vrijdag 13 januari 2017

Pastinaak-banaan-walnotencake

Lekker voor het weekend, maar net zo lekker voor zomaar doordeweeks bij de koffie of bij de thee.
Deze pastinaak-banaan-walnotencake is een variant op de klassieke wortelcake. In plaats van geraspte wortel gebruiken we hier geraspte pastinaak. De geprakte banaan geeft nog een extra zoetje aan de cake. De cake is heerlijk sappig en heel lekker in combinatie met het romige glazuur en de knapperige walnoten. Ik zou zeggen doen!




Ingrediënten voor een cake van 24 cm:

  • 150 gram zachte roomboter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 rijpe banaan, fijngeprakt
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 snuf zout
  • 125 gram pastinaak, geschild en geraspt
  • 100 gram walnoten, grof gehakt

voor het glazuur:

  • 60 gram zachte roomboter 
  • 75 gram poedersuiker
  • 75 gram roomkaas (bv monchou)
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel grof gehakte walnoten
  • Cakevorm 24 cm


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170º C.
Vet een cakevorm (24 cm) in en bekleed deze eventueel met bakpapier.
Doe de zachte roomboter samen met de lichtbruine basterdsuiker in de kom van de mixer. Mix gedurende 1 minuut op de middelste stand. Zet daarna de mixer op de laagste stand en voeg het ei toe. Mix vervolgens de geprakte banaan erdoor.
Zeef het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout boven de kom en mix het er ook door. Voeg daarna de geraspte pastinaak en vervolgens de grof gehakte walnoten toe. Mix alles op de laagste stand tot het goed gemengd is. Mix niet te lang. Schep het beslag uit de kom van de mixer in de cakevorm en bak de cake in ca. 50-60 minuten in het midden van de oven gaar. De cake is klaar als je er een satéprikker in steekt en deze er schoon weer uitkomt. Laat de cake op een taartrooster afkoelen. Verwijder pas na het afkoelen de cakevorm.
Glazuur:

Klop voor het glazuur de verse roomkaas met een mixer luchtig en glad. Klop in een andere kom de boter met de poedersuiker en de honing licht en luchtig. Spatel beide mengsels goed door elkaar. Bestrijk de cake pas met het glazuur als de cake afgekoeld is, dit hoeft niet mooi strak te zijn. Bestrooi als laatste het glazuur met de gehakte walnoten.

Eet smakelijk!

Bron: Landleven, nr. 8 2014



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen