zondag 26 juni 2016

Tuinbonen met spek, aardappelen en kruidenkwark

Van het weekend liep ik bij een tuinder om wat planten aan te schaffen, zie ik tussen de planten enkele groentekratten staan met verse uien, rode bietjes en ook tuinboontjes.  Juni is de maand van de tuinbonen, dus gelijk maar even 2 kilo tuinbonen meegenomen. 
Na het doppen van de tuinbonen hield ik 500 gram boontjes over (misschien handig als je zelf ook tuinbonen wil kopen, maar geen idee hebt hoeveel je moet nemen).




Je kan de tuinboontjes op de ouderwetse manier koken met bonenkruid, maar ik heb ze gekookt in de kippenbouillon samen met gefruite ui, knoflook en spekreepjes. Heerlijk!!
Wij hebben de tuinbonen gegeten samen met (in de schil) gekookte aardappelen en kruidenkwark (klik hier voor het recept van de kruidenkwark).


Ingrediënten voor 2 personen:
  • 1½ - 2 kilo verse tuinbonen (per kilo houd je ongeveer 250 gram over)
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 100 gram spekreepjes
  • 400 gram aardappelen, gekookt
  • kruidenkwark 
  • 1 kippenbouillonblokje
  • olijfolie
Bereiden:
Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook fijn. Verwarm een eetlepel olijfolie in een (koeken)pan en fruit de ui, de knoflook en de spekreepjes circa 3 minuten. Voeg de tuinbonen toe samen met 300 ml heet water en een kippenbouillonblokje. Kook het geheel met het deksel op de pan in circa 12 minuten gaar.

Eet smakelijk!

Bron: https://naoberhoeve.nl/



Kruidenkwark

Een lekkere frisse magere kruidenkwark. Heerlijk bij gekookte of gepofte aardappelen of door een salade.


Ingrediënten:

  • 400 gram magere kwark
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • 2 eetlepels fijngehakte bieslook
  • evt, aangevuld met andere kruien zoals bv. dille, kervel, basilicum, etc.
  • 1 bosuitje,  fijn gehakt
  • zout en peper


Bereiding:
Meng de fijngehakte kruiden met de kwark. Breng op smaak met peper en zout. Laat minimaal een half uur staan om de smaken goed in te laten trekken.

Eet smakelijk!


donderdag 23 juni 2016

Viscurry met zoete aardappelen

Een heerlijke viscurry met kabeljauw en garnalen. De zoete aardappelsmaak combineert heerlijk met de vis en de 'pittige' currysmaak. Ik heb de curry geproefd voordat de kabeljauw en de garnalen toegevoegd waren en dat smaakte ook al heerlijk, dus voor de vegetariërs onder ons gewoon de kabeljauw en de garnalen weglaten.



Ingrediënten voor 4-5 personen:

  • 600 gram kabeljauwfilet of kabeljauwhaasjes
  • 350 gram zoete aardappelen
  • 1 blik gepelde tomaten
  • ½ citroen
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper (of 2 als je van pittig houdt)
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 stukje gember ter grootte van je duim, geraspt
  • 1½ theelepel kurkuma (geelwortel/koenjit)
  • 1½ theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 3 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder (djinten)
  • ½ theelepel kaneel
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 blikje kokosmelk (270 ml Fairtrade)
  • evt. 2 eetlepels gehakte verse koriander
  • 3 grote eetlepels chutney (aardbei & ui)
  • 300 gram doperwtjes (diepvries)
  • peper
  • zout
  • 600 gram gare rijst (naar keuze)


Bereiding:
Snijd de kabeljauw in kleine stukjes en besprenkel met wat citroensap.
Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflooktenen heel fijn. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten van de peper en hak de rode peper fijn. Schil en rasp de gember. Schil de zoete aardappelen en snijd in blokjes van ca. 2 cm grootte.
Verhit de olie in een grote pan en bak hierin ca. 2 minuten de kabeljauw. Haal de vis met een schuimspaan voorzichtig uit de pan en zet apart.
Voeg nu  de gesnipperde ui, fijngehakte knoflook en rode peper en geraspte gember toe aan de achtergebleven olie in de pan. Ca. 2 minuten roerbakken. Nu de tomatenpuree toevoegen en al roerend meebakken. Vervolgens de kurkuma, de gemalen koriander, de kerriepoeder, de komijnpoeder en de kaneel toevoegen en nog 1 minuut al roerend meebakken. Voeg nu de zoete aardappelen toe en bak nog eens een paar minuten mee. Voeg nu nog de gepelde tomaten en de kokosmelk toe en breng het geheel aan de kook. Laat de curry ca. 15 minuten pruttelen op laag vuur tot de zoete aardappelen zacht zijn.De laatste 5 minuten de doperwtjes  en de garnalen toevoegen. Vlak voor het opdienen de kabeljauw toevoegen een mee verwarmen. Breng op smaak met peper en zout. 
Serveer met bijvoorbeeld witte rijst en de chutney van aardbei en ui.

Eet smakelijk!



dinsdag 21 juni 2016

Aziatische omelet met sweet chilisaus

Hou je van lekker, licht, makkelijk, snel, Aziatisch en koolhydraatarm? dan is dit het perfecte recept voor een heerlijke smaakvolle maaltijd. Je kan met de groenten natuurlijk zelf variëren. Hetzelfde geldt voor de paddenstoelen. Het recept van de sweet chilisaus vindt je ook op deze blog.
Vind je de maaltijd te licht, serveer er dan eventueel nog wat gekookte basmatirijst bij.




Ingrediënten voor 3 personen:

  • 6 eieren
  • 3 eetlepels sweet chilisaus
  • 5 eetlepels sesamolie
  • 400 gram chinese wokgroenten, taugé en rode paprika
  • 200 gram paddenstoelenmelange (kastanjechampignons, shiitakes, oesterzwammen)
  • 350 gram wokgarnalen (met knoflook) 
  • 2 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • wat takjes platte peterelie, fijngehakt
  • peper
  • zout
  • aluminiumfolie



Bereiding:
Klop twee eieren los met 1 eetlepel sweet chilisaus, peper en wat zout. Verhit een eetlepel sesamolie in een koekenpan, schenk het eimengsel erbij en roer door. Doe de deksel op de koekenpan en bak de omelet op een laag vuurtje in ca. 5 minuten. Haal de omelet uit de pan en houd hem warm onder aluminiumfolie. Klop de volgende twee eieren los met 1 eetlepel sweet chilisaus, peper en wat zout. Verhit weer een eetlepel sesamolie in dezelfde pan en bak op dezelfde manier een omelet en houd deze ook warm onder de aluminiumfolie. Bak hierna nogmaals een derde omelet. 
Snijd de paddenstoelen in plakken. Verhit ondertussen een eetlepel sesamolie in een wok en roerbak de paddenstoelen enkele minuten op hoog vuur. Bestrooi de paddenstoelen met een snuf zout.  Voeg de wokgroenten toe en roerbak ca. 7 minuten op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Neem het paddenstoelen-groentenmengsel uit de wok. Doe nu de garnalen in dezelfde wok en bak deze 2 minuten op hoog vuur. Snijd ondertussen de bosuitjes in dunne ringetjes en hak de peterselie fijn. 
Serveer de omeletten op een bord en verdeel de paddenstoelen, wokgroenten en garnalen erover. Garneer met de ringetjes bosui en wat fijngehakte peterselie. Lekker met extra sweet chilisaus. 

Eet smakelijk!

Bron: aangepast recept Allerhande juni 2016

maandag 13 juni 2016

Sweet chili saus

Al heel lang staat het maken van sweet chili saus op mijn to-do-lijstje. Na enig zoek-, speur- en leeswerk op het internet kwam ik onderstaand recept tegen op de blog 'SheSimmers' van Leela Punyaratabandhu. Vanmorgen aan de slag gegaan met het recept en het resultaat is een heerlijke zoet-pittige chilisaus. De zaadlijsten en de zaden heb ik uit de pepers verwijderd, omdat ik nog maar een beginnende 'peper-eter' ben. 
De heetheid van pepers wordt bepaalt door de aanwezigheid van capsaïcine in de pepers . Deze stof bevindt zich vooral in de zaadlijsten van de chilipepers i.t.t. wat veel mensen denken dat de zaden het heetste zouden zijn. De zaden produceren geen capsaïcine, maar absorberen wel een deel van de capsaïcine uit de zaadlijsten tijdens de groei, zodat ook de zaden enigszins de heetheid meebepalen.
Je moet dus voor jezelf even bepalen of je de zaadlijsten/zaden wel/niet laat zitten.



Ingrediënten voor ca. 300 ml saus:
  • 3 lange rode pepers
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ eetlepel zout
  • 1⁄4 cup = 60 ml witte azijn (b.v. appelciderazijn)
  • ½ cup = 100 gram rietsuiker (of gewone suiker)
  • 3⁄4 cup water = 180 ml water
  • 1 eetlepel maïzena
  • 2 eetlepels water

Bereiding:
Verwijder de steeltjes en eventueel de zaadlijsten en zaden van de pepers.
Pel de knoflooktenen. Snijd de pepers en de knoflook in grove stukken.
Pureer de peper, de knoflook, het zout, de azijn, de suiker en het water in een blender of keukenmachine tot alles fijngemalen is. Giet het pepermengsel in een steelpannetje en breng het aan de kook op middelhoog vuur. Zodra het geheel kookt, het vuur laagzetten en ca. 3 minuten zachtjes laten pruttelen tot het mengsel een beetje dikker wordt.
Meng de maïzena met de 2 eetlepels water tot een papje. Klop het maizenapapje door de chilisaus laat nog een minuutje mee pruttelen. Het maïzenapapje zorgt ervoor dat de chilisaus iets dikker wordt en de peper- en knoflookstukjes niet aan de oppervlakte gaan drijven.

Laat de chilisaus afkoelen voordat u hem in een schone glazen pot giet.
Bewaar de sweet chilisaus in de koelkast.


Eet smakelijk!

Bron: http://shesimmers.com/2009/02/how-to-make-thai-sweet-chili-dipping.html

woensdag 8 juni 2016

Burrito bowl

Iedereen heeft wel eens gehoord van een burrito, of toch niet? 
Burrito's vinden hun oorsprong in het Noorden van Mexico, ze bestaan uit een bloemtortilla, meestal gevuld met bonen, rijst en vlees (kip of gehakt) aangevuld met wat er verder voor handen is zoals bijvoorbeeld kaas, tomaten, paprika, guacamole. Een burrito bowl is niet meer dan alleen de vulling van de tortilla, maar dan in een schaal. In onderstaand recept heb ik nog zoete aardappelen toegevoegd en de guacamole vervangen door reepjes avocado.

Ingrediënten voor 4-5 personen:
  • 500 gram kip(dij)filets, in blokjes
  • olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 (of 2) rode chilipepers, fijngehakt
  • 2 teentje knoflook, fijngehakt
  • 400 gram zoete aardappelen, in blokjes
  • 2 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel koriander
  • ½ rode paprika, in kleine reepjes
  • ½ gele paprika, in kleine reepjes
  • ½ groene paprika, in kleine reepjes
  • 1 blik zwarte bonen, 400 gram
  • 1 blik crispy mais, 300 gram
  • 1 blik tomatenstukjes, 400 gram
  • ½ liter kippenbouillon
  • 150 gram witte rijst
  • 150 gram Cheddar kaas, geraspt
  • peper
  • zout
  • ½ avocado, in reepjes
  • 1 klein bekertje zure room
  • gehakte koriander of peterselie

Bereiding:
Snijd de kip in kleine blokjes. Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook fijn. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de rode peper(s) en hak fijn. Schil de zoete aardappelen en snijd in kleine blokjes van 1,5 x 1,5 cm.  Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s en snijd ze in smalle reepjes. Snijd de kip(dij)filets in blokjes en bestrooi ze met wat versgemalen peper en zout. 
Verhit in een grote koekenpan een scheut olijfolie en bak de kipblokjes op middelhoog vuur tot de kip een mooie bruine kleur heeft. Haal de kip met een schuimspaan uit de pan en zet apart. Doe de gesnipperde ui, de fijngehakte knoflook, de fijngehakte rode peper en ook de gemalen komijn en gemalen koriander in de pan. Voeg vervolgens de zoete aardappelen toe en bak deze 8-10 minuten op middelhoog vuur. Voeg na ca. 6 minuten de paprikareepjes toe en bak nog 2-4 minuten mee. Was de zwarte bonen en laat ze uitlekken. Doe hetzelfde met de mais. Voeg nog een scheutje olijfolie toe in de pan en giet de rijst bij de zoete aardappelen. Roer de rijst gedurende 2-3 minuten goed door. Voeg vervolgens  de blokjes kip weer toe, gevolgd door de blokjes tomaat, de zwarte bonen, de mais en de kippenbouillon. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur iets lager. Leg een deksel op de pan en laat gedurende ca. 15 minuten zachtjes pruttelen, of tot al het vocht is opgenomen en de rijst gaar is.
Verwijder het deksel en breng eventueel verder op smaak met versgemalen peper en zout. Rasp de cheddar kaas over het geheel. Dek de pan weer af en laat nog 1-2 minuten staan tot de kaas gesmolten is. Roer goed door. 
Schep de rijst en groenten in een grote kom of schaal en garneer met wat reepjes avocado, een eetlepel zure room, gehakte koriander of peterselie.

Eet smakelijk!