Een heerlijk recept met een Aziatisch tintje. De biologische speklapjes zijn van de slager en dat proef je echt. Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst, want het meeste heb je waarschijnlijk al in de kast staan.
Ingrediënten voor 3 personen:
Rijst en groenten:
- 300 gram basmatirijst
- 1 theelepel kurkuma
- zout
- 250 gram haricots verts
- 150 gr sugar snaps
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 theelepel sambal
- 1 theelepel djahé
- 1 theelepel ketoembar
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 2 bosuitjes in ringetjes, wit en groen gescheiden houden
- 2 theelepels bouillonpoeder
- 4 biologische speklapjes (zonder zwoerd)
- stukje gember van ca. 3 cm, geraspt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel sambal
- 4 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 grote ui
- 100 ml water
- 2 eetlepels sweet chilisaus
Bereiding:
Rijst:
We beginnen met het koken van de rijst, dit kan al een dag
van tevoren.
Let op: sommige soorten rijst moet je eerst wassen voor je
ze gaat koken (dit staat op de verpakking). Vul een grote pan met water samen met het zout en de kurkuma
en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de rijst af en zet
de rijst apart met een deksel op de pan.
Gemarineerde speklapjes:
Halveer de speklapjes en snijd de helften daarna in vieren.
Meng in een kom de geraspte gember, fijngehakte knoflook, sambal,
ketjap manis en de sojasaus. Leg hierin de speklapjes en laat ze minimaal 15
minuten marineren.
Pel ondertussen de ui en snij in grove stukken. Verwarm de zonnebloemolie in een grote koekenpan en bak
hierin de ui glazig. Voeg dan de gemarineerde speklapjes toe incl. de marinade.
Enkele minuten meebakken op niet al te hoog vuur (anders bakt de marinade aan).
Voeg daarna het water en de sweet chilisaus toe. Leg een deksel schuin op de
pan en laat het geheel ca. 45 minuten gaar stoven.
Groente:
Terwijl de speklapjes lekker sudderen gaan we met de groente
beginnen. Kook de haricots verts in een pan met water en zout ca. 5 à 6
minuten. De laatste 3 minuten kook je de sugar snaps mee. Giet de groente af in
een zeef en spoel ze met koud water, zodat ze niet verder garen.
Zodra de speklapjes gaar zijn gaan we de groente nog even
wokken. Verwarm de zonnebloemolie in een wok. Voeg de sambal, djahé, ketoembar, bosui (witte deel) en de
fijngehakte knoflook toe en bak een minuutje licht aan in de olie. Wok
vervolgens de haricots verts en de sugarsnaps enkele minuten mee tot ze warm
zijn. Schep de warme rijst samen met de groente en de gemarineerde
speklapjes op de borden. Garneer met het groen van de bosui.
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten