woensdag 10 juni 2020

Gemarineerde Ramen eieren (Ajitsuke Tamago)

Onderstaand recept kreeg ik van een vriendinnetje van mijn dochter. Zij stuurde mij een geweldige tip voor het maken van gefrituurde kip (karaage) en onderstaande gemarineerde eieren Japanse stijl (ajitsuke tamago), ook wel ramen eieren genoemd. De eieren worden eerst gekookt en daarna minimaal 3 uur tot een maximum van 3 dagen gemarineerd in een sojasaus met mirin, suiker, knoflook en gember. 
Na 3 dagen marineren bereikt het ei z'n smaakpiek en reikt de smaak helemaal tot aan de dooier.
Wij hebben de eieren gegeten met sushirijst, gebakken shiitakes, komkommersalade Japanse stijl en Japanse gefrituurde stukjes kippendijfilet (karaage). Het recept van de kip volgt later.
De eieren zijn ook heel goed te gebruiken in een kom ramen, bij noodles of andere rijstgerechten.





Ingrediënten voor 12 halve eieren:
  • 6 eieren (bio)
  • 1 eetlepel witte azijn (zonder kruiden)
  • 2 teentjes knoflook
  • stukje gember ter grote van een duim
  • 1 el bruine suiker
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels mirin (zoete Japanse rijstwijn)
  • 350 ml water 

Bereiding:
Eieren koken:
Prik voorzichtig de onderkant van de eieren in met een naald of een eierprikker. Hierdoor kan de lucht uit de schaal ontsnappen en krijgt je een glad, afgerond uiteinde van het ei.
Breng ruim water aan de kook en voeg 1 eetlepel witte azijn toe. Dit helpt om de eieren gemakkelijker te pellen. 
Zodra het water kookt leg je de eieren voorzichtig in het kokende water en kook ze tussen de 6 en 6,5 minuten. Kook ze niet langer dan 6,5 minuten om een ​​licht lopende dooier te behouden. 
Zodra de eieren gekookt zijn, schep je ze uit het kokende water en leg je ze ca. 5 minuten in ijswater (een bak met water en ijsklontjes). Heb je geen ijsklontjes bij de hand, dan kun je er ook een minuut of twee koud water overheen laten lopen, totdat de eieren volledig zijn afgekoeld. Hiermee stop je het kookproces van de eieren en behoud je een romige dooier.
Marinade:
Schil de gember en snijd het stuk in 3 à 4 plakjes. Kneus de knoflookteentjes, verwijder de velletjes en hak in stukjes. Verwarm in een steelpannetje de sojasaus samen met de mirin, suiker, knoflook en gember. Kook de soja-mirinsaus enkele minuten op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost en het mengsel een beetje gaat karameliseren. Zet na enkele minuten het vuur uit en giet de soja-mirinsaus door een zeef in een grote afsluitbare pot. De achtergebleven gember en knoflook gooien we weg. 
Voeg nog 350 ml water toe aan de soja-mirinsaus, zeker  als je ze 3 dagen laat marineren, dit is om te voorkomen dat de eieren te zout worden.
We gaan nu de afgekoelde eieren voorzichtig pellen. Om een ​​perfect eiwitoppervlak te krijgen, tik je voorzichtig met het ei tegen een hard oppervlak (op meerdere plaatsen) om de eierschaal te breken en zo gemakkelijker te kunnen pellen.
Leg de eieren voorzichtig in de pot met de soja-mirinsaus en sluit de pot af. Laat de eieren nu (minimaal 3 uur) maximaal 3 dagen marineren  in de koelkast.

Eet smakelijk!

Bron: www.alphafoodie.com / Annemiek van Panhuis

Tip:
De marinade is tot 3 weken herbruikbaar. Bewaar het in een afsluitbare pot of bak in de koelkast en hergebruik het wanneer je nog meer eieren wilt bereiden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten