woensdag 23 april 2014

Groene asperge crèmesoep met wortel, prei en spinazie

Een lekkere vegetarische crèmesoep. 



Ingrediënten:

  • 1 bos groene asperges (500 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 prei (niet het donkergroene gedeelte)
  • olijfolie
  • 1 el bloem
  • 100 ml witte wijn
  • 800 ml groentebouillon
  • 1 el crème fraîche
  • nootmuskaat
  • 200 g spinazie
  • versgemalen peper
  • zout

Bereiding:
Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. 
Verwijder de harde uiteinden van de asperges en snijd de asperges in vieren. Groene asperges hoef je niet te schillen.
Doe de aspergestukjes in de pan en kook ze circa 4 minuten. Schep ze uit de pan met bijvoorbeeld een schuimspaan en laat ze "schrikken" in een schaal met koud water.
Pel de ui en de knoflook en schil de wortel. Snijd de ui, de knoflook, de wortel en de prei in stukjes. De stukjes mogen wat grover zijn, ze worden later toch gepureerd.
Verwarm een grote pan en fruit in een beetje olie de ui, knoflook, wortel en de prei circa 4 minuten. Voeg nu de voorgekookte asperges toe, houd nog wat aspergekopjes achter de hand voor de garnering. Bestrooi het geheel met de bloem. Voeg de witte wijn en de bouillon al roerend toe. Laat de soep circa 5 minuten koken. 
Roer de crème fraîche door de soep en rasp naar smaak wat nootmuskaat boven de pan. Pureer de soep met een staafmixer en voeg tijdens het pureren de beetje bij beetje de spinazie toe, zodat de soep mooi groen word. Breng op smaak met wat versgemalen peper en zout.
Serveer de soep met de achtergebleven aspergekopjes.

Eet smakelijk!

Bron: www.24kitchen.nl

dinsdag 15 april 2014

Geroosterde kippendijfilets met geplette aardappelen en tomaten

Een heerlijk eenpansgerecht uit de oven van Jamie Oliver.
Wij hebben het gegeten met een groene salade, rucolamelange. 
In plaats van nieuwe aardappelen heb ik Roseval aardappelen gebruikt, ook erg lekker.



Ingrediënten voor 4 personen:
  • 800 gram nieuwe aardappelen met schil
  • 8 kippendijfilets
  • 600 gram cherry- en/of trostomaten
  • Olijfolie
  • Zeezout
  • Zwarte peper
  • Bosje verse oregano
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • Balsamico-azijn
  • Groene sla, bv rucola slamelange

Bereiding:
Boen de aardappelen schoon en kook ze in kokend gezouten water gaar.
Terwijl de aardappelen koken gaan we de kippendijfilets bakken.
Snij de kippendijfilets in stukken en smeer ze in met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Bak ze 10 minuten in een koekenpan om en om bruin.
Verwarm de oven voor op 180º C.
Snij de tomaten met een scherp mesje in, zodat straks het velletje gemakkelijk verwijderd kan worden. Leg de tomaten in een grote kom en giet er zoveel kokend water op totdat ze onder staan. Laat ze gedurende 1 minuut in het hete water staan. Giet ze daarna af in een vergiet en laat ze iets afkoelen. Zodra ze wat afgekoeld zijn de velletjes verwijderen.
Zodra de aardappelen gaar zijn, afgieten in een vergiet en uitspreiden op een keukenplank of groot bord. Laat ze iets afkoelen. Druk de aardappelen één voor één ietwat plat met je duim.
Meng de aardappelen, de tomaten en de kip en doe ze in één  laag in een grote ingevette ovenschaal.
Hak de oreganoblaadjes fijn en doe ze in een kom samen met wat versgemalen peper en zout. Voeg 4 eetlepels olijfolie extra vierge en een scheut balsamicoazijn toe. Goed roeren. Sprenkel het geheel over het aardappelmengsel. Hussel alles nog even voorzichtig door elkaar. Schuif de ovenschaal in het midden van de oven en bak in 40 minuten lekker bruin en krokant. 
Serveer met groene sla, bv rucolamelange. Breng de aardappelen eventueel nog op smaak met wat zeezout.

Eet smakelijk!

Bron: Thuis bij Jamie – Jamie Oliver


zondag 13 april 2014

Maïssoep met kip en ei

Een heerlijke zachte smaakvolle lekkere snel-klaar-soep. Heel makkelijk zelf te maken met verse maïs of maïs uit blik. Voor een vegetarische variant van de soep laat je de kip weg uit het recept en vervang je de kippenbouillon door bijvoorbeeld groentebouillon of tuinkruidenbouillon.



Ingrediënten:
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 150 gram kippendijfilet (of kipfilet)
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 stukje gember van ca 1½ cm groot, fijngehakt
  • 1 volle eetlepel maïzena
  • 750 ml hete kippenbouillon
  • 100 g maïskorrels
  • 1 ei
  • 1 el verse citroensap
  • gesnipperd lente-uitjes, versnipperd, om te garneren
  • scheutje kikkoman sojasaus


Bereiding:
Verhit de olie in een soeppan en laat de kip, de knoflook en de gember 3 tot 4 minuten zachtjes bakken zonder te kleuren.
Meng de maïzena met een klein scheutje bouillon en schenk samen met rest van de bouillon bij de kip. Voeg de maïskorrels toe aan de soep. Breng de soep aan de kook, en laat de soep 5 tot 7 minuten onder voortdurend roeren zachtjes koken.
Kluts het ei en het citroensap en laat het ei heel langzaam in de soep druppelen, roer hierbij met een vork in de soep zodat het ei sliertjes gaat vormen. 
Breng de soep op smaak met wat sojasaus en garneer met wat gesnipperde lente-uitjes. 

Eet smakelijk!

Bron: Ainsley's Meals in Minutes - Ainsley Harriot

vrijdag 11 april 2014

Vlaams stoofvlees met frietjes uit de oven

Gisteren het stoofvlees gemaakt, vandaag gegeten, verrukkelijk ....




Ingrediënten voor 4 personen:
Vlaams stoofvlees:

  • 1 kg runderriblappen in blokjes
  • 3 uien in ringen 
  • 1 eetlepel azijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 1 flesje donker trappistenbier
  • 2 sneetjes brood 
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 50 gram boter
  • 200 ml runderfond
  • zout en peper

Frietjes uit de oven:

  • 800 gram vastkokende aardappelen, geschild en in frieten gesneden
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 takje rozemarijn, fijngehakt
  • zeezout
  • bakpapier


Bereiding
Vlaams stoofvlees:
Bak de runderriblappen in de helft van de boter rondom aan. Schep het vlees uit de pan en hou apart. Doe de rest van de boter nu in dezelfde pan en bak de uienringen tot ze mooi kleuren. Voeg de azijn toe en doe vervolgens de blokjes vlees weer terug in de pan. Blus het geheel af met trappistenbier. Voeg de takjes tijm en de blaadjes laurier toe aan het vlees.
Smeer de twee boterhammen in met mosterd en leg ze naast elkaar op het vlees. Zet het vuur laag en laat het  ca. 2 uur sudderen tot het helemaal gaar is. Roer regelmatig om. 
Kruid als laatste het vlees met peper en zout en voeg op het laats de runderfond toe. 
Frietjes uit de oven:
Verwarm de oven voor op 200º C.
Kook de aardappelenfrieten in gezouten kokend water circa 10 minuten. Laat ze uitlekken in een vergiet. Hussel de aardappelfrieten met wat olijfolie, de fijngehakte knoflook en rozemarijn voorzichtig door elkaar en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de frieten ongeveer 30 minuten krokant en goudbruin. Bestrooi met grof gemalen zeezout.

Serveer het stoofvlees en de frieten met met verse groenten, b.v. sperziebonen.

Eet smakelijk!

Bron: De complete Vlaamse keuken - Ilse D'hooge (Vlaams stoofvlees)


woensdag 9 april 2014

Penne met courgette en magere achterham

Een heerlijk en simpel pastagerecht met courgette en magere achterham.
Het originele recept is met pancetta, maar deze kun je natuurlijk ook vervangen door mager gerookt spek. Zelf heb ik gekozen voor magere achterham en dat smaakte heel erg lekker.



Ingrediënten voor 4 personen:

  • 350-400 gram penne (pasta)
  • 1 groentebouillonblokje
  • olijfolie
  • 2 courgettes (of 3 als ze erg klein zijn)
  • 250 gram magere achterham in reepjes
  • 100 ml sojaroom
  • 4 eidooiers
  • een grote handvol Parmezaanse kaas
  • paar takjes tijm, alleen de blaadjes, fijngehakt
  • peper en zout


Bereiding:
Snij de courgettes in de lengte doormidden en vervolgens in kwarten. Snij eventueel het te zachte vruchtvlees weg. Snij de courgettes vervolgens in diagonale partjes.
Doe de eidooiers in een kom en voeg de helft van de Parmezaanse kaas en de sojaroom toe, je kan natuurlijk ook slagroom of kookroom gebruiken. Roer alles goed door. Voeg nog een snuf zout en wat gemalen peper toe en zet apart.
Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking in een grote pan met water en een groentebouillonblokje. 
Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een koekenpan. Bak de courgettes samen met de tijm en wat versgemalen zwarte peper tot ze beetgaar zijn. Voeg op het laatst de reepjes achterham toe en warm alles nog even lekker door. 
Giet de penne af en houd ongeveer een soeplepel kookvocht apart.
Roer het courgettemengsel door de penne. 
Haal nu de pan van het vuur, giet er de soeplepel kookvocht door, gevolgd door het ei-kaas-roommengsel. 
Roer alles goed door elkaar en dien meteen op. Strooi er als laatste nog wat Parmezaanse kaas over.

Eet smakelijk!

Bron: aangepast recept uit "Thuis bij Jamie"





vrijdag 4 april 2014

Tortillataart

Deze keer weer eens een recept van Sonja Bakker geprobeerd.
Dit keer een tortillataart, hij was heerlijk. Het recept heb ik wel enigszins aangepast, de salsasaus heb ik vervangen door een eigengemaakte BBQ-saus.



Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 pak tortilla's (6-8 stuks, 20 à 25 cm ø)
  • olijfolie
  • 400 gram mager rundergehakt
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 150 ml milde salsasaus of eigengemaakte BBQ-saus (recept)
  • 300 gram trostomaten
  • ½ rode paprika
  • ½ groene paprika
  • ½ gele paprika
  • 100 gram Philadelphia roomkaas met bieslook
  • geraspte belegen kaas


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170º C en vet een springvorm in met olie.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de gesnipperde ui glazig. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak het rul. Voeg de salsasaus toe, zelf heb ik eigengemaakte BBQ-saus gebruikt. 
Deze saus had ik al kant en klaar staan. Het recept van deze saus is hier te vinden.
Verwarm de gehakt met de saus totdat het vocht bijna verdampt is.
Snij de tomaten in vieren en verwijder de pitjes en het vocht. Snij het vruchtvlees in blokjes. Halveer de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snij in kleine blokjes.
Bestrijk de tortilla's met de roomkaas. Leg 1 tortilla in de springvorm. Schep een deel van het gehaktmengsel op de tortilla gevolgd door een deel van de tomatenblokjes, de paprikablokjes en een beetje geraspte kaas. Herhaal alles tot de tortilla's op zijn. Eindig met een tortilla en het laatste gedeelte van de geraspte kaas. Schuif de springvorm in de oven en bak de tortillataart ongeveer 10 minuten tot hij knapperig en gaar is. Snij de taart in punten en serveer evt. met een salade.

Eet smakelijk!

Bron: Sonja Bakker (taart) en Jan Willem Huffmeijer (saus)

Tip: 

De halve paprika’s die je over hebt, kun je bv. weer gebruiken voor de courgette-gehaktschotel met snelle bruchetta.