zaterdag 10 mei 2014

Aspergesoep

Een heerlijke zachte smaakvolle aspergesoep, gemaakt met het bewaarde kookvocht van de 
gegrilde asperges van een paar dagen geleden.



Ingrediënten voor 4 personen:
  • 500 gram witte asperges
  • 1 liter bewaard kookvocht of 1 liter water
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 1  klontje roomboter
  • 1 eetlepel suiker
  • 50 gram roomboter
  • 60 gram (gezeefde) bloem
  • 1 eierdooier
  • 100 ml melk (of slagroom)
  • 2 eetlepel vers gehakte bieslook
  • Peper en zout
  • wat plakjes ham voor de garnering

Bereiding:
Schil de asperges met een aspergeschiller of een dunschiller. Begin vlak onder het kopje en dan naar beneden. De houtachtige onderkant (ca. 2-3 cm) eraf snijden. De asperges in stukjes snijden, de kopjes even apart houden.
In een aspergepan (of een hapjespan) 1 liter water of het bewaarde kookvocht aan de kook brengen. Voeg de suiker, roomboter en de kippenbouillontabletten toe.
Zodra het water kookt de in stukjes gesneden asperges erbij doen en beetgaar koken, laat de kopjes van de asperges pas de laatste 4 minuten meekoken. Zeef de asperges uit het kookvocht.
e gaan nu de roux maken. Verhit hiervoor de boter in een pan met dikke bodem totdat deze stopt met bruisen. Zorg ervoor dat de boter niet verkleurt. Zet het vuur laag en voeg de gezeefde bloem toe. Meng het geheel goed met een spatel. Laat alles op laag vuur onder voortdurend roeren ca. 1 à 2 minuten doorgaren zonder te kleuren. Voeg nu geleidelijk al roerend de bouillon toe aan de roux. Door blijven roeren tot de massa glad is. Doe de aspergestukjes weer terug in de soep en laat nog 5–8 minuten zachtjes koken.
Klop ondertussen de eierdooier los met de melk (of de slagroom) in een kom. Giet nu een klein beetje van de warme soep bij dit mengsel in de kom en roer goed door, dit is om schiften tegen te gaan. Giet nu alles weer bij de soep en laat goed doorwarmen, maar niet meer koken. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Bestrooi met de vers gehakte bieslook. Garneer met wat fijngesneden plakjes ham. 

Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. Helemaal geweldig!
    Heb zelf wat kleine dingetjes anders gedaan, maar wat een goeie variant zeg!

    BeantwoordenVerwijderen