zondag 3 maart 2019

Atjar ketimoen

Atjar ketimoen is Indisch zoetzuur met komkommer, sjalot en rode peper. Je kan het vergelijken met zoetzure augurken, maar dan net even anders. Sinds ik dit bijgerecht heb leren kennen, eten wij het altijd met nasi goreng en kippendijsaté. Heerlijk! 




Ingrediënten voor een grote pot:
  • 2 komkommers
  • 1 rode peper 
  • 2 sjalotjes
  • 200 ml natuurazijn (blank)
  • 6 eetlepels palmsuiker (of donkerbruine suiker)
  • 1 plakje gember van ca. 1 cm (of 1 theelepel gemberpoeder),

Bereiding: 
Snijd de komkommers in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten (dit gaat heel gemakkelijk met een meloenbolletjeslepel). Snijd de komkommers vervolgens in halve maantjes van ongeveer een halve centimeter dikte. Pel de sjalotjes en snijd ze in halve of kwart ringetjes. Rol de rode peper even tussen je handen en snij het kopje eraf. De zaadjes vallen nu uit de peper. Snij de peper in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Hak de peper fijn. Hou je van heel pittig, dan zou ik zowel de zaadjes als de zaadlijsten gewoon laten zitten.
Schenk de natuurazijn in een pannetje brengt het geheel samen met de suiker en de gember (djahé) aan de kook. Zet het vuur helemaal laag en laat nog even pruttelen tot de suiker opgelost is. Schenk het geheel in een grote kom, verwijder het stukje gember en voeg de komkommerstukjes, sjalot en rode peper toe. Even goed mengen en afgedekt af laten koelen in de koelkast. Na ca. 4 uur is het klaar voor gebruik.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten