zondag 16 november 2014

Thaise pompoensoep met kokosmelk en citroengras

Tijdens een Thaise kookworkshop heb ik kennis gemaakt met de milde Thaise gerechten, maar ook met de zeer pittige gerechten. Wat ik wel geleerd heb is dat je de gerechten zo pittig kan maken als je zelf wilt door simpelweg het verminderen of vermeerderen van de hoeveelheid pepers in je gerecht.
Deze pompoensoep is net even anders en inmiddels mijn lievelingspompoensoep en zeker niet pittig. Hou je wel van pittig dan zou ik zeker meer pepers toevoegen dan in onderstaand recept.






Ingrediënten voor een grote pan met soep:
  • 1 Hokkaido pompoen (ca. 1kg)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½-1 rode peper (of meer)
  • 1 theelepel gemalen koriander 
  • stukje van ca. 3 cm verse gember
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 stengels citroengras, gekneusd
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 2 eetlepel vissaus
  • 400 ml kokosmelk 
  • evt. wat fijngehakte verse koriander of peterselie

Bereiding:
Hak de pompoen in tweeën, verwijder de pitten en de draden en snijd de pompoen in stukken van ca. 2x2 cm.
Pel en snipper de ui. Hak de knoflook fijn. Schil en rasp de gember. Snijd de rode peper in de lengte door, verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en hak in kleine stukjes.
Verhit de olijfolie in een grote panen bak hierin de ui, de knoflook, de gember, de gemalen koriander en de rode peper aan. Voeg de stukjes pompoen toe en laat enkele minuten meebakken. Giet de kokosmelk samen met de rijstazijn, de vissaus en de kippenbouillon bij de pompoen en zorg dat de pompoen net onderstaat. Voeg de gekneusde stengels citroengras toe en breng alles aan de kook. Laat de soep gedurende 30 minuten zachtjes pruttelen tot de pompoen gaar is. Verwijder de stengels citroengras en pureer de soep met een staafmixer.
Schenk de soep in kommen of borden en garneer eventueel met wat rode peper en koriander of peterselie.

Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. Hi Pieta! Zo blij dat ik je blog heb gevonden via welke.nl! Wat een heerlijk blog heb je toch, echt zalige recepten heb je hier staan en zo divers ook! Ga je dus ook met heel veel plezier volgen en wens je een fijne avond toe! Groetjes, Ira
    Ira’s Crea Corner

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Ira, wat leuk om te lezen dat er mensen zijn zoals jij, die heel veel plezier beleven aan alle recepten om mijn blog. Ik wens je nog veel smakelijke recepten toe.

    groetjes,
    Pieta

    BeantwoordenVerwijderen