dinsdag 30 juni 2015

Pastasalade met tonijn en dubbel gedopte tuinbonen

Lekkere hoge buitentemperaturen vragen om een lekkere pastasalade, niet te ingewikkeld om te maken, maar wel lekker fris van smaak.














Ingrediënten voor 1 persoon (als maaltijd salade):

  • ½ kilo verse tuinbonen (of 100 gram diepvries tuinbonen)
  • 100 gram mais (uit blik)
  • klein blikje tonijn 
  • handje zongedroogde tomaatjes, in stukjes
  • 65 gram fusilli pasta
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel magere yoghurt
  • 1 eetlepel sweet chilisaus
  • vers gemalen zwarte peper
  • zout
  • 1 bosuitje, in ringetjes
  • ijsbergsla


Bereiding:
Haal de tuinbonen uit de bonen. Dit heet enkel doppen.
Breng een pan met water en wat zout aan de kook en kook de tuinbonen in ca. 5 minuten gaar. Spoel ze daarna af onder koud stromend water. We gaan de tuinbonen nu nogmaals uit hun velletje halen, dit heet dubbel doppen.
Maak een scheurtje in het schilletje welke om de boon zit en druk de binnenste boontjes  er uit. De binnenste boontjes zijn veel fijner van smaak.


Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Spoel de maiskorrels af met water en laat ze ook goed uitlekken. Hak de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes. Laat de tonijn uitlekken.
Voor de dressing vermengen we de mayonaise met de magere yoghurt en de sweet chilisaus.
Vermeng de pasta met de tonijn, de tuinboontjes, de mais, zongedroogde tomaatjes en de dressing. Hussel voorzichtig door elkaar en breng op smaak met de versgemalen peper en zout. Schep de de pastasalade op de ijsbergsla en garneer met de in ringetjes gesneden bosui.

Eet smakelijk!

maandag 29 juni 2015

Pizza parmigiana

Pizza parmigiana is een heerlijke gevulde pizza, belegd met gegrilde aubergineschijfjes, tomatensaus en buffelmozzarella. 
Pizza's bak ik zelf op een pizzasteen. Het voordeel van het bakken op een pizzasteen is dat de steen gemakkelijk vocht absorbeert, waardoor de pizza's een heerlijke krokante bodem krijgen. Uiteraard kun je de pizza ook zonder pizzasteen in de oven bakken.























Ingrediënten voor 2 pizza's:
Pizzasaus:
  • olijfolie, extra vierge
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • handje basilicumblaadjes
  • 1 blik gepelde tomaten in blokjes
  • Zeezout en zwarte peper
Pizzabeleg:
  • 1 aubergine, in dunne schijfjes
  • olijfolie, extra vierge
  • 1 teentje knoflook, in dunne plakjes
  • 2 bollen pizzadeeg (= half portie van het pizza basisdeeg)
  • 200 gram buffelmozzarella, in plakjes
  • Parmezaanse kaas, geraspt
  • handje basilicumblaadjes

  • bloem of semola om te bestuiven

Bereiding:
Verwarm de pizzasteen volgens de gebruiksaanwijzing voor in een oven van 250º C. 
Pizzasaus:
Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak de knoflook zachtjes aan. Voeg vervolgens de basilicumblaadjes en de tomatenblokjes toe en breng het geheel op smaak met vers gemalen peper en zeezout. Laat de saus ca. 20 minuten zachtjes pruttelen.
Pizzabeleg:
Smeer de schijfjes aubergine aan beide zijden in met een kwastje met olijfolie.
Gril de schijfjes aubergine 4-5 minuten aan beide zijden in een grillpan tot ze gaar zijn.
Verhit in een andere pan een scheut olijfolie en bak de schijfjes knoflook hierin aan. Haal ze uit de pan en zet ze apart.
Pizzabodem:
Rol de deegbal 15-30 minuten vóór het bakken uit met een pizzaroller op een met bloem of semola bestoven aanrecht. Rol uit tot een grootte van ca. 25 cm  Ø. 
Beleg de pizza met de schijfjes gegrilde. Besmeer de aubergine met de tomatensaus. Beleg het geheel met de plakjes buffelmozzarella. Bestrooi met de Parmezaanse kaas. Besprenkel met nog wat olijfolie en verdeel als laatste de schijfjes knoflook er overheen.
Bak de pizza in ongeveer 5-10 minuten tot de pizza goudbruin en knapperig is. De baktijd is afhankelijk van de oven en het gebruik van wel of geen pizzasteen.
Garneer de pizza als hij gaar is met wat gescheurde basilicumblaadjes.

Eet smakelijk!

Bron: Delicious (mei 2015) en Jamie Oliver 

Pizza (basisdeeg)

Pizzadeeg maken is veel gemakkelijker dan je denkt, als je maar het goede recept hebt. Onderstaand recept is een echt Italiaans recept voor een heerlijk basisdeeg voor ca. 4 pizza's.





































Ingrediënten voor 4 pizzabodems:

  • 325 ml handwarm water
  • 25 gram verse gist (of 1 zakje gistkorrels)
  • 2 theelepels rietsuiker
  • 400 gram Italiaanse bloem (Farina tipo '00')
  • 100 gram fijne semola (griesmeel)
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie, extra vierge

Bereiding:
Vermeng de gist en de suiker in een kommetje met 100 ml van het handwarme water. Roer het mengsel glad en laat het 5-10 minuten rusten.
Zeef de Italiaanse bloem, de semola en het zout in een grote kom en meng het door elkaar. Maak in het midden een kuiltje en schenk hierin de gistoplossing. Giet de olijfolie en de overgebleven 200 ml water erbij. Roer de bloem geleidelijk met een vork van de zijkanten los door de vloeistof. Ga hiermee door tot de vloeistof verzadigd is. Bestuif nu je handen met wat bloem en kneedt de rest van de bloem door de deegmassa.
Haal het pizzadeeg uit de kom en kneed verder op een met bloem bestoven aanrecht. Rol het pizzadeeg zodanig dat er een korte rol ontstaat. Draai het pizzadeeg een kwartslag en vouw het dubbel. Herhaal deze twee handelingen tot het pizzadeeg mooi soepel, glad en elastisch is (dit duurt ongeveer 10 minuten).
Leg het pizzadeeg nu in een grote, met bloem bestoven kom en strooi er ook nog wat bloem overheen. Snij met en mes een kruis in het deeg om het gelijkmatig rijzen te bevorderen. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg ongeveer 1 à 2 uur in een warme kamer rijzen. Je kan het deeg ook in een voorverwarmde oven zetten van ca. 25º C. Na 1 à 2 uur zal het volume van het pizzadeeg verdubbeld zijn.
Haal het pizzadeeg weer uit de kom en leg het op een met bloem bestoven aanrecht. Kneed het deeg goed met beide handen. Je kunt het pizzadeeg meteen gebruiken of het verpakken in huishoudfolie en in de koelkast (of vriezer) bewaren tot je het nodig hebt. Wanneer je het direct gaat gebruiken, moet je het deeg in vier ballen verdelen. 


Iedere bal rol je uit met een pizzaroller tot een grootte van ca. 25 cm Ø en klaar is je pizzabodem. Het vullen van de pizza kan nu gaan beginnen.
Eet smakelijk!

Bron: Jamie Oliver 



donderdag 11 juni 2015

Koude salade

Zelf een lekkere koude salade maken is gemakkelijker dan je denkt en ook nog eens gezonder dan die kant-en klaar salades uit een bak. In deze salade zitten allemaal verse ingrediënten, zoals aardappelen, velderwtjes, wortel, appel, ui, kipreepjes, aangevuld met augurkjes en zilveruitjes. De saus door de salade is niet vet door het gebruik van magere yoghurt in combinatie met friteslijn, mosterd en chilisaus i.p.v. mayonaise. Lekker bij de BBQ of als salade bij een buffet.

Ingrediënten:
  • 800 gram aardappelen, in kleine blokjes
  • 200 gram kipreepjes, gekookt
  • 200 gram jonge velderwtjes of doperwtjes
  • 200 gram wortelen, in kleine blokjes
  • 1 appel, in kleine blokjes
  • 1 kleine rode ui, fijn gesnipperd
  • 15 gram zilveruitjes, fijngesneden
  • 6 augurkjes, in kleine blokjes
  • 3 eetlepels magere yoghurt
  • 3 eetlepels friteslijn
  • 2 eetlepels zoete chilisaus
  • 1 eetlepel honingmosterd
  • peper
  • zout

Bereiding:
Breng een pan met water en wat  zout aan de kook. Doe er de aardappelblokjes in. Laat het water aan de kook komen en draai het vuur uit. Na een minuut of 4 à 5 zijn de blokjes bijna gaar. Giet ze af en laat koud water in de pan lopen om het kookproces af te breken. Doe je dit niet, dan garen ze door en krijg je aardappelsnot.
Breng ondertussen nog een pan met water en wat zout aan de kook. Kook hierin de wortelblokjes en de erwtjes ca. 5 minuten. Hier geldt hetzelfde als bij de aardappelblokjes: giet ze af en laat koud water in de pan lopen om het kookproces af te breken.



Voor de saus vermengen we de yoghurt met de friteslijn, de honingmosterd en de zoete chilisaus. Beng de saus op smaak wat peper en zout.
Vermeng in een grote kom alle ingrediënten met de saus. Roer voorzichtig met een houten lepel, zodat het geen prut wordt. Als laatste op smaak brengen met nog wat peper en zout.  
Zet de salade enkele uren in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Serveer op een bord of op een schaal.

Eet smakelijk!




zondag 7 juni 2015

Picanha van de BBQ

Tot voor kort had ik nog nooit van picanha gehoord, maar daar is nu verandering in gekomen. Picanha is in Brazilië het meest bekende en meest gegeten stuk vlees van het rund. In Nederland beter bekend als het staartstuk. Het is een driehoekig plat stuk vlees, bedekt met een vetlaag. 
Het vlees is echt verschrikkelijk lekker. Ik had het nog nooit gegeten, maar wat een heerlijk zacht en mals stuk vlees zeg! Een echte aanrader dus. Vergeet de shaslicks, de saté's en de braadworsten maar, bereid een stuk picanha op de BBQ en je bent verkocht...



Ingredienten:

  • Picanha (ca.1 kg)
  • Fleur de sel (zeezout)
  • BBQ
  • Houtskoolhouders of rails
  • Aluminium bakje met water
  • Vleesthermometer
  • aluminiumfolie

Bereiding:
Bestrooi de picanha aan beide zijden met fleur de sel (zeezout). Wikkel de picanha in de aluminiumfolie en laat een uurtje rusten (buiten de koelkast).
Ondertussen de BBQ opstoken op de gebruikelijke manier, maak gebruik van houtskoolhouders of houtskoolrails. 
Wanneer de BBQ goed heet is, de picanha met de vetkant naar beneden op het rooster leggen. Deksel op de BBQ. Laat de picanha ongeveer 10 tot 15 minuten roosteren. 



Haal de picanha nu van de BBQ en schuif de kooltjes m.b.v. de houtskoolhouders of rails naar de zijkant zodat er tussen een ruimte ontstaat. Plaats hier het aluminium bakje met water. Plaats vervolgens het rooster weer op de BBQ en leg de picanha weer terug op het rooster, maar nu met de vleeskant naar beneden. Het smeltende vet uit de vetrand druipt zo naar beneden en geeft zijn smaak af aan het vlees tijdens het roosteren. Steek vervolgens de vleesthermometer tot in de kern van het vlees en leg het deksel op de BBQ. Laat het vlees roosteren tot het een kerntemperatuur bereikt heeft van 52º- 55º C bereikt heeft (dit duurt ongeveer 45 minuten). Haal nu het vlees van de BBQ en wikkel het in aluminiumfolie en laat ca. 10- 15 minuten rusten. 



Snij het vlees aan met een scherp vleesmes tegen de draad in. Serveer het vlees met een eigengemaakte salsa (of chimmichurri) of met een eigengemaakte BBQ-saus.

Eet smakelijk!



















Bron: filmpjes van youtube en wat van mezelf ...


vrijdag 5 juni 2015

Champignons met kruidenboter uit de oven

Vandaag weer een heerlijk en simpel bijgerecht. Heel makkelijk te maken en goed te combineren met bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes en vlees, maar ook weer heerlijk als bijgerecht bij de BBQ. Natuurlijk ook lekker bij een vegetarische maaltijd.
Wij hebben het gegeten als bijgerecht bij de BBQ en ik heb daarvoor 500 gram (= 2 doosjes) kastanjechampignons gebruikt voor 5 personen. Als je het eet bij aardappelen en vlees of bij een vegetarische maaltijd, dan zou ik wel iets meer nemen.


Ingrediënten:

  • 2 doosjes kastanjechampignons
  • kruidenboter
  • zeezout
  • versgemalen peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 ºC
Borstel de champignons schoon en snij de steeltjes er vanaf. Smelt de kruidenboter gedurende ca. 25 sec. in de magnetron op een vermogen van 600-700.
Smeer met een kwastje een ruime ovenschaal in met kruidenboter en leg de champignons met hun "hoedjes" naar onderen in de ovenschaal. Giet met een lepeltje op elke champignon wat gesmolten kruidenboter en bestrooi alles met versgemalen peper en zeezout.
Zet in het midden van de oven en laat in 30 minuten goudbruin worden.

Eet smakelijk!

woensdag 3 juni 2015

Kruidenboter

Bij de BBQ mag natuurlijk de kruidenboter met stokbrood niet ontbreken.
De kruidenboter kun je heel makkelijk zelf maken en aanpassen aan je eigen smaak. 
I.p.v. stokbrood kun je bv. ook eens een ciabatta proberen of oerbrood is ook heel lekker. Zelf bewaar ik altijd de kleine boterhammen aan het einde van m'n (oer)brood. Deze zijn te klein om te beleggen, maar precies groot genoeg voor bij de BBQ met kruidenboter. Ik verzamel deze kleine boterhammetjes in de diepvries en leg ze een uurtje voor gebruik uit de vriezer.



Ingrediënten:
  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 1 theelepel honingmosterd
  • bieslook
  • peterselie
  • versgemalen peper
  • zout

Bereiding:
Hak de peterselie en de bieslook fijn. Prak de boter in een schaaltje los. Pers boven de boter de knoflook uit. Voeg de honingmosterd, de fijngehakte kruiden, het zout en de peper toe. Meng alles goed door elkaar zodat de kruiden goed verdeeld worden in de roomboter. Zet terug in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken voor gebruik.

Eet smakelijk!