maandag 18 april 2022

Thaise kipsaté en pindasaus

Thaise kipsaté van malse kippendijen, gemarineerd in kokosmelk en specerijen, daarna op spiesjes geregen in de vorm van een 'S' en vervolgens gegrild in de grillpan. Serveer deze Thaise kipsaté met een heerlijke Thaise pindasaus ernaast. Heel erg lekker met Thaise gebakken rijst met ananas.


Ingrediënten voor 16 stokjes:
  • 600-700 gram kippendijen
Thaise pindasaus:
  • 400 ml ongezoete kokosmelk (normaal, geen 'light')
  • 70 gram Massaman currypasta (Fairtrade)
  • 200 gram pindakaas (Calvé 100% fijngemalen pinda's is de lekkerste)
  • 50 gram palmsuiker (of donkerbruine suiker)
  • 1 eetlepel vissaus 
Marinade:
  • 1 stengel citroengras*
  • 1 stukje verse laos (galangal) van 2,5 cm grootte
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 75 ml kokosmelk (= 5 eetlepels)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel gemalen kurkuma
  • ½ theelepel limoenschil (gebruik alleen de buitenste groene schil van de limoen)
  • 16 satéstokjes
Bereiding:
Thaise pindasaus:
Zet een kleine sauspan op laag tot middelhoog vuur. Vermeng de kokosmelk met de massaman currypasta in de sauspan en  verwarm onder voortdurend roeren.
Zodra het mengsel gaat bubbelen, meng je de pindakaas, palmsuiker en vissaus erdoor.
Onder voortdurend roeren laten we de saus gedurende 4 minuten glad en iets dikker worden.
Proef de pindasaus en breng eventueel verder op smaak met wat extra palmsuiker of vissaus. Serveer de pindasaus warm.

Thaise kipsaté:
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom van een keukenmachine of blender. Mix het geheel tot een gladde pasta.
Snijd de kippendijen in platte repen, zodat je ze na het marineren aan de satéstokjes kan rijgen in de vorm van een 'S'.
Voeg de kippendij samen met de marinade in een grote schaal of kom en laat de kippendijen afgedekt minimaal 30 minuten en bij voorkeur 24 uur (of een nacht) in de koelkast marineren.
Week de satéstokjes voor het grillen van de saté in water (dit voorkomt dat ze aanbranden). 
Na het marineren rijg je de repen kippendij aan de satéstokjes en gooi de marinade weg. 
Leg de kipsaté in een voorverwarmde grillpan en bestrooi de bovenkant van de kipsaté met wat zout en versgemalen zwarte peper. 
Grill de kipsaté ca. 4 minuten tot er grillstrepen ontstaan en draai ze dan om. 
Grill nog eens 4 minuten.
Serveer de Thaise kipsaté met de Thaise Pindasaus.

Eet smakelijk!

Bron: www.inquiringchef.com 

Tip citroengras:
Gebruik alleen het onderste dikke gedeelte van de stengel citroengras. Verwijder de buitenste harde lagen en gooi deze weg.

Tip invriezen:
Gebruik je niet alle kipsaté, vries ze dan gerust (rauw) in voor een volgende keer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten