donderdag 23 februari 2017

Bulgursalade met geroosterde regenboogwortelen

Tot voor kort had ik nog nooit bulgur gegeten. Eigenlijk wist ik niet eens wat het precies was, maar daar hebben we internet voor. Bulgur is een graanproduct gemaakt van tarwe. De hele tarwekorrels zijn gestoomd of voorgekookt en daarna gebroken. Bulgur is heel makkelijk klaar te maken, je hoeft het alleen maar te weken in kokend water en klaar is Kees. Daarna kun je er een heerlijke salade van maken en het bv. serveren met, zoals ik gedaan heb, geroosterde regenboogwortelen met shoarmakruiden. Bij deze vegetarische bulgursalade heb ik een granaatappeldressing gemaakt van granaatappelsiroop, citroensap en olijfolie.



Ingrediënten voor 2 personen:

Granaatappeldressing

  • 100 gram bulgur
  • 3 regenboogwortelen
    (oranje, geel en paars)
  • 1 eetlepel shoarmakruiden
  • olijfolie
  • zeezout
  • peper 
  • 2 bosuitjes, in kleine ringetjes
  • klein zakje rucolasla
  • granaatappelsiroop
  • citroen, rasp en sap
  • gehakte geroosterde amandelen
  • 1 stengel bleekselderij, in dunne schijfjes
  • handje gedroogde cranberry's 
  • 100 gram feta, verkruimeld

Bereiding:
Oven voorverwarmen op 220º C (hetelucht). Water koken in een waterkoker of steelpan.
Wortelen schillen, in de lengte halveren en daarna in plakken snijden van ca. 1 cm dikte. Leg de wortelplakken netjes naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi ze met shoarmakruiden, sprenkel er olijfolie overheen, bestrooi ze met wat zeezout en versgemalen peper. Bak de wortelen in het midden van de oven ca. 20-25 minuten.

Doe de bulgur in een schaal en giet het kokende water over de bulgur, zodat deze ca. 1 cm onder water staat. Zet de schaal apart en laat 10 minuten afgedekt staan. Vervolgens het water afgieten en bulgur in een zeef laten uitlekken.
Ondertussen snijden we de bosuitjes in kleine ringetjes en schillen we de stengel bleekselderij en snijden hem in dunne schijfjes. De amandelen grof hakken en de feta verkruimelen.
Voor de dressing de schil van de halve citroen raspen en het sap uitpersen. 
2 eetlepels citroensap met 1 eetlepel granaatappelsiroop en 2 eetlepels olijfolie vermengen. De rasp van de halve citroen toevoegen en de dressing op smaak brengen met wat zout en peper.
Vermeng de bulgur met de bosuitjes, de schijfjes bleekselderij, de cranberry's en de rucola. Serveer de bulgursalade met de geroosterde regenboogwortelen, de grof gehakte amandelen en de verkruimelde feta.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten