vrijdag 25 december 2015

Pastinaak-wortelsoep

Pastinaak behoort tot de vergeten groenten, maar is nu weer helemaal terug van weggeweest. Pastinaak is een ivoorkleurige wortel met een zoete anijsachtige smaak, die ligt tussen die van wortel en knolselderij. In onderstaand recept is de pastinaak gebruikt in combinatie met de winterwortel. Het resultaat is een heerlijke romige ietwat zoete soep.


Ingrediënten voor ca. 6 personen:
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • Rasp van een halve citroen
  • 700 gram pastinaak (geschild)
  • 300 gram winterwortel (geschild)
  • 2 takjes rozemarijn
  • 3 groentebouillonblokjes (Zonnatura))
  • 1,5 - 2 liter heet water
  • zwarte peper

Bereiding:
Pel en snijd de uien in halve ringen. Pel en hak de teentjes knoflook in stukjes.
Verwarm de olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Smoor de uien en de knoflook hierin tot de uien glazig zien. Voeg de rasp van een halve citroen toe samen met de takjes rozemarijn e wat zwarte peper.
Schil de pastinaak en de wortel, verwijder de uiteinden en hak in grove stukken.
Doe de pastinaak en de wortel in de pan. Verkruimel de bouillonblokjes erboven en voeg heet water toe tot het geheel net onder staat. Laat alles ca. 25 minuten zachtjes pruttelen tot de pastinaak en de wortel gaar zijn.

Haal de soep van het vuur. Verwijder de takjes rozemarijn. Pureer de soep in een blender of met een staafmixer tot je een gladde soep hebt. Voeg eventueel nog wat heet water toe als de soep te dik is.
Serveer de soep eventueel met wat bladerdeegvormpjes of eigengemaakte soepstengels of gewoon met een lekker stukje stokbrood.


Eet smakelijk!

Bron: aangepast recept van Foodgloss

1 opmerking: