaakt van kant en klare gebakken uitjes en een pakje kerriesaus. Zelfgemaakte gebakken uitjes en zelfgemaakte kerriesaus zijn erg makkelijk om te maken en
veel goedkoper (en minder zout) dan kant-en-klare gebakken uitjes en sauzen uit de supermarkt.
In dit recept heb ik dan ook zowel de gebakken uitjes als de kerriesaus zelf gemaakt.
Het recept voor de gebakken uitjes vindt je hier.
Het recept voor de kerriesaus vindt je hier.
Ingrediënten voor 4
personen:
- 800 gram aardappelen
- 150 ml halfvolle melk
- 400 gram rundergehakt
- 4 stronkjes witlof
- 2 scheplepels gebakken uitjes
- 250 ml kerriesaus
- 100 gram geraspte kaas
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180º C.
Aardappelen schillen en in stukken snijden. De aardappelen in
25-30 min gaarkoken in ruim kokend water met zout.
Bak ondertussen het gehakt in een grote koekenpan rul. Voeg
2 eetlepels gebakken uitjes toe en bak deze mee. Breng het gehakt op smaak met
peper en zout.
Snij de witlof in reepjes en roer door het gehaktmengsel. Giet
vervolgens de kerriesaus bij het gehakt-witlofmengsel. Roer het geheel goed
door.
De melk verwarmen. De gare aardappelen afgieten en met een
aardappelstamper fijnstampen en er de warme melk, de boter en een snuf
nootmuskaat doorheen roeren. Eventueel nog op smaak brengen met wat peper en
zout.
Verdeel wat van de aardappelpuree over de bodem van een
ovenschaal. Doe er dan een laag gehakt-witlof-kerriemengsel overheen.
Vervolgens weer een laag puree en dan weer een laag gehakt-witlof-kerriemengsel.
Tot slot nog een laag aardappelpuree. Als laatste de geraspte kaas erover. Zet
de ovenschaal in het midden van de oven en bak hem in voor ca. 20–25 minuten
tot de bovenkant mooi goudbruin is.
Eet smakelijk!
Bron: aangepast recept van Sonja Bakker
Hoeveel boter doe je door de aardappelen?
BeantwoordenVerwijderen