woensdag 8 juni 2016

Burrito bowl

Iedereen heeft wel eens gehoord van een burrito, of toch niet? 
Burrito's vinden hun oorsprong in het Noorden van Mexico, ze bestaan uit een bloemtortilla, meestal gevuld met bonen, rijst en vlees (kip of gehakt) aangevuld met wat er verder voor handen is zoals bijvoorbeeld kaas, tomaten, paprika, guacamole. Een burrito bowl is niet meer dan alleen de vulling van de tortilla, maar dan in een schaal. In onderstaand recept heb ik nog zoete aardappelen toegevoegd en de guacamole vervangen door reepjes avocado.

Ingrediënten voor 4-5 personen:
  • 500 gram kip(dij)filets, in blokjes
  • olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 (of 2) rode chilipepers, fijngehakt
  • 2 teentje knoflook, fijngehakt
  • 400 gram zoete aardappelen, in blokjes
  • 2 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel koriander
  • ½ rode paprika, in kleine reepjes
  • ½ gele paprika, in kleine reepjes
  • ½ groene paprika, in kleine reepjes
  • 1 blik zwarte bonen, 400 gram
  • 1 blik crispy mais, 300 gram
  • 1 blik tomatenstukjes, 400 gram
  • ½ liter kippenbouillon
  • 150 gram witte rijst
  • 150 gram Cheddar kaas, geraspt
  • peper
  • zout
  • ½ avocado, in reepjes
  • 1 klein bekertje zure room
  • gehakte koriander of peterselie

Bereiding:
Snijd de kip in kleine blokjes. Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook fijn. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de rode peper(s) en hak fijn. Schil de zoete aardappelen en snijd in kleine blokjes van 1,5 x 1,5 cm.  Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s en snijd ze in smalle reepjes. Snijd de kip(dij)filets in blokjes en bestrooi ze met wat versgemalen peper en zout. 
Verhit in een grote koekenpan een scheut olijfolie en bak de kipblokjes op middelhoog vuur tot de kip een mooie bruine kleur heeft. Haal de kip met een schuimspaan uit de pan en zet apart. Doe de gesnipperde ui, de fijngehakte knoflook, de fijngehakte rode peper en ook de gemalen komijn en gemalen koriander in de pan. Voeg vervolgens de zoete aardappelen toe en bak deze 8-10 minuten op middelhoog vuur. Voeg na ca. 6 minuten de paprikareepjes toe en bak nog 2-4 minuten mee. Was de zwarte bonen en laat ze uitlekken. Doe hetzelfde met de mais. Voeg nog een scheutje olijfolie toe in de pan en giet de rijst bij de zoete aardappelen. Roer de rijst gedurende 2-3 minuten goed door. Voeg vervolgens  de blokjes kip weer toe, gevolgd door de blokjes tomaat, de zwarte bonen, de mais en de kippenbouillon. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur iets lager. Leg een deksel op de pan en laat gedurende ca. 15 minuten zachtjes pruttelen, of tot al het vocht is opgenomen en de rijst gaar is.
Verwijder het deksel en breng eventueel verder op smaak met versgemalen peper en zout. Rasp de cheddar kaas over het geheel. Dek de pan weer af en laat nog 1-2 minuten staan tot de kaas gesmolten is. Roer goed door. 
Schep de rijst en groenten in een grote kom of schaal en garneer met wat reepjes avocado, een eetlepel zure room, gehakte koriander of peterselie.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen