Ingrediënten voor een grote pot:
- 2 komkommers
- 1 rode peper
- 2 sjalotjes
- 200 ml natuurazijn (blank)
- 6 eetlepels palmsuiker (of donkerbruine suiker)
- 1 plakje gember van ca. 1 cm (of 1 theelepel gemberpoeder),
Bereiding:
Snijd de komkommers in de lengte doormidden en verwijder de
zaadlijsten (dit gaat heel gemakkelijk met een meloenbolletjeslepel). Snijd de
komkommers vervolgens in halve maantjes van ongeveer een halve centimeter dikte.
Pel de sjalotjes en snijd ze in halve of kwart ringetjes. Rol de rode peper even tussen
je handen en snij het kopje eraf. De zaadjes vallen nu uit de peper. Snij de
peper in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Hak de peper fijn. Hou
je van heel pittig, dan zou ik zowel de zaadjes als de zaadlijsten gewoon laten
zitten.
Schenk de natuurazijn in een pannetje brengt het geheel
samen met de suiker en de gember (djahé) aan de kook. Zet het vuur helemaal
laag en laat nog even pruttelen tot de suiker opgelost is. Schenk het
geheel in een grote kom, verwijder het stukje gember en voeg de komkommerstukjes,
sjalot en rode peper toe. Even goed mengen en afgedekt af laten koelen in de koelkast. Na
ca. 4 uur is het klaar voor gebruik.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten