donderdag 29 maart 2018

Ratatouille met Marokkaanse kruiden, kip en couscous

Ratatouille is een heerlijk Frans stoofgerecht van uien, knoflook, aubergines, courgettes, paprika's en tomaten. Het recept van deze ratatouille heb ik aangepast en komt uit het boek 'Vegetarische Tajines & Couscous' van Ghillie Başan. In dit recept heb ik geen paprika's gebruikt, maar wel kippendijfilet toegevoegd. Wil je het vegetarisch houden dan laat je de kip gewoon weg en gebruik je groentebouillon i.p.v. kippenbouillon voor de couscous.



Ingrediënten voor 4 personen:
Ratatouille:
  • 3-4 eetlepels olijfolie
  • 25 gram roomboter
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 gram kippendijfilets
  • 2 aubergines
  • 2 courgettes
  • 100 gram gedroogde dadels (Medjoul)
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 2-3 theelepels ras el hanout kruiden
  • 2 theelepels suiker
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 2 trostomaten
  • klein bosje bladpeterselie
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
Couscous:
  • 300 gram couscous
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 400 ml hete kippenbouillon (van 1 tablet)

Bereiding:
Ratatouille:
We beginnen met het snijden van de groenten en het gedroogde fruit. Pel en halveer de ui en snijd in halve dunne ringen. Pel en hak de knoflook fijn. Snijd de aubergines in blokjes van 2 x 2 cm. Snijd de courgettes in blokjes van 2 x 2 cm. Snijd de dadels in de lengte doormidden, verwijder de pitten en snijd in dunne repen. Snijd ook de abrikozen in de lengte in dunne repen.
Snijd de tomaten in tweeën. Gebruik een lepeltje om de zaadjes eruit te lepelen. Snijd de tomatenhelften daarna in vieren. Hak de bladpeterselie grof. Snijd als laatste de kippendijfilets in blokjes en bestrooi met wat zeezout en versgemalen peper.
Verhit in een tajine of in een grote pan met dikke bodem de olijfolie samen met de roomboter. Bak hierin de kip rondom bruin. Voeg dan de ui, knoflook, aubergine en courgette toe en bak 3-4 minuten mee met de kip. Voeg vervolgens de dadels, abrikozen, ras el hanout en de suiker toe, gevolgd door de gepelde tomaten en als laatste de verse tomatenstukjes en de bladpeterselie.
Breng alles aan de kook. Dek de tajine/pan af en laat het het geheel ca. 40 minuten op een matig vuur stoven, af en toe wel even omroeren. Voeg eventueel een scheutje water toe als het geheel te droog wordt. Breng de ratatouille op smaak met zout en versgemalen peper.
Couscous:
Verhit in een grote koekenpan of wok een eetlepel olie en bak hierin de couscous enkele minuten. Let op dat de couscous niet verbrand. Haal de pan van het vuur en schenk de hete kippenbouillon over de couscous. Doe een deksel op de pan en laat ca. 8-10 minuten wellen. Roer met een vork de couscous los.
Serveer de couscous samen met de ratatouille.

Eet smakelijk!

zaterdag 17 maart 2018

Fusilli met paprika, kip en Provolonesaus

Onderstaand recept komt uit het boek 'Modern Comfort Cooking'. Eind november 2017 kwam ik dit recept tegen op Internet, meteen opgeslagen in mijn nog-eens-te-maken-map en van de week eindelijk een keer gemaakt. Het is een makkelijk te maken en zeer smaakvol pastagerecht. Het originele recept beschrijft 1 rode, 1 gele en 1 groene paprika, zelf heb ik i.p.v. een groene een oranje paprika gebruikt.
Provolone is een Italiaanse kaas met een milde, zachte, romige ietwat zoetige smaak.


Ingrediënten voor ca 4 personen:
Pasta:

  • 300-350 gram fusilli pasta of een pastasoort naar keuze
  • 20 gram roomboter
  • 1 grote ui, in dunne halve ringen gesneden
  • 1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
  • 1 gele paprika, in dunne reepjes gesneden
  • 1 oranje of groene paprika, in dunne reepjes gesneden
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 gram kippendijfilets, in dunne reepjes
  • 2-3 theelepels Italiaanse kruiden
  • versgemalen peper en zout

Provolonesaus:

  • 40 gram roomboter
  • 4 eetlepels bloem
  • 450 ml warme halfvolle melk
  • 150 gram geraspte Provolone kaas
  • versgemalen peper en zout


Bereiding:
Pasta:
Kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet daarna af.
Verhit in een koekenpan de roomboter en bak hierin de ui en paprika op middelhoog vuur tot ze zacht zijn (ca. 8 minuten). Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Schep regelmatig om. Haal ze van het vuur en roer de rode wijnazijn door de paprika en ui. Vermeng de paprika en ui met de pasta.
Verhit in dezelfde koekenpan 2 eetlepels olijfolie en bak hierin de reepjes kippendijfilet op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn (8 minuten). Bestrooi de kip met de Italiaanse kruiden en breng op smaak met versgemalen peper en zout. De kip regelmatig omscheppen. Haal de kip van het vuur en vermeng met de pasta, paprika en ui.


Provolonesaus:
Smelt voor de Provolonesaus 40 gram roomboter in een steelpan en roer de bloem er door en laat de bloem in ca. 2 à 3 minuten gaar (maar niet bruin) worden. Roer er, op laag tot matig vuur, beetje bij beetje de warme melk door, maar roer het mengsel steeds eerst glad met een garde voordat er nieuwe melk toegevoegd wordt. Breng de saus aan de kook en laat de saus al roerend een paar minuutjes zachtjes doorkoken. Draai het vuur uit. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Voeg als laatste de geraspte Provolone kaas toe. Roer alles goed door.
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en vul de ovenschaal met het pasta-paprika-ui-kipmengsel. Giet de Provolonesaus over de pasta en bak de ovenschotel in het midden van de oven in ca. 25-30 minuten gaar.

Eet smakelijk!




vrijdag 2 maart 2018

Kapsalon zoete aardappel met kip en knoflooksaus

Een heerlijke ovenschotel van zoete aardappelen bedekt met reepjes gebakken kippendijfilet met rode ui, rode paprika en shoarmakruiden, met daarbovenop gesmolten geraspte Goudse kaas. Daar weer bovenop een salade van ijsbergsla, komkommer, tomaat en knoflooksaus. 
De shoarmakruiden kun je uiteraard kant-en-klaar kopen, maar je kan ze ook zelf maken (klik hier voor het recept). 
Deze kapsalon is een van de vele varianten op de klassieke kapsalon uit Rotterdam (Delfshaven).
Het is niet alleen lekker na een avondje stappen, maar ook heerlijk als avondmaaltijd.


Ingrediënten voor 4 personen:


  • 4 grote zoete aardappelen in schijfjes van 0,5 cm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • versgemalen peper en zout
  • 600 gram kippendijfilets (zonder vel)
  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 2 eetlepels shoarmakruiden
  • 1 zakje geraspte Goudse kaas
  • ijsbergsla
  • 2 tomaten
  • ½ komkommer

Knoflooksaus:

  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 3 eetlepels mayonaise (of friteslijn)
  • 1 tl poedersuiker
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • klein bosje fijngehakte bieslook



Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200º C.
Schil de zoete aardappelen en snijd in plakjes van 0,5 cm dikte. Halveer de grote plakjes nog een keer. Doe de plakjes zoete aardappel in een grote schaal en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie. Hussel goed door elkaar. Leg de plakjes zoete aardappel daarna op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met wat versgemalen peper en zout. Bak ze in 25-30 minuten in het midden van de oven. Draai ze halverwege om. Draai na het bakken van de zoete aardappelen de temperatuur van de oven terug naar 175º C.
Snijd ondertussen de kip in dunne reepjes. Pel en snipper de rode ui. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd de paprika in stukjes.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de kipreepjes, de ui en de paprikastukjes samen met de shoarmakruiden 6-8 minuten op middelhoog vuur. Zet daarna het vuur uit.
Verdeel de zoete aardappelenschijfjes over de bodem van een ingevette ovenschaal. Verdeel het kipmengsel over de zoete aardappelen gevolgd door de geraspte kaas.
Zet de ovenschaal in het midden van de oven (175º C) en bak 10 minuten tot de kaas gesmolten is.
Salade:
Snijd de ijsbergsla in reepjes, de komkommer in stukjes en de tomaat in stukjes (verwijder hierbij wel de zaadlijsten en zaadjes van de komkommer en de tomaat).
Knoflooksaus:
Meng in een kom de geperste knoflook, de Griekse yoghurt, de mayonaise en de fijngehakte bieslook door door elkaar en breng op smaak met versgemalen peper en zout.
Haal de ovenschotel uit de oven. Verdeel de salade over de gesmolten kaas en serveer de knoflooksaus er apart bij.


Eet smakelijk!