donderdag 10 oktober 2019

Teriyaki saus

Teriyaki saus (照り焼きソース) is een Japanse saus op basis van sojasaus, suiker en rijstwijn. In dit recept heb ik mirin gebruikt. Mirin is een zoete Japanse rijstwijn met een laag alcholpercentage. 
Het suikergehalte in de saus zorgt er voor dat het vlees of de vis gaat glanzen (teri) tijdens het bakken (yaki).
Teriyaki saus is te gebruiken als marinade van vlees en vis, maar ook heel lekker als dip voor Aziatische hapjes.



Ingrediënten voor ca. 300 ml saus:
  • 8 eetlepels sojasaus (b.v. Kikkoman)
  • 4 eetlepels bruine suiker
  • 3 eetlepels mirin
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 teen knoflook, zeer fijngehakt
  • 1½ theelepel vers geraspte gember
  • 4 eetlepels water vermengd met 1 eetlepel maïzena

Bereiding:
Pel en hak de knoflookteen zeer fijn. Schil en rasp de gember. Meng de maïzena met het water tot het opgelost is. Vermeng nu alle ingrediënten in een steelpannetje en breng het geheel op middelhoog vuur aan de kook. Zet het vuur laag en laat ca. 5 minuten onder voortdurend roeren inkoken tot de saus stroperig wordt. Haal de pan van het vuur, schenk de saus in een schone pot en laat afkoelen. Na afkoelen wordt de saus nog iets dikker. De saus is zeker een week te bewaren in de koelkast.

Lekker als marinade voor kip teriyakispiesjes.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten