zaterdag 30 maart 2019

Nasi goreng

Deze nasi goreng is gemaakt met basmatirijst. Basmatirijst is een langkorrelige rijst, oorspronkelijk afkomstig uit India of Pakistan. Basmatirijst heeft na het koken een mooie droge korrel en is daardoor dus zeker geschikt voor nasi goreng.

De basmatirijst kook je vooraf en laat je eerst goed afkoelen alvorens met het bakken van de rijst te beginnen. Van warme rijst kun je geen nasi goreng maken, dit gaat namelijk plakken als je de nasi gaat bakken.


Ingrediënten voor 4-5 personen:
  • 500 gram langkorrelige rijst (b.v. basmati)
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 1 eetlepel roomboter
  • 4 eieren
  • peper en zout
  • 2 eetlepels zonnebloemolie of wokolie
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel djinten (komijn)
  • 1 theelepel ketoembar (koriander)
  • 1 theelepel djahé (gember)
  • 1 theelepel kippenbouillonpoeder
  • 1 Spaanse rode peper, fijngehakt (zonder zaadlijsten en zaadjes)
  • 1 bos lente-uitjes, in fijne ringetjes
  • 1 prei, in dunne ringen
  • 200 gram Chinese kool of spitskool, dunne reepjes
  • 150 gram kip-of hamreepjes

Bereiding:
Rijst:
We beginnen met het koken van de rijst. Let op: sommige soorten rijst moet je eerst wassen voor je ze gaat koken (dit staat op de verpakking).
Vul een grote pan met water samen met de kippenbouillontabletten en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de rijst af en laat de rijst eerst afkoelen!
Roereieren:
Breek de eieren in een kom en klop ze los. Breng op smaak met peper en zout. Verhit een klont boter in een koekenpan. Giet de geklutste eieren in de koekenpan en laat de eiermassa eerst een beetje stollen. Daarna roer je met een spatel door de eiermassa tot deze luchtig is, de juiste dikte heeft en er stukjes ontstaan. Nu is je roerei klaar en zet je deze apart.
Groenten/kruiden:
Verhit de zonnebloem- of wokolie in een grote koekenpan of wok. Bak hierin de laos, djinten, ketoembar, djahé, kippenbouillonpoeder en rode peper even aan. Voeg dan de prei en lente-uitjes toe gevold door de Chinese kool of spitskool en bak de groenten even mee. Voeg dan de koude rijst in kleine porties toe en roerbak op hoog vuur. Als laatste de kip- of hamreepjes en de roerei toevoegen en nog even meebakken.

Eet smakelijk!

Tip: Lekker met kippendijsaté en atjar ketimoen



Geen opmerkingen:

Een reactie posten