maandag 15 juni 2020

Karaage (gefrituurde Japanse kip)

Ook onderstaand recept kreeg ik van een vriendinnetje van mijn dochter. Zij stuurde mij deze geweldige tip voor het maken van Karaage (gefrituurde Japanse  kip).
Karaage wordt uitgesproken als 'ka-RA-AH-geh'. Deze gefrituurde kip wordt gemaakt van stukjes kippendij, die eerst een half uur gemarineerd worden in een sojasaus met gember en sake (Japanse rijstwijn). De sake maakt de kippendij nog malser. Vervolgens worden de stukjes kippendij  bedekt met een dun laagje bloem, gevolgd door een dun laagje aardappelzetmeel. De stukjes kippendij worden 2x gefrituurd, de eerste keer op 160º C en de tweede keer op 180º C. Na de tweede keer frituren worden ze lekker knapperig.
Wij hebben ze gegeten met sushirijst, Japanse ramen eieren (ajitsuke tamago), gebakken shiitakes en komkommersalade Japanse stijl. Lekker met Tonkatsu saus.


Ingrediënten:
  • 600 à 700 gram kippendijfilets 
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
Marinade
  • ½ theelepel geraspte gember
  • 1 teentje knoflook, geperst of fijngehakt
  • ½ eetlepel sojasaus
  • ½ eetlepel sake (of sherry kan ook)
  • ½ theelepel sesamolie
Knapperig korstje
  • 2 eetlepels bloem 
  • 2 eetlepels maïzena (aardappelzetmeel)
Frituren
  • 1 liter plantaardige olie (met neutrale smaak) om in te frituren

Bereiding:
Marineren:
Snijd de kippendijfilets in stukken van ca 4 à 5 cm grootte en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Rasp een klein stukje gember (je hebt maar ½ theelepel nodig) en hak de knoflook fijn (of gebruik een knoflookpers).
Meng de geraspte gember, de fijngehakte knoflook samen met de sojasaus, sake en de sesamolie in een kom of schaal en meng alles goed door elkaar.
Voeg dan de stukjes kippendij toe aan de kom/schaal en meng alles goed door, zodat de marinade alle stukjes kip bedekt heeft. Dek de kom/schaal af en laat ca. 30 minuten in de koelkast marineren.
Frituren:
Verwarm de olie in bv. een braadpan met dikke bodem tot ca. 160ºC.
Ondertussen doen we de bloem en de maïzena (aardappelzetmeel) in twee aparte kommetjes. 
Als eerste wentelen we de stukjes kip één voor één door de bloem, slaan de overtollige bloem er af en wentelen ze daarna één voor één door de maïzena (aardappelzetmeel). Het overtollige zetmeel slaan we er weer af. 
Zodra de temperatuur van de olie de 160ºC heeft bereikt, laten we een paar stukjes kip (4 à 5) in de in de olie glijden, niet te veel tegelijk, want anders zal de temperatuur van de olie snel dalen en de kip te veel olie opnemen.
Frituur de kip gedurende 2 minuten of tot de buitenkant van de kip een lichte gouden kleur heeft (zorg wel dat de temperatuur van je olie op de juiste temperatuur blijft). Haal ze dan uit de olie en leg ze op een rooster of een bord met keukenpapier. Zodra alles voor de eerste keer gefrituurd is gaan we de olie verder verwarmen naar ca. 180ºC.
Frituur de kip voor de tweede keer gedurende 1½ minuut of tot de buitenkant van de kip mooi goudkleurig en krokant is. Schep ze uit de olie leg ze op een rooster of op een bord met keukenpapier. 
Serveer de gefrituurde kip met Japanse mayonaise of met tonkatsusaus (van bv kikkoman).

Eet smakelijk!

Bron: www.justonecookbook.com / Annemiek van Panhuis

Tip:
Je kunt ook zelf tonkatsusaus maken door onderstaande ingrediënten goed door elkaar te mengen:
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 2½ theelepel worcestershiresaus
  • 1½ theelepel oestersaus
  • 1 à 1½ theelepel suiker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten