woensdag 2 september 2020

Aardappelschotel met groene bonen en ricotta bechamel

Het is weer september en we gaan langzaam aan weer denken aan ovenschotels.
Voor deze aardappel-bonenschotel heb ik snijbonen en haricots verts gecombineerd, maar je kan ook kiezen voor snij- en sperziebonen.  De snijbonen worden in schuine ruiten van ca. 3 cm gesneden en de haricots verts worden in drieën gesneden. We gebruiken in dit recept voorgekookte aardappelschijfjes en maken een bechamelsaus met een toevoeging van ricotta.



Ingrediënten voor 3 personen:
Vlees en groenten:
  • 200 gram gerookte spekreepjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • olijfolie
  • 400 gram snijbonen
  • 250 gram haricots verts
  • versgemalen peper, zout
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 150 ml water
Ricotta bechamelsaus:
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 400 ml water (koud)
  • 1 bouillontablet
  • 200 gram ricotta
  • 750 gram aardappelschijfjes (voorgekookt)
  • 100 gram geraspte belegen kaas

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180º C.
Bak de spekreepjes op een laag vuur uit in een koekenpan zonder olie of boter. Zet apart en laat ze op een keukenpapiertje uitlekken. 
Pel en snipper de ui. Verwarm een scheutje olijfolie in een wokpan en fruit hierin de ui zachtjes aan. Snijd ondertussen de puntjes van de snijbonen en de haricots verts. Snijd de snijbonen in schuine ruiten van ca. 3 cm. Snijd de haricots verts in drieën. Voeg nu alle bonen toe aan de ui en bak 2 minuten mee. Voeg dan ca. 200 ml water toe en breng op smaak met de Italiaanse kruiden en wat versgemalen peper en zout. Stoof de bonen met het deksel op de pan circa 10 minuten.
Ondertussen starten we met de ricotta bechamelsaus. Smelt de boter in een pannetje. Voeg de bloem toe en gaar het geheel al roerende in circa 2 minuten. Voeg het koude water en het bouillonblokje al roerende toe. Voeg als laatste de ricotta toe en kook op laag vuur circa 5 minuten. Voeg de ricotta bechamelsaus toe aan de gestoofde bonen, gevolgd door de gebakken spekreepjes en roer alles goed door.




































Vet een ovenschaal in met wat olie of boter en verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal. Schep hierop het bonenmengsel en leg hierop weer een laagje aardappelschijfjes. Bestrooi de aardappelschijfjes met de geraspte kaas en bak in circa 25 minuten goudbruin.

Eet smakelijk!

Inspiratiebron: koken met Max

Geen opmerkingen:

Een reactie posten