zaterdag 17 mei 2014

Tomatenketchup


Ingrediënten voor ca. 500 à 600 ml tomatenketchup:
  • 1,5 kg rijpe trostomaten 
  • 2 teentjes knoflook 
  • 2 laurierblaadjes 
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 theelepel kerriepoeder 
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker 
  • 200 ml rode wijnazijn 
  • 1 eetlepel fijne mosterd 
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding:
Snijd de tomaten in vieren. Pel en snijd de knoflook fijn. Breng de tomaten, knoflook, laurier, ketoembar, kerriepoeder, suiker, wijnazijn, mosterd en tomatenpuree op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur daarna laag en laat, onder af en toe roeren, 30-60 minuten zachtjes doorkoken met het deksel schuin op de pan. Zodra het vocht verdampt is roer je de ketchup door een fijne zeef om de velletjes en de pitjes achter te houden. 
Vang het vocht op in een schaal of kom. Breng verder op smaak met wat zout en wat versgemalen peper. 
Om de ketchup langere tijd te bewaren kun je ze inmaken in glazen potjes.

Tip: uitkoken glazen pot/fles.
Zet de glazen pot/fles in een pan. Schenk er kokend water bij tot de pot/fles helemaal onder staat. Breng het water opnieuw aan de kook en laat 10 min. doorkoken.Kook het deksel van de pot ook mee in het kokende water.
Neem de pot/fles met een (keuken)tang uit de pan en laat deze omgekeerd op een schone theedoek drogen.

Bron: www.24kitchen.nl



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen