Deze overheerlijke steak tartaar is gemaakt van fijngesneden rundvlees van goede kwaliteit gecombineerd met een crunch van norivel, sojavinaigrette en Parmezaanse kaas.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 250 gram entrecote of kogelbiefstuk
- 6 melba toastjes naturel (rechthoekig)
- 1 theelepeltje tomatenketchup
- 1 nori vel
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 1 zakje gemengde sla
- goede olijfolie
- 1 eetlepel sojasaus
- versgemalen witte peper
- zout
Garnituur optioneel:
- augurk
- kappertjes
- sjalotje
- truffelmayonaise
Benodigdheden:
- Scherp mes
- Glazen kom
- Kookring
- Rasp
- Oven
Voorbereiding:
Leg de entrecote voor de bereiding kort in de vriezer zodat het licht is aangevroren, 10 minuten is voldoende. Dit is nodig om het vlees zo dun mogelijk te kunnen snijden.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150 ºC.
We beginnen met het snijden van de entrecote in hele dunne plakken. Deze dunne plakken leggen we in meerdere stapeltjes op elkaar. Deze stapeltjes snijden we vervolgens één voor één in hele fijne smalle reepjes, die we daarna weer in ragfijne blokjes snijden. Doe de blokjes in een glazen kom en laat op kamertemperatuur komen.
Ondertussen gaan we de melba toastjes roosteren in de oven.
We leggen de melba toastje op een bakplaat en voor wat extra smaak sprenkelen we daar een klein beetje olijfolie (ca. 1 eetlepel) overheen, gevolgd door wat versgemalen peper en een snufje zout.
We bakken de toastjes ca. 5 minuten in het midden van de oven tot ze mooi goudbruin en krokant zijn.
Ondertussen mengen we het vlees met 2 eetlepels olijfolie, versgemalen witte peper, zout en de tomatenketchup en zet daarna apart.
We hakken de afgekoelde melba toastjes samen met het norivel fijn tot een mooie crunch.
Opmaak:
We zetten de kookring op een bord en vullen deze met ¼ deel van het vlees, druk hierbij het vlees lichtjes aan met de bolle kant van een lepel. Verwijder de kookring. Vervolgens verdelen we ¼ deel van de crunch over het vlees. Rasp hierover de Parmezaanse kaas. Voor een nette opmaak kun je de steak tartaar in zijn geheel m.b.v. een paletmes op een nieuw bord leggen.
Leg een aantal mooie kleine slablaadjes bovenop het gerecht (haal de blaadjes eerst door de olijfolie zodat ze mooi glimmen).
Voor de sojavinaigrette mengen we 1 eetlepel olijfolie met 1 eetlepel sojasaus. We mengen dit maar half zodat de sojasaus als het ware door de olijfolie heen parelt.
Schenk wat van deze vinaigrette rondom de steak tartaar.
Serveer de steak tartaar met een zelfgekozen garnituur zoals bijv. kleine blokjes augurk, kappertjes, kleine toefjes truffelmayonaise, fijngehakte sjalot, etc.
Eet smakelijk!