zaterdag 4 juli 2020

Pomodori arrostiti al forno (in de oven geroosterde tomaten)

In de zomer, wanneer de tomaten weer volop te krijgen zijn en de prijs goed is, is het tijd om ze in te slaan en te roosteren in de oven. Invriezen kan daarna ook heel goed.
De op hoge temperatuur geroosterde tomaten geven een heerlijke intense tomatensmaak aan je gerechten en smaken net even lekkerder dan de ingeblikte varianten.
In onderstaand recept heb ik trostomaten gebruikt, maar ook Romatomaten en als je ze kan vinden San Marzano of Coeur de boeuf tomaten zijn zeker aanraders voor dit recept.





Ingrediënten voor ca. 400 gram:

  • ca. 10-12 grote trostomaten (ca. 1,5 kg)
  • olijfolie
  • gemalen zeezout
  • versgemalen peper
  • tijm (vers of gedroogd)
  • oregano (vers of gedroogd)


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 240º C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verwijder de stelen en de kroontjes van de tomaten. Halveer de tomaten en verwijder voorzichtig met een lepeltje het vocht en de zaden. Je kunt ze ook voorzichtig een beetje uitknijpen. Bestrooi de platte kant van de tomaten met wat gemalen zeezout en versgemalen peper.
Leg de gehalveerde tomaten met de bolle kant naar boven op het bakpapier van de bakplaat. Vet de bolle kant van de tomaten in met olijfolie m.b.v. een kwast. Bestrooi met wat verse of gedroogde tijm en oregano en nog wat gemalen zeezout en peper.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster de tomaten in ca. 30-40 minuten tot de tomatenvelletjes zwartgeblakerd zijn.
Haal de bakplaat met de geroosterde tomaten uit de oven en laat ze wat afkoelen. Zodra ze wat afgekoeld zijn kun je de zwartgeblakerde velletjes gemakkelijk verwijderen. 


Bewaar de geroosterde tomaten in een  schone pot, vries ze in of gebruik ze direct in je gerecht.

Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten