zondag 19 februari 2017

Platbrood (flatbread)

Vandaag heb ik eens zelf platbrood gemaakt. Ik had me laten vertellen dat het heel makkelijk te maken was, dus ik dacht waarom niet. Het platbrood heb ik gemaakt van melk, boter, zout en bloem. Gist wordt in dit recept niet gebruikt, want het brood hoeft niet te rijzen, het blijft plat. Het platbrood is zacht en gemakkelijk te vouwen en daardoor te gebruiken als een wrap, gevuld met alles wat je maar lekker vindt.


Ingrediënten voor 5/6 platbroden:

  • 300 gram bloem + extra om te bestuiven
  • ½ theelepel zout
  • 50 gram roomboter
  • 185 ml melk
  • olijfolie om in te bakken


Bereiding:
Verwarm de melk samen met de boter op laag vuur tot de boter net gesmolten is. Vermeng in een kom de bloem, het zout en de melk met de gesmolten boter en kneed tot er een deeg ontstaat. Bestuif het deeg met wat bloem en kneed het deeg goed door. Dit hoeft niet lang te duren, een paar minuten is voldoende. Vorm een bal van het deeg, wikkel het in de huishoudfolie en leg het voor a. 30 minuten in de koelkast. 
Bestuif het aanrecht met wat bloem en verdeel het deeg in 5 of 6 sukken en vorm van ieder stuk een bal. Rol m.b.v. een deegroller de bal uit tot een dunne ronde lap ter grootte van je koekenpan (ca. 26 - 28 cm).
Verhit een klein scheutje olijfolie in de koekenpan en bak het platbrood gedurende 1 à 2 minuten per kant op niet al te hoog vuur. Er vormen zich tijdens het bakken bubbels in het brood, draai het brood om zodra er goudbruine vlekken op het platbrood verschijnen. Bak vervolgens de andere kant van het platbrood en druk de bubbels plat zodra ze omhoogkomen.
Bewaar de gebakken platbroden in een schone theedoek, bak ondertussen de andere platbroden en zet ze weg tot gebruik.
Vul de platbroden als een wrap met bv. vlees, groenten, salade en saus naar smaak. Rol ze daarna op en smullen maar.

Eet smakelijk!Geen opmerkingen:

Een reactie posten