zondag 13 november 2016

Speculaasjes

Sinterklaas is weer in het land. De speculaasplanken kunnen weer uit de kast.
Heerlijke speculaasjes gemaakt met wat hulp van m'n nieuwe speculaasplank. Ze waren heerlijk.


Ingrediënten voor ca. 25-30 speculaasjes:
  • 275 gram bloem
  • 160 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 1½ eetlepel melk
  • 140 gram roomboter
  • speculaasplank

Bereiding:
De speculaasplank:
Heeft u een nieuwe speculaasplank, dan de avond vóór het bakken de speculaasplank insmeren met wat olijfolie en een nachtje laten intrekken. Dit zorgt ervoor dat het deeg voor de speculaasjes goed loskomt van de plank.
Deeg: Meng de boter, suiker, melk en het zout goed door elkaar. Voeg vervolgens de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden toe en kneed het geheel tot een stevige deegbal. Wikkel de deegbal in de plasticfolie en leg voor een aantal uren in de koelkast. Daarna kun je het deeg verwerken, je kunt het deeg ook nog een extra nacht in de koelkast laten rusten, de smaak wordt daar alleen maar beter van.
Bakken: Verwarm de oven voor op 175º C. 
Bestrooi de plank met een klein beetje bloem. Haal een stukje van het deeg en kneed dit goed door tot een deegbal. Leg het deeg op de plank en druk het met je duim goed aan op de plank. Je kan hiervoor ook een deegroller gebruiken. Neem een scherp mes en snijd het te veel aan deeg wat boven de vorm uitsteekt eraf. Draai de speculaasplank om en tik met de plank op je aanrecht of werkblad. De speculaas zal vanzelf loslaten. Zorg dat de speculaas niet breekt door je andere hand onder de plank te houden en zo de speculaas op te vangen. Leg de speculaasjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. 
Herhaal dit tot de bakplaat vol is. Leg de rest van het deeg terug in de koelkast. Bak de speculaasje in ca. 15 minuten gaar. Laat ze daarna rustig afkoelen voordat je begint met snoepen.

Eet smakelijk!


Bron: Lekker tafelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten