zondag 29 januari 2023

Visstoof van kabeljauw met garnalen

Een heerlijke visstoof van kabeljauwhaasjes, garnalen en mozzarella in tomatensaus met bovenop een topping van ei, panko en verse kruiden.
Lekker met zuurdesem stokbrood en kruidenboter.


Ingrediënten voor 3 personen:
  • olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 eetlepel (gedroogde) Italiaanse kruiden
  • 100 ml witte wijn
  • 3 kabeljauwhaasjes à 100-150 gram (ontdooid)
  • viskruiden
  • 12-15 grote garnalen, gepeld en ontdarmd 
  • 1 hand verse basilicum, blaadjes gescheurd
  • 1 bol mozzarella
  • 125 gram geraspte belegen kaas
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
  • Zuurdesem stokbrood
  • Kruidenboter
Topping:
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels Panko
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 1 hand verse basilicum, blaadjes gescheurd
  • 1 hand verse peterselie, fijngehakt
  • versgemalen zwarte peper
  • zout

Voorbereiding:
Laat de kabeljauwhaasjes goed ontdooien.
Pel de garnalen en verwijder de darmen.
Bak het stokbrood, laat afkoelen en snij in stukjes.
Maak eventueel de kruidenboter zelf.
Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook fijn.
Bestrooi de kabeljauwhaasjes met wat viskruiden.
Hak de peterselie fijn en scheur de blaadjes basilicum.

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 ºC.
We beginnen met het maken van de topping.
Klop de eieren samen met de rest van de ingrediënten in een kom en zet apart.
Verwarm een eetlepel olijfolie in een grote koekenpan. Bak hierin de kabeljauwhaasjes aan beide zijden 2 minuten, haal ze uit de pan en zet apart.
Verwarm weer een eetlepel olijfolie en bak hierin de gesnipperde ui en de fijngehakte knoflook glazig. 
Voeg de witte wijn toe en kook ca. 2 minuten op hoog vuur.
Voeg nu de tomatenblokjes toe samen met de Italiaanse kruiden en een handje gescheurde basilicumblaadjes. Roer de kruiden door de saus.
Neem een grote ovenschaal en giet hier de tomatensaus in. Leg de kabeljauwhaasjes met behulp van een spatel in de saus. Verdeel de garnalen er omheen. Verdeel de topping van de eieren met panko en kruiden over de kabeljauwhaasjes. Bestrooi nog met wat versgemalen peper en zout. 
Verdeel de geraspte kaas over de ovenschaal. Scheur als laatste de mozzarella in stukjes en verdeel deze over de schaal. Zet de ovenschaal voor ca. 8-10 minuten in het midden van de oven en laat de kaas zachtjes smelten en een beetje bruin kleuren.

Eet smakelijk!

Geïnspireerd door: Familie over de kook



zaterdag 7 januari 2023

Bloemkoolsteaks met geraspte kaas en kastanjechampignons

Deze bloemkoolsteaks uit de oven met geraspte kaas en kastanjechampignons zijn ontzettend lekker en ook nog eens een goede vleesvervanger als je een een keertje geen vlees wilt eten. Van de restjes bloemkool die te klein zijn om als 'steak' te gebruiken kun je weer bloemkoolrijst maken.


Ingrediënten:
  • 1 grote bloemkool 
  • olijfolie 
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 250 gram kastanjechampignons, in plakjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • geraspte kaas, naar keuze
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

  • bakplaat met bakpapier

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200º C.
Verwijder de bladeren van de bloemkool tot je alleen het witte gedeelte nog over hebt. Snijd de bloemkool in plakken van ca. 2 cm dikte. 
Leg de plakken bloemkool op een grote met bakpapier beklede bakplaat. De plakken mogen elkaar niet overlappen, dus gebruik indien nodig 2 grote bakplaten.
Bestrijk beide kanten van de plakken bloemkool licht  met wat olijfolie en breng op smaak met zeezout, versgemalen peper en de Italiaanse kruiden.
Rooster de plakken bloemkool ca. 20-25 minuten in een voorverwarmde oven tot ze mooi goudbruin zijn, keer ze daarbij halverwege de baktijd een keer voorzichtig om.
Ondertussen vegen we de champignons schoon en snijden we ze in plakjes.
Pel en hak de knoflook fijn. 
Vervolgens verwarmen we een eetlepel olijfolie in een grote koekenpan. Hierin bakken we de plakjes kastanjechampignons samen met de fijngehakte knoflook, een snuf zeezout en versgemalen peper gedurende ca. 8-10 minuten en zet ze apart. 
Zodra de bloemkoolsteaks geroosterd zijn haal je ze uit de oven en bestrooi je ze met de geraspte kaas. Bovenop de kaas verdeel je de gebakken kastanjechampignons over de steaks. Schuif de bakplaat ca. 2-3 minuten terug in de oven tot de kaas goed gesmolten  is.


Eet smakelijk! 

Bron: https://cleanfoodcrush.com/