zaterdag 27 september 2014

Spaghetti met kip, groene asperges en avocadosaus

Eens zin in wat anders dan pasta met tomatensaus, kaassaus of gehaktsaus?
Maak eens een pasta met avocadosaus....heerlijk romig van smaak en nog heel gezond ook... 



Ingrediënten voor 4 personen:
  • 350 gram (volkoren) spaghetti 
  • 4 kippendijfilets in blokjes/reepjes
  • 1 bosje groene asperges, in stukjes van 3 à 4 cm 
  • 12 snacktomaatjes, in vieren gesneden
  • olijfolie
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • verse basilicumblaadjes, fijngehakt
  • Parmezaanse kaas
Avocadosaus:
  • 2 rijpe avocado's 
  • 2 teentjes knoflook, grof gehakt 
  • 1 eetlepel citroensap
  • verse basilicumblaadjes
  • klein bakje Griekse yoghurt (150 gram)
  • zeezout 
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding:
Avocadosaus:
Snijd de avocado's doormidden en verwijder de pit met een een mes. Lepel het vruchtvlees eruit. Pureer met behulp van een staafmixer de avocado's samen met de knoflook, citroensap, een handje vol basilicumblaadjes, de Griekse yoghurt en wat peper en zeezout tot een gladde massa en zet apart.

Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. 
Verhit ondertussen wat olijfolie in een grote koekenpan en bak de kip goudbruin. Voeg de groene asperges toe en bak deze ca. 5 minuten mee tot ze gaar zijn.
Giet de spaghetti af en vermeng goed met de avocadosaus. Voeg vervolgens de kip en de asperges toe en roer goed door. Verdeel over de borden en serveer met de in vieren gesneden snacktomaatjes. Strooi er als laatste wat fijngehakte basilicumblaadjes en wat Parmezaanse kaas overheen. 

Eet smakelijk!

Bron: Kevin Alexander (http://fitmencook.com/)

vrijdag 26 september 2014

Rendang daging met rijst, sperziebonen en komkommer

Weer een heerlijk recept gemaakt uit de Delicious van oktober 2014. We hebben de rendang gegeten met basmatirijst, komkommer in zoete chilisaus en gewokte sperziebonen. Lekker over de rendang zijn de eigen gebakken uitjes.


Ingrediënten voor 4 personen:
1 ui, grof gesneden
3 teentjes knoflook, grof gehakt
½ à 1 rode Spaanse peper, zonder zaadjes en zaadlijsten, in ringen
3 cm verse gember, geschild in blokjes
1 theelepel djinten (gemalen komijnzaad)
2 theelepels ketoembar (gemalen korianderzaad)
2 eetlepels ketjap manis
3 eetlepels zonnebloemolie
800 g sucadelappen, in blokjes van 2 x 2 cm
1 blik kokosmelk (400 ml)
300 gram basmati rijst
1 komkommer
500 gram sperzieboontjes


Bereiding:
Als eerste maken we een boemboe (kruidenpasta).
Pureer met een staafmixer de ui, de knoflook, de rode peper, de gember, djinten, ketoembar en de ketjap manis tot een fijne kruidenpasta.
Verhit de zonnebloemolie in een braadpan. Bak hierin de boemboe op een laag vuur ca. 4 minuten. Schep vervolgens het vlees erdoor en bak 2 minuten mee. Vervolgens de kokosmelk toevoegen. Breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en stoof het vlees in ca. 3 uur zachtjes gaar met het deksel op de pan. Als het te droog wordt nog iets water toevoegen. Breng de rendang op eventueel nog op smaak met wat zout.
Voordat de rendang klaar is de basmatirijst koken volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Serveer de rendang met de rijst en gebakken uitjes.
Lekker met geschaafde komkommerplakken in zoete chilisaus en gewokte (voorgekookte) sperzieboontjes met wat geraspte gember, wat gesnipperde rode peper en een scheutje ketjap manis.

Eet smakelijk!

Bron: aangepast recept uit de Delicious van oktober 2014




vrijdag 19 september 2014

Broodpizza van Turks brood en restjes

Men neme een Turks brood (pide), een basis tomatensaus, tomaatjes, mozzarella, geraspte kaas en voor de rest eigenlijk alleen wat restjes uit de koelkast en daarmee maak je een heerlijke broodpizza.
In dit recept heb ik als restjes het volgende gebruikt: bolognesesaus, hamreepjes, snacktomaatjes, paprikareepjes en courgetteplakjes, maar uiteraard kun je zelf variëren met wat je in de koelkast hebt liggen... 

Ingrediënten voor 8 punten:
  • 1 Turks brood (pide)
  • olijfolie, extra vierge
  • 1 bol mozzarella
  • restje bolognesesaus
  • snacktomaatjes
  • hamreepjes
  • paprika in reepjes
  • stukje courgette in plakjes
  • geraspte kaas
Basis tomatensaus:
  • olijfolie, extra vierge 
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • een bosje verse basilicum, alleen de blaadjes
  • 1 blik van 400 g tomatenblokjes 
  • zeezout 
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding:
Oven voorverwarmen op 200º C.
Het beste maak je de basis tomatensaus als eerste of een dag van tevoren. 
Verhit een scheutje olie in een pan en bak de knoflook zachtjes aan. Voeg de tomatenblokjes en de helft van de basilicum toe en breng het mengsel op smaak met peper en zout. Laat de saus 20 minuten op een zacht pitje pruttelen, prak de tomaat fijn en zet de saus apart. Heb je saus over dan kun je deze ook gemakkelijk invriezen.
Snijd het Turkse brood in de lengte door, zodat er 2 "pizza"bodems ontstaan.
Smeer m.b.v. een kwastje het brood in met wat olijfolie. Bak de "pizza"bodems in ca. 5 minuten licht krokant en haal ze weer uit de oven.
Smeer de bodems nu in met de basis tomatensaus, gevolgd door wat je zelf erg lekker vindt. Zelf heb ik de bodems belegd met een restje bolognesesaus, hamreepjes, snacktomaatjes, paprikareepjes en courgetteplakjes.
Als laatste de plakjes mozzarella, gevolgd door de geraspte kaas.
Bak de broodpizza’s ca. 15 minuten in de oven totdat de kaas gesmolten is.

Eet smakelijk!


donderdag 18 september 2014

Saté pentol met smoor van aubergine

Gisteren de nieuwe Delicious gekocht, vandaag al een recept uit gemaakt.
Saté pentol, ik had er nog nooit van gehoord, maar het is een saté gemaakt van rundergehakt, vermengd met een pasta van ui, knoflook, sambal en kruiden. Daarbij hebben we gegeten mie, pindasaus en een smoor van aubergines, bestrooid met serundeng... heeeerlijk!



Ingrediënten voor 4 personen:
2 grote of 3 kleine uien
3 teentjes knoflook in grove stukken
1 theelepel djinten (gemalen komijnzaad)
1 theelepel koenjit (gemalen geelwortel)
1 theelepel laos
1 theelepel zout
5 theelepels sambal (badjak)
600 gram rundergehakt (voor 16 balletjes)
300 gram mienestjes
4 eetlepels zonnebloemolie
2 grote aubergines, in stukken van 2 à 3 cm
150 ml groentebouillon (van halve bouillontablet)
6 eetlepels zoete ketjap (manis)
2 eetlepels fijngehakte selderijblad
3 eetlepels pindakaas (evt. met stukjes noot)
200 ml kokosmelk
Serundeng (mengsel van geroosterde kokos met pinda's en kruiden)
satéprikkers

Bereiding:
We beginnen me de saté. Snijd 1 ui in grove stukken, pureer deze met een keukenmachine of staafmixer (of vijzel) samen met de knoflook, sambal, djinten, koenjit, laos en het zout tot een gladde pasta. Meng deze pasta goed door het gehakt. Draai er 16 balletjes van. Je kunt er nu voor kiezen om ze aan satéprikkers te rijgen, maar ik heb er voor gekozen om ze eerst te bakken en daarna aan de satéprikkers te rijgen. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Bak hierin de balletjes in ca. 15 minuten om en om bruin en gaar.
Kook de mienestjes volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Ondertussen gaan we verder met de smoor van aubergines.
Snipper het restant van de uien fijn. Verhit in een andere koekenpan 2 eetlepels olie en bak hierin zachtjes de uien. Schep vervolgens de auberginestukken erbij en bak 2 minuten mee. Voeg nu 1 theelepel sambal toe, gevolgd door de bouillon en 3 eetlepels ketjap. Smoor de aubergines in a. 15 minuten gaar.
Als laatste maken we de pindasaus van 3 eetlepels pindakaas, 200 ml kokosmelk 1 theelepel sambal en 3 eetlepels ketjap. Verwarm alles in een steelpannetje en roer tot een gladde saus.
Serveer de mie met de gehaktballetjes (al dan niet aan een satéprikker geregen), de pindasaus en de auberginesmoor. Bestrooi het geheel met wat selderijblad en serundeng.

Eet smakelijk!

Bron: Delicious oktober 2014



woensdag 10 september 2014

Courgettesoep met geitenkaas

Een heerlijke simpele courgettesoep met een zachte smaak en toch lekker hartig door de geitenkaas. In deze soep heb ik een gele en een groene courgette gebruikt, qua smaak zit er weinig verschil in de gele of de groene courgette, misschien dat de gele courgette iets zachter is, maar veel maakt dat niet uit. 


Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 2 courgettes
  • 50 g verse kruidenboter 
  • 1 teentje knoflook 
  • 700 ml bouillon van twee groente- of kippenbouillonblokjes
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • Zout en peper



Bereiding:
De courgettes schoonmaken en in blokjes snijden. 
De ui pellen en snipperen. De knoflook pellen en fijnhakken.
In een soeppan de kruidenboter verhitten. De ui en knoflook 2 minuten fruiten. 
De courgetteblokjes toevoegen en afgedekt 10 minuten zachtjes laten smoren.
Schenk de bouillon bij de courgette en laat het geheel nog 5-10 minuten zachtjes koken tot alles zacht is. Met een staafmixer de soep pureren. Breng de soep op smaak met zout en peper.  Serveer de soep met wat verkruimelde geitenkaas.
Hou je niet van geitenkaas dan kun je deze ook vervangen door een andere kaas of door een scheutje slagroom.

Eet smakelijk!

vrijdag 5 september 2014

Chinese tomatensoep

Ben je ook zo gek op de tomatensoep bij de Chinees? 
Met onderstaand recept maak je een tomatensoep die smaakt zoals bij de Chinees... mmmmmmmm



Ingrediënten voor ca. 2 liter soep:
  • 1 liter water
  • 2 scharrel kippenbouten
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kg gezeefde tomaten
  • 6 eetlepels bruine suiker of gula djawa
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 theelepel sambal
  • 1 theelepel djahé
  • 1 theelepel serehpoeder
  • 2 eetlepels maizena
  • 50 gram Chinese eiermie
  • 2 eieren
  • klontje boter
  • bosuitje, gesnipperd


Bereiding:
Snijd de ui en de teentjes knoflook doormidden. De schilletjes kunnen gewoon blijven zitten. Breng 1 liter water met de kippenbouten, de kippenbouillonblokjes, de ui en de knoflook aan de kook. Laat dit 1½ uur zachtjes pruttelen tot de kip helemaal gaar is. Verwijder de uien en de knoflook uit de pan en gooi ze weg. Haal de kippenbouten uit de pan, verwijder het vel, pluk het vlees van de botten en snij het fijn. Zet het kippenvlees apart. Voeg de gezeefde tomaten toe aan de bouillon en breng het weer aan de kook.
Maak in een ander schaaltje een mengseltje van de bruine suiker, ketjap manis, rijstazijn, sambal, djahé en serehpoeder. Roer dit mengseltje door de soep. Roer de maizena met een scheutje water tot een glad papje en voeg dit ook toe aan de soep. Voeg de eiermie toe. Laat alles nog 20 minuten zachtjes doorkoken. 
Ondertussen de twee eieren klutsen en in een koekenpan met een klontje boter een omelet bakken.
Rol de omelet op en snijd er dunne reepjes van. Voeg de helft van de reepjes toe aan de soep. Voeg als laatste de gesneden kip toe aan de soep.
Schenk de soep in een soepkom of een diep bord en garneer met de rest van de omeletreepjes en wat gesneden bosuitjes.

Eet smakelijk!