Een heerlijke frisse groentetaart met bospeen, asperges, doperwten, roomkaas en ham.
Leuk voor de Paasdagen met de kwarteleitjes, maar net zo lekker als brunch- of lunchgerecht als het geen Pasen is, of bijvoorbeeld als onderdeel van een lopend buffet.
Ingrediënten voor 4-8 personen:
- ½ bos bospenen
- 1 bos groene asperges
- 100 gram diepvriesdoperwten
- 8 kwarteleitjes
- 1 citroen
- 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg
- 200 gram verse roomkaas (bieslook)
- Klein bekertje crème fraîche (125 ml)
- 1 teentje knoflook, geperst
- handvol verse kruiden (platte peterselie/basilicum)
- 2 ons beenham of andere ham naar keuze
- 75 gram geraspte kaas (belegen)
- peper en zout
Bereiding:
Verwarm
de oven voor op 220º C.
Schil of schrap de bospeen en verwijder de uiteinden. Snijd
het houtachtige uiteinde van de asperges. Halveer de asperges en de bospeen in
de lengte en kook ze 6 minuten in water met zout. Voeg na 3 min. de doperwten
toe. Giet
de groenten af en laat ze goed uitlekken in een vergiet.
Kook de
kwarteleitjes in 4 minuten hard en laat ze schrikken in koud water.
Rasp
de schil van een halve citroen, let op alleen het geel van de schil. Hak de peterselie
fijn en scheur de basilicumblaadjes in kleine stukjes. Vermeng de kruiden samen
met de citroenrasp, de uitgeperste knoflook, de roomkaas en de crème fraîche.
Voeg zout en peper naar smaak toe.
Rol
het bladerdeeg met het bakpapier uit op een bakplaat. Bestrijk daarna het deeg
met de kruidencrème, houd hierbij een rand van ongeveer 2 cm vrij. Vouw de rand
terug tot de kruidencrème. Rol een aantal aspergehelften in de plakjes ham. Leg
nu de gehalveerde bospenen, de gehalveerde asperges en de in ham gerolde
asperges om en om naast elkaar op de kruidencrème met daartussen de doperwten.
Bestrooi met de geraspte kaas.
Bak
de plaattaart in het midden van de oven in ca. 20-25 minuten goudbruin en gaar.
Pel
de kwarteleitjes en halveer ze. Het pellen gaat het gemakkelijkst als je de
eitjes eerst zachtjes tussen je handen laat rollen tot de eierschil verpulverd.
Leg
de halve kwarteleitjes op de taart en serveer de taart (lauw)warm of op
kamertemperatuur.
Eet smakelijk!
Bron: Delicious juni 2013 (aangepast recept)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten