maandag 20 juli 2015

Huzarensalade

Wanneer je bent uitgenodigd voor een barbecue, neem dan eens i.p.v. bloemen of drank deze lekkere huzarensalade mee. Maak de salade een dag of avond van tevoren, zet 'm in de koelkast en de smaken zijn de andere dag goed ingetrokken. 
Er zijn heel wat recepten in omloop voor de huzarensalade, deze salade heb ik gemaakt van gekookte aardappelen met gekookt rundvlees, hardgekookte eieren, groenten, appel, augurk, bosui, zilverui en platte peterselie. De gebruikelijke mayonaise heb ik vervangen door friteslijn (veel minder vet) gecombineerd met magere yoghurt, dijonmosterd en worcestershiresauce.
Deze huzarensalade is lekker als bijgerecht bijvoorbeeld bij een barbecue, lekker als lunchgerecht, als voorgerecht of neem de salade mee voor een picknick.



Ingrediënten:

  • 800 gram aardappelen in kleine blokjes
  • 300 gram rundvlees (b.v. mager soepvlees) in kleine blokjes
  • 1 runderbouillonblokje
  • 150 gram wortel in kleine blokjes
  • 150 gram jonge velderwtjes (diepvries)
  • 3 eieren
  • 1 appel geschild en in kleine blokjes
  • 1/4 rode paprika in kleine blokjes
  • 5 augurkjes in kleine blokjes
  • 1 bosuitje in kleine ringetjes
  • 10 zilveruitjes in kleine stukjes
  • ½ bosje platte peterselie, fijngehakt
  • citroensap
  • 3 eetlepels friteslijn
  • 3 eetlepels magere yoghurt
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • een scheutje Worcestershiresauce
  • peper
  • zout


Bereiding:
Breng een pan met een halve liter water en het bouillonblokje aan de kook. Doe het rundvlees erbij en laat het vlees ca. 2 uur zachtjes gaarkoken.
Breng ondertussen nog een pan met water en wat  zout aan de kook. Doe er de aardappelblokjes in. Laat het water aan de kook komen en draai het vuur uit. Na een minuut of 4 à 5 zijn de blokjes bijna gaar. Giet ze af en laat koud water in de pan lopen om het kookproces af te breken. Doe je dit niet, dan garen ze door en krijg je aardappelsnot. Daarna goed uit laten lekken.
Breng nog een derde pan met water en wat zout aan de kook. Kook hierin de wortelblokjes en de erwtjes ca. 5 minuten. Hier geldt hetzelfde als bij de aardappelblokjes: giet ze af en laat koud water in de pan lopen om het kookproces af te breken. Daarna goed uit laten lekken.
Kook de eieren hard, maar niet groen. Laat ze afkoelen, Daarna pellen en in kleine stukjes snijden.
Voor de saus vermengen we de yoghurt met de friteslijn, de dijonmosterd en de Worcestershiresauce. Beng op smaak met peper en zout.
Vermeng in een grote kom alle ingrediënten met de saus. Roer voorzichtig met een houten lepel, zodat het geen prut wordt. Als laatste op smaak brengen met nog wat peper en zout. Zet de salade enkele uren in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken. 


Klaar voor de picknick















Ook lekker als voorgerecht met wat ijsbergsla

woensdag 15 juli 2015

Sweet chili drumsticks uit de oven

Ook zo gek op kip? Probeer deze lekkere plakkerige sweet chili drumsticks dan eens. De drumsticks zijn gemarineerd in een heerlijke licht pittige en zoete marinade. Laat de marinade minimaal 1 tot 6 uur intrekken alvorens je ze gaat bakken.



Ingrediënten :
  • 10-12 drumsticks van scharrelkip
Marinade:
  • 5 eetlepels sweet chilli saus
  • 3 eetlepels sojasaus (Kikkoman)
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel olijfolie, extra vierge
  • 1 eetlepel honing

Voorbereiding:
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom. 
Schep 3 eetlepels van de marinade uit de kom en bewaar dit apart in een schaaltje voor het moment dat je de drumsticks gaat bakken in de oven.
Verwijder het vel van de drumsticks. Snij de drumsticks in het dikste gedeelte met een scherp mes op enkele plaatsen in, zodat de marinade goed kan intrekken. Leg de drumsticks ook in de kom en hussel goed door elkaar zodat de drumstick overal goed bedekt zijn met de marinade. Dek af met huishoudfolie en zet in de koelkast. Laat minstens 1 tot 6 uur intrekken. Af en toe omscheppen, zodat de marinade goed in de kip kan trekken.

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180º C.
Plaats de drumsticks in een ovenschaal of op een bakplaat. Smeer de drumsticks nogmaals in met de achtergehouden marinade.
Bak de drumsticks in het midden van de oven gedurende 30-40 minuten. Halverwege de baktijd de drumsticks keren.

Eet smakelijk!

zondag 12 juli 2015

Tabouleh van couscous met komkommer en feta

Tabouleh is een frisse salade uit de Libanese keuken. Het wordt als voorgerecht of als bijgerecht gegeten, maar kan ook heel goed als lunchgerecht worden gegeten. Traditioneel wordt de salade bereid met bulgur (graanproduct gemaakt van verschillende soorten harde tarwe), gesneden tomaten, munt, peterselie en ui. Het geheel wordt overgoten met een dressing met als hoofdbestanddeel olijfolie en citroensap. Onderstaand recept is gemaakt van couscous met een extra toevoeging van komkommer en feta en een enigszins aangepaste dressing. Wij hebben de tabouleh gegeten als hoofdmaaltijd met kipdrumsticks uit de oven.


Ingrediënten voor 4 personen:
Salade:
  • 500 ml groentebouillon
  • 250 gram couscous
  • 2 eetlepels olijfolie (met citroen)
  • 1 komkommer, in stukjes (zaadlijsten verwijderd)
  • 25 snacktomaatjes of 5 trostomaten, in kleine stukjes
  • 3 bosuitjes, in dunne ringetjes gesneden
  • 5 takjes verse munt, fijngehakt
  • 1 bosje platte peterselie, fijngehakt
  • 50 gram kleine brokjes feta als garnering
Dressing: 
  • 4 eetlepels sinaasappelsap
  • 3 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels olijfolie, extra vierge
  • 1 eetlepel appel-ciderazijn
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • zout en peper naar smaak

Bereiding:
Kook de groentebouillon, neem de pan van het vuur en giet de kokende bouillon op de couscous. Laat de couscous opzwellen, dek af en laat 5 minuten staan. Giet twee eetlepels olijfolie (met citroen) over de couscous en roer de couscous voorzichtig door met een vork. Laat de couscous afkoelen.
Snij en hak ondertussen alle ingrediënten voor de salade.


Vermeng de couscous met de komkommer, tomaat, munt, platte peterselie en de bosuitjes. Roer goed door.
Maak de dressing en giet deze over de salade. Meng goed door en laat de tabouleh afgedekt minimaal een uur rusten, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Voor gebruik garneren met wat verbrokkelde feta.

Eet smakelijk!

woensdag 8 juli 2015

Zweedse gehaktballetjes met rijst en knolselderij

Op een koude of regenachtige zomerse dag hebben we weer zin in warm eten i.p.v. een salade. Dit keer een recept uit het boek Jamie in 15 minuten van Jamie Oliver. Een heerlijk rijstgerecht met Zweedse gehaktballetjes. Dit gerecht ga ik zeker vaker maken.


Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de rijst:

  • 1 knolselderij
  • olijfolie
  • een paar takjes verse (citroen)tijm
  • 300 gram basmatirijst
  • 200 gram jonge bladspinazie
  • versgemalen peper
  • zout

Voor de gehaktballetjes:

  • 500 gram half-om-half gehakt
  • versgemalen peper 
  • zout
  • ½ bosje verse dille
  • 2 theelepels karwijzaad
  • 4 theelepels cranberryjam/compote
  • 4 eetlepels slagroom 
  • 4 eetlepels magere yoghurt


Bereiding:
De rijst:
de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Schil de knolselderij en snijd hem in kleine blokjes.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een braadpan en bak de blokjes knolselderij aan. Voeg een scheutje kokend water toe samen met wat versgemalen peper en zout. Leg de deksel op de pan,  draai het vuur hoog en roer regelmatig goed door. 
Roer de spinazie door de blokjes knolselderij in de braadpan, gevolgd door de gekookte basmatirijst en voeg naar smaak versgemalen peper en zout toe.

De gehaktballetjes:
Doe ondertussen alle gehakt met wat versgemalen peper en zout in een kom, hak de dille fijn en doe dat er bijna allemaal bij. Kneed het gehakt met schone handen door. Draai met vochtige handen kleine balletjes van het gehakt. Schep 1 eetlepel olie in de hete koekenpan, doe er de gehaktballetjes en het karwijzaad bij, draai het vuur hoog en schep de balletjes regelmatig om tot ze rondom goudbruin zijn.
Voeg de jam, de room en een paar flinke scheuten water bij de gehaktballetjes en laat de saus zachtjes pruttelen. Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.

Serveer de rijst met de balletjes gehakt. Garneer met wat dille en een lepel yoghurt.

Eet smakelijk!

Bron: Jamie in 15 minuten


maandag 6 juli 2015

Blue cheese dressing

Een veel gebruikte dressing in Amerika is de blue cheese dressing, gemaakt van blauwaderkaas. De smaak is sterk, maar ooooh zo lekker op salades, vooral op ijsbergsla, maar ook heel erg lekker bij b.v. steaks van de barbecue. 



Ingrediënten:  
  • 150 gram zachte gorgonzola (of andere blauwaderkaas)
  • 125 ml zure room
  • 60 ml karnemelk
  • 2 eetlepels mayonaise 
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 theelepel Worcestershire saus
  • 1 eetlepel bieslook (fijngehakt)
  • 1 theelepel suiker
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel zwarte peper

Bereiding:
Prak in een kom de gorgonzola fijn en giet hierbij de karnemelk, vervolgens de zure room, de mayonaise, de witte wijnazijn en de Worcestershire saus. Als laatste 1 eetlepel fijngehakte bieslook toevoegen. Roer dit alles goed door tot een enigszins gladde massa is ontstaan. Breng op smaak met de suiker, het zout en de peper.
Schenk de blue cheese dressing over een willekeurige salade.

Eet smakelijk!

Probeer eens onderstaande wigsalade van ijsbergsla met bovenstaande eigengemaakte blue cheese dressing ...



woensdag 1 juli 2015

Pastasalade caribbean spice

Nog een lekkere zomerse pastasalade speciaal voor de warme dagen.
Dit keer een Caribische pastasalade met kippendijfilet.


Ingrediënten voor 1 persoon (maaltijdsalade):
Voor de salade:

  • 65 gram fusilli pasta
  • 100 gram kippendijfilet
  • 2 theelepels caribbean spice van Jonnie Boer
  • ½ mango
  • 10 cherrytomaten
  • 1 theelepel rasp van een citroen
  • ¼ rode ui
  • ½ avocado

Voor de dressing:

  • 3 eetlepels (verse) sinaasappelsap
  • 1 eetlepel sweet chilisaus
  • 1 theelepel honing
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1/4 theelepel geraspte gember
  • 1/4 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1/4 theelepel zeezout

Bereidingswijze:
Pastasalade:
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel daarna af met koud stromend water en laat goed uitlekken. De kippendijfilet in kleine stukjes snijden en bestrooien met de caribbean spice melange van Jonnie Boer (die is lekker!). Bak de stukjes kip in wat olijfolie mooi bruin en gaar en zet apart. De mango en de avocado in stukjes snijden. De rode ui snipperen.
De pasta, kip, mango, cherrytomaten, citroenrasp en rode ui in een kom doen en mengen.
Dressing:
Alle ingrediënten voor de dressing in een aparte kom goed roeren.
De dressing dan mengen met de salade.  Als laatste de avocado er doorheen doen.

Eet smakelijk!