Wat denk je van gevulde aardappelen met een Bolognesesaus en een dakje van aardappelpuree? Ik zeg doen!
Wekelijks maak ik wel een grote pan met Bolognesesaus. Een gedeelte eten we dan op met pasta of in de lasagne en een ander gedeelte vries ik dan in voor de makkelijke en snelle maaltijd, zoals gevulde aardappelen of macaroni.
Ik kan me voorstellen dat je helemaal geen zin hebt om nu een Bolognesesaus te maken, dan lees je hieronder hoe het kan op een snellere manier. Heb je wat meer tijd probeer dan ook eens de Bolognesesaus.
Ingrediënten voor 4 personen:
Aardappelen:
- 8 vastkokende aardappelen
- 150 ml warme melk
- klontje roomboter
- nootmuskaat
- geraspte kaas
- spuitzak
Saus:
- 400 gram rundergehakt
- 1 ui, gesnipperd
- 2 grote trostomaten, ontveld en in blokjes
- 400 gram groenterestjes in kleine stukjes (b.v. wortel, bleekselderij, courgette, paprika)
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 dl bouillon
- scheutje rode wijn
- Italiaanse kruiden
- olijfolie
- versgemalen peper
- zout
- 2 eetlepels bloem
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180ºC.
Aardappelen:
Prik de aardappelen in met een vork (6 keer op elke aardappel) en verwarm ze ca. 5 minuten in de magnetron op hoog vermogen. Draai de aardappelen om en verwarm ze nog eens 5
minuten. Prik met een mes in de aardappelen om te kijken of ze gaar zijn. Wikkel ze eventueel nog in aluminiumfolie om na te garen. Snijd de aardappelen in de lengte doormidden en lepel ze uit tot op ongeveer 0,5 cm vanaf de rand. Van de uitgelepelde aardappel maken we een puree door er de warme melk, wat nootmuskaat, peper en zout, geraspte kaas en een klontje roomboter aan toe te voegen. Meng alles tot een gladde puree en vul de spuitzak met de aardappelpuree.
Saus:
Snipper de ui en snijd de groenten en de tomaten in kleine blokjes.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak daarin het gehakt rul. Voeg de uien, de groenten en de tomatenblokjes toe en bak enkele minuten mee. Voeg de wijn, de bouillon, de tomatenpuree en de Italiaanse kruiden toe en laat een kwartiertje sudderen met het deksel op de pan. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Voeg als laatste de bloem door de saus om alles te binden.
Leg de aardappelen in een ovenschaal en vul ze met de saus met behulp van een lepel. Spuit de aardappelpuree bovenop de gevulde aardappelen.
Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak ca. 15 tot 20 minuten gaar en goudbruin. Serveer de gevulde aardappelen met bijvoorbeeld een groene salade. Heerlijk!