vrijdag 14 januari 2022

Sticky paddenstoelen met rijst en zoetzure wortelsalade

Een heerlijk vegetarisch gerecht van rijst met gemengde paddenstoelen  in een heerlijke ‘plakkerige’ oosterse sojasaus geserveerd met een zoetzure wortelsalade.


Ingrediënten voor 4 personen:
Wortelsalade:
  • 400 gram wortelen
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 2-3 eetlepels sweet chilisaus
  • (optioneel: zwarte sesamzaadjes)
Sticky paddenstoelen:
  • 300-350 gram basmatirijst (of pandan)
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 750 gram gemengde padenstoelen (b.v. kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitakes)
  • 2 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels wokolie (of arachideolie)
  • verse gember (ca. 5 cm, geraspt)
  • 2 teentjes knoflook 
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 90 ml sojasaus (= 6 eetlepels)
  • 90 ml water (= 6 eetlepels)
  • 75 gram cashewnoten (grof gehakt) 
  • 4 bosuitjes

Bereiding:
Wortelsalade:
Schil en rasp de wortels grof en doe ze in een schaal.
Meng in een kommetje de rijstazijn samen met de poedersuiker en roer tot de poedersuiker helemaal is opgenomen. Voeg dan de sweet chilisaus toe en meng alles goed door elkaar. Meng de dressing door de geraspte wortel en laat minimaal een half uur intrekken.
Sticky paddenstoelen:
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en laat met het deksel op de pan droogstomen. 
Rooster de sesamzaadjes enkele minuten onder voortdurend roeren in een grote  hete koekenpan (zonder olie), zorg dat ze niet verbranden. Haal ze uit de koekenpan en houd ze apart.
Snijd de grote paddenstoelen in zessen of in vieren en de kleinere paddenstoelen kun je halveren. Bestrooi de paddenstoelen met 2 eetlepels (gezeefde) bloem. 
Rasp de gember. Hak de knoflook fijn. Hak de cashewnoten grof. Snijd de bosuitjes in ringetjes.
Verhit 2 eetlepels wokolie in de koekenpan en bak hierin op hoog vuur de paddenstoelen tot ze lichtbruin kleuren en er knapperig uitzien. Haal ze uit de koekenpan en zet apart.
Voeg nu de rest van de wokolie in de koekenpan en fruit hierin de geraspte gember en de fijngehakte knoflook. Roer de bruine basterdsuiker erdoor tot deze licht gaat karamelliseren. Voeg vervolgens de sojasaus en het water toe en kook zachtjes tot de saus iets ingedikt is.
Schep nu de paddenstoelen weer bij de saus samen met de helft van de grof gehakte cashewnoten en de helft van de ringetjes bosui. Warm nog enkele minuten door tot de saus opgenomen is door de paddenstoelen en deze lekker plakkerig (sticky) worden.
Schep de rijst op de borden en verdeel de sticky paddenstoelen over de rijst en bestrooi het geheel met de rest van de grof gehakte cashewnoten en de ringetjes bosui.
Strooi als laatste de geroosterde sesamzaadjes erover en serveer er de wortelsalade bij.

Eet smakelijk!

Bron: aangepast recept uit de Boodschappen Magazine nr. 10, 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten