donderdag 30 maart 2017

Quiche met broccoli, spekjes en kaas

Een heerlijke quiche met snel en gemakkelijk te maken korstdeeg. In nog geen 10 minuten is je korstdeeg klaar, daarna 30 minuten in de koelkast en ondertussen kun je dan op je gemak de vulling van je quiche maken. Lekker als lunch of als avondeten met bv. een kop soep en een groene salade. Ook lekker bij een brunch.



Ingrediënten:
  • 1 eetlepel paneermeel
Quichedeeg voor een vorm van Ø 28 cm:
  • 200 gram bloem
  • 120 gram koude roomboter, in kleine blokjes
  • 1 losgeklopt ei
  • 1 eetlepel koud water
  • Snuf zeezout
Vulling:
  • 1 stronk broccoli
  • 200 gram magere spekreepjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 4 eieren
  • 200 ml kookroom
  • 100 gram geraspte kaas (belegen)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden
  • versgemalen peper 
  • zout

Bereiding:
Qu
ichedeeg:

Zeef de bloem in een grote kom en voeg er een snuf zeezout aan toe. Roer goed door elkaar en voeg er de kleine blokjes koude roomboter aan toe. Kneed dit met je vingers voorzichtig door de bloem tot het deeg eruit ziet als grof broodkruim. Vervolgens voeg je het losgeklopte ei en de eetlepel koud water erdoor. Kneed het geheel tot een soepel deeg. Indien nodig met wat extra bloem bestrooien om te voorkomen dat het plakkerig blijft. Verpak het deeg vervolgens in plastic folie en leg het 30 minuten in de koelkast. 
Verwarm de oven alvast voor op 200º C.
Vulling:
Snijd de broccoli in kleine roosjes en kook in ca. 5 minuten beetgaar. Giet de broccoli af en zet apart. Bak de spekreepjes in een koekenpan, olie of boter toevoegen is niet nodig, de spekjes bevatten nl. genoeg vet om te bakken. Voeg de gesnipperde ui toe en bak enkele minuten mee. Zet het vuur uit.
Klop de eieren los samen met de kookroom en de helft van de geraspte kaas. Breng op smaak met de paprikapoeder, chilipoeder, Italiaanse kruiden, versgemalen peper en het zout.
Vorm bekleden:
Vet de quichevorm in met wat olie of boter. Bestrooi de quichevorm met het paneermeel. Maak een draaiende beweging met de quichevorm, zodat het paneermeel zich netjes verspreid in de vorm. Keer de vorm om om het te veel aan paneermeel te verwijderen.Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een grote dunne lap. Rol de lap voorzichtig om de deegroller en rol het deeg voorzichtig over de quichevorm en drapeer het deeg met een gebogen wijsvinger (zie foto boven) tegen de bodem en de randen aan. Snijd met een mesje het deeg weg die over de randen hangen. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Verspreid de broccoliroosjes over de bodem van de quiche en verdeel de gebakken spekjes met ui hierover. Giet nu het ei-roommengsel over de quiche en bestrooi met de rest van de geraspte kaas. Zet de quiche in het midden van de oven en bak ongeveer 30 minuten goudbruin.

Eet smakelijk!



woensdag 22 maart 2017

Groene curry roerbak met kip, groenten en ananas

Heel makkelijk roerbakgerecht van kip met groenten en ananas, gesmoord in een verrukkelijke romige, pittig zoet-zure Groene Curry Hoisin Pindasaus. Heerlijk met bv. pandanrijst of basmatirijst. Voor het bereiden van dit gerecht heb je wel aardig wat ingrediënten nodig, maar dat is dan ook zeker de moeite waard. Hier gaat het zeker vaker op tafel komen.



Ingrediënten voor 4 personen:
Roerbak:
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 kippendijfilets (zonder vel), in blokjes
  • 1 kleine rode ui, gesnipperd
  • 1 rode paprika, in blokjes 
  • 150 gram wortelen, in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in schijfjes
  • 250 gram verse ananas, in blokjes
Groene Curry Hoisinsaus:
  • 3 eetlepels hoisinsaus (bv. van Kikkoman)
  • 2 eetlepels sojasaus (van Kikkoman)
  • 1 eetlepel rijstwijn azijn
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel Thai green curry (bv. van Jonnie Boer)
  • ¼ theelepel gemberpoeder
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • ½ theelepel droge basilicum
  • ½ theelepel zout 
  • ¼ theelepel peper
  • 1½ theelepel maïzena
  • 2 eetlepels chilisaus (of Srirachasaus)
  • 80 ml water
  • 3 à 4 eetlepels pindakaas
  • gehakte bosui
  • gekookte rijst

Bereiding:
Meng alle ingrediënten voor de Groene Curry Hoisinsaus in een middelgrote kom goed door elkaar m.b.v. een garde. Zet de kom apart. 
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde rode ui en de kip toe en bak ongeveer 3 minuten. Voeg dan de paprika, wortel en bleekselderij toe en bak 2 minuten mee. Roer vervolgens de ananas en de Groene Curry Hoisinsaus erdoor en breng aan de kook, laat ca. 10-15 minuten zachtjes pruttelen. Als de saus te dik wordt, giet dan nog een scheutje water bij de saus. Haal de curry van het vuur en roer de pindakaas door de curry tot een gladde massa. Proef en voeg evt. extra chilisaus toe of srirachasaus als je van pittig houdt. Garneer met de gehakte bosui. Serveer met gekookte rijst.

Eet smakelijk!

Bron: www.carlsbadcravings.com

vrijdag 17 maart 2017

Enchiladas met kip, zwarte bonen en maïs

Een enchilada is een traditioneel Mexicaans gerecht, dat bestaat uit een gevulde tortilla met een vulling van vlees en kaas. Een enchilada wordt traditioneel geserveerd met enchiladasaus of guacamole. In deze enchiladas zitten ook nog zwarte bonen en mais. Wij hebben twee enchiladas per persoon gegeten, dat was méér dan genoeg. I.p.v. peterselie kun je ook kiezen voor koriander.



Ingrediënten voor 6 enchiladas:
  • 6 (volkoren) tortilla’s 
  • ca. 400-500 ml enchiladasaus
  • 1 ui, gesnipperd
  • 400 gram kippendijfilet
  • roomboter
  • olijfolie om in te vetten
  • 400 gram zwarte bonen
  • 150 gram maïs 
  • zout
  • versgemalen zwarte peper 
  • 200 gram geraspte kaas
  • 1/2 bos fijngehakte peterselie (of koriander)
Bereiding:
Pel en snipper de ui. Snijd de kippendijfilets in stukken van ca. 2 à 3 cm. 

Smelt de roomboter in een koekenpan en bak hierin de gesnipperde ui ca. 2 minuten. Voeg daarna de kippendijfilet toe en bak deze mee op middelhoog vuur tot de kip lichtbruin gekleurd is. Roer de kip regelmatig om om aanbakken te voorkomen. Voeg twee eetlepels enchiladasaus bij de kip en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.
Ondertussen de oven voorverwarmen op 180º C. De zwarte bonen wassen en uit laten lekken. Doe hetzelfde met de mais. Hak de peterselie (of koriander) en vet een ovenschaal in met wat olijfolie.



We gaan nu de tortilla's vullen. Besmeer elke tortilla met 1 à 2 eetlepels enchiladasaus (de hoeveelheid saus is afhankelijk van de grootte van de tortilla). Zorg dat je genoeg vulling hebt voor het aantal tortilla's. Verspreid over het midden van de tortilla de zwarte bonen en de mais. Doe hetzelfde met de kip. Als laatste verdeel je een volle eetlepel geraspte kaas over de vulling. Vervolgens rol je de tortilla zo strak mogelijk op en plaats de tortilla gelijk in de ovenschaal. Herhaal deze stappen tot al je tortilla's gevuld zijn en in de ovenschaal liggen. Schep nu de overgebleven enchiladasaus over de tortilla's. Bestrooi met de gehakte peterselie (of koriander) en bestrooi met de rest van de geraspte kaas. 
Bak de enchiladas in het midden van de voorverwarmde oven voor ca. 15-120 minuten tot de kaas gesmolten is.
Lekker met een groene salade met b.v. avocado en tomaat.

Eet smakelijk!

donderdag 16 maart 2017

Enchiladasaus

Enchiladasaus is een Mexicaanse tomatensaus die we over gevulde tortilla's gieten, met kaas bestrooien en in de oven laten gratineren. 
Enchilada is afgeleid van het werkwoord 'enchilar' wat zoiets betekent als op 'smaak brengen met chili'. Zoals de naam al doet vermoeden is de enchiladasaus een vrij pittig gepeperde saus, alhoewel je de pittigheid van de saus natuurlijk zelf in de hand hebt. In onderstaand recept heb ik 1 afgestreken eetlepel chilipoeder gebruikt, maar je zou voor nog meer pittigheid 2 eetlepels kunnen gebruiken. 



Ingrediënten voor ca. 500 ml saus:

  • 350 ml passata (halve fles)
  • 125 ml gekookt water
  • ½ blokje kippenbouillon
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel lichtbruine suiker
  • 1 afgestreken eetlepel chilipoeder
  • ½ theelepel uienpoeder 
  • ½ theelepel gedroogde oregano
  • ½ theelepel koriander
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • zout en peper naar smaak



Bereiding:
Gooi het halve bouillonblokje in het gekookte water en laat het even trekken tot het opgelost is. Verhit ondertussen de olijfolie op middelhoog vuur in een sauspan en strooi de bloem in de pan. Roer met een garde de bloem door de olie totdat de boel begint de pruttelen. Giet nu voorzichtig de bouillon bij de bloem en blijf goed roeren met de garde. Giet vervolgens de passata er bij. Blijf roeren met de garde. Zet het vuur laag en gooi tot slot alle kruiden bij de saus. Breng op smaak met peper en zout. Haal de pan van het vuur en laat de saus afkoelen en doe de saus in een schone pot.
Lekker bij enchiladas (recept volgt nog).

Eet smakelijk!





vrijdag 10 maart 2017

Zwarte-bonensoep met kip

Gezond, verrukkelijk en goed vullend soepje, gemaakt van zwarte bonen met allerlei lekkere toevoegingen.  Wij hebben het als avondmaaltijd gegeten met warme wraps met kaas.


Ingrediënten voor 4 personen:

  • 450 gram zwarte bonen, gewassen (2 zakken)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 1 grote zoete aardappel, in blokjes
  • 150 gram wortel, in plakjes
  • 1 teen knoflook, in plakjes
  • 2½ theelepel gemalen komijn (djinten)
  • ¼ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel gemalen chilipoeder
  • 1,2 liter kippenbouillon
  • 300 gram kippendijfilet 
  • 3 tomaten, ontveld in reepjes
  • 3 takjes tijm
  • 1 theelepel komijnzaadjes, geroosterd
  • 4 wraps
  • 150 gram geraspte kaas
  • zout
  • versgemalen peper


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170º C.
Rooster de komijnzaadjes in een kleine koekenpan, zorg dat ze niet verbranden en zet ze apart.
Verhit de olie in een soeppan en bak hierin de ui, wortel, bleekselderij en zoete aardappel ca. 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, gemalen komijn, chilipoeder en de kaneel toe. Bak nog 2 minuten mee onder voortdurend roeren. Voeg dan de tijm en de gewassen zwarte bonen toe (hou een handje zwarte bonen apart voor de garnering). Voeg de tomatenreepjes toe (hou ook wat reepjes tomaat apart voor de garnering). Schenk de bouillon erbij en leg de kippendijfilets hierin. Laat het geheel ca. 15 minuten zachtjes koken. 
Ondertussen leggen we een wrap op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de wrap met geraspte kaas en leg de volgende wrap er bovenop. Weer bestrooien met kaas. Nog twee maal herhalen. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de wraps in ca. 10-12 minuten tot de kaas gesmolten is.
Schep vervolgens de kip uit de soep en trek met twee vorken de kip uit elkaar in draadjes. Verwijder de takjes tijm uit de soep. Pureer de rest van de soep met een staafmixer. Proef nu de soep en breng eventueel op smaak met zout en versgemalen peper. Schep de soep in kommen en garneer met de draadjes kip, zwarte bonen, reepjes tomaat en wat geroosterde komijnzaadjes. Snijd de wraps in puntjes. Serveer de soep met de warme puntjes wrap met kaas.

Eet smakelijk!

Bron: Seasons (aangepast recept)



zaterdag 4 maart 2017

Bietenrisotto met kabeljauwhaas

Risotto blijft een van mijn favoriete gerechten. Dit keer een risotto met gekookte rode bieten gecombineerd met een heerlijk gebakken kabeljauwhaasje. 
De bietenrisotto is mooi roze van kleur. Om een rodere kleur te krijgen kun je ook rode wijn gebruiken i.p.v. witte wijn.


Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gram gekookte rode bieten
  • 1 rode ui 
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie 
  • 300 à 350 gram risottorijst (arborio)
  • 1 glas witte wijn of rode wijn (of Noilly Prat)
  • 1 liter warme groentebouillon (van 2 bouillonblokjes)
  • versgemalen zwarte peper 
  • 4 eetlepels (kruiden)roomkaas van Philadelphia
  • 75 gram Parmezaanse kaas 
  • 2 klontjes roomboter
  • klein zakje spinazie of rucola


Bereiding:
Snijd de bieten in plakken en daarna in kleine blokjes. Pureer de helft van de rode bieten m.b.v. een staafmixer tot een gladde puree. 
Pel en snipper de rode ui. Schil de stengels bleekselderij en snijd in kleine stukjes. Pel en hak de knoflook fijn. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en fruit hierin de rode ui samen met de bleekselderij zachtjes gedurende ca. 3 minuten. Voeg daarna de gehakte knoflook toe en fruit nog 2 minuten mee. Voeg vervolgens de risottorijst toe en bak circa 2 minuten tot de rijst glazig begint te worden. Schenk nu de witte wijn (of de rode wijn) erbij en laat circa 1 minuut indampen. Schenk beetje bij beetje de groentebouillon erbij tot de rijst helemaal gaar is (dit duurt ongeveer 18 tot 20 minuten). Roer regelmatig, de risotto moet lekker smeuïg blijven. Roer de blokjes rode biet en de bietenpuree na ca. 10 minuten door de risotto.
Ondertussen de kabeljauwhaasjes bestrooien met wat zout en versgemalen peper. Verhit 2 eetlepels olijfolie en een klontje roomboter in een koekenpan en bak hierin de kabeljauwhaasjes ca. 6-8 minuten. Vergeet ondertussen niet de bouillon bij de risotto te schenken en goed te blijven roeren. Zodra de risotto gaar is de Philadelphia roomkaas, de helft van de Parmezaanse kaas en een klontje roomboter door de risotto roeren.  Op smaak brengen met versgemalen peper. Zout is iet echt nodig. Verdeel de spinazie (of rucola) over de borden, schep de risotto erop en leg de gebakken kabeljauwhaasjes bovenop de risotto. Strooi als laatste de rest van de Parmezaanse kaas over de kabeljauw en de risotto.

Eet smakelijk! 

donderdag 2 maart 2017

Spaanse aardappeltortilla

De aardappeltortilla is een typisch gerecht uit de Spaanse keuken. Het is een dikke omelet van eieren, aardappelen en olijfolie. Er wordt ook wel ui en/of knoflook toegevoegd. De aardappeltortilla kan zowel koud als warm worden gegeten, als voorgerecht, als toevoeging bij een salade, of in kleine puntjes als tapa.




Ingrediënten:

  • 3 grote kruimige aardappelen (of 4 kleinere)
  • 1 kleine ui
  • olijfolie
  • 5 eieren
  • peper 
  • zout


Bereiding:
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne schijfjes of kleine blokjes. Pel en snipper het uitje. Verhit in een koekenpan een laagje olijfolie. Bak hierin de gesnipperde ui glazig. Voeg de aardappel toe en roer goed om. Zet het vuur lager, doe een deksel op de pan en laat het aardappelmengsel gedurende 25 minuten gaar worden. Zet het vuur niet te hoog, de aardappelen mogen nl. niet bruin worden. Roer het geheel wel  af en toe goed om. Zodra de aardappelen zacht en gaar zijn gieten we het aardappelmengsel in een vergiet en laten het we het uitlekken, we vangen hierbij de olie op. 
In een grote kom breken we de eieren, brengen ze op smaak met zout en kloppen de eieren met een garde tot ze gaan schuimen. Nu voegen we het uitgelekte aardappelmengsel toe en roeren dit door de eieren, doe dit snel anders gaan de eieren stollen.
Verhit ondertussen een scheutje van de opgevangen olie in een kleine tot middelgrote koekenpan en stort hierin het aardappelmengsel en druk de zijkanten en de bovenkant goed aan met een spatel. We laten de aardappeltortilla langzaam stollen op laag vuur (met eventueel een deksel op de koekenpan), dit kan wel 10-15 minuten duren. Zodra je met de spatel voelt dat de zijkanten loslaten van de pan en het eimengsel bovenop gestold is, dan is het tijd om de aardappeltortilla te draaien. Dit doen we m.b.v. een groot bord. Het bord leggen we op de koekenpan. Met één hand op het bord en de andere hand de koekenpan in de hand draaien we de koekenpan met een snelle beweging om. De aardappeltortilla ligt nu op het bord. Verhit opnieuw een klein scheutje olie in de koekenpan en schuif de aardappeltortilla nu weer voorzichtig in de koekenpan. Laat nog ca. 5 minuten garen. Laat de aardappeltortilla op een groot bord glijden en serveer lauw of op kamertemperatuur in punten.

Eet smakelijk!

Bron: my Spanish in Spain