maandag 20 juli 2015

Huzarensalade

Wanneer je bent uitgenodigd voor een barbecue, neem dan eens i.p.v. bloemen of drank deze lekkere huzarensalade mee. Maak de salade een dag of avond van tevoren, zet 'm in de koelkast en de smaken zijn de andere dag goed ingetrokken. 
Er zijn heel wat recepten in omloop voor de huzarensalade, deze salade heb ik gemaakt van gekookte aardappelen met gekookt rundvlees, hardgekookte eieren, groenten, appel, augurk, bosui, zilverui en platte peterselie. De gebruikelijke mayonaise heb ik vervangen door friteslijn (veel minder vet) gecombineerd met magere yoghurt, dijonmosterd en worcestershiresauce.
Deze huzarensalade is lekker als bijgerecht bijvoorbeeld bij een barbecue, lekker als lunchgerecht, als voorgerecht of neem de salade mee voor een picknick.



Ingrediënten:

  • 800 gram aardappelen in kleine blokjes
  • 300 gram rundvlees (b.v. mager soepvlees) in kleine blokjes
  • 1 runderbouillonblokje
  • 150 gram wortel in kleine blokjes
  • 150 gram jonge velderwtjes (diepvries)
  • 3 eieren
  • 1 appel geschild en in kleine blokjes
  • 1/4 rode paprika in kleine blokjes
  • 5 augurkjes in kleine blokjes
  • 1 bosuitje in kleine ringetjes
  • 10 zilveruitjes in kleine stukjes
  • ½ bosje platte peterselie, fijngehakt
  • citroensap
  • 3 eetlepels friteslijn
  • 3 eetlepels magere yoghurt
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • een scheutje Worcestershiresauce
  • peper
  • zout


Bereiding:
Breng een pan met een halve liter water en het bouillonblokje aan de kook. Doe het rundvlees erbij en laat het vlees ca. 2 uur zachtjes gaarkoken.
Breng ondertussen nog een pan met water en wat  zout aan de kook. Doe er de aardappelblokjes in. Laat het water aan de kook komen en draai het vuur uit. Na een minuut of 4 à 5 zijn de blokjes bijna gaar. Giet ze af en laat koud water in de pan lopen om het kookproces af te breken. Doe je dit niet, dan garen ze door en krijg je aardappelsnot. Daarna goed uit laten lekken.
Breng nog een derde pan met water en wat zout aan de kook. Kook hierin de wortelblokjes en de erwtjes ca. 5 minuten. Hier geldt hetzelfde als bij de aardappelblokjes: giet ze af en laat koud water in de pan lopen om het kookproces af te breken. Daarna goed uit laten lekken.
Kook de eieren hard, maar niet groen. Laat ze afkoelen, Daarna pellen en in kleine stukjes snijden.
Voor de saus vermengen we de yoghurt met de friteslijn, de dijonmosterd en de Worcestershiresauce. Beng op smaak met peper en zout.
Vermeng in een grote kom alle ingrediënten met de saus. Roer voorzichtig met een houten lepel, zodat het geen prut wordt. Als laatste op smaak brengen met nog wat peper en zout. Zet de salade enkele uren in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken. 


Klaar voor de picknick















Ook lekker als voorgerecht met wat ijsbergsla

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen