In Groot-Brittannië eten ze deze scones meestal bij de thee met jam en/of clotted cream. Ook erg lekker bij de koffie of zelfs als ontbijt.
Onderstaand recept is een typisch herfstrecept met pompoen, specerijen en pecannoten. De bovenkant van de scones is licht geglazuurd met een boter-suikerglazuur waardoor ze ook heerlijk zijn zonder jam.
Ingrediënten voor 18-20 scones:
- 450 gram bloem
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2½ tl bakpoeder
- ½ tl zuiveringszout (baking soda)
- ½ tl zout
- 1 tl kaneelpoeder
- ½ tl nootmuskaat
- ½ tl gemberpoeder (djahé)
- ¼ tl piment
- ⅛ tl kruidnagelpoeder
- 175 gram koude roomboter in blokjes
- 250 ml koude karnemelk
- 250 gram pompoenpuree
- 1 el vanille extract of 1 vanillestokje
- handvol pecannoten, gehakt
- 30 gram roomboter
- 100 gram poedersuiker
- 1 el vanille extract of 1 vanillestokje
- 2 à 3 el melk
We beginnen met de pompoenpuree. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Snijd de pompoen in tweeën, schep de zaadjes m.b.v. een ijslepel eruit en hak de pompoen in acht stukken. Leg de stukken pompoen op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven. Rooster de pompoenstukken circa 30-40 minuten. De pompoen is klaar zodra het vruchtvlees mooi zacht is. Laat de pompoen daarna afkoelen. Verwijder de schil van de pompoen en snij het vruchtvlees in stukken en doe de stukken in een blender of keukenmachine. Maal het geheel tot een puree. Zet apart.
In een schaal vermengen we de bloem, de bruine suiker, het bakpoeder,het zuiveringszout, het zout en de specerijen. Vervolgens voegen we de koude boter toe en mengen alles goed door elkaar. Met onze handen kneden we de boter goed door het bloemmengsel.
In een andere schaal kloppen we m.b.v. een garde de karnemelk, de pompoenpuree en de vanille tot een gladde massa.
Voeg nu de "natte" ingrediënten bij de "droge" ingrediënten en roer goed door elkaar. Voeg de gehakte pecannoten bij het mengsel en roer goed door elkaar tot er geen droge deeltjes meer zichtbaar zijn.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak m.b.v. een ijslepel hoopjes deeg. Houd tussen de hoopjes deeg wel enige afstand, zodat ze niet aan elkaar vast bakken. Bak de scones in 15 à 20 minuten in het midden van de oven tot ze lichtbruin gekleurd zijn. Prik bij twijfel even met een satéprikker in de scones om te kijken of ze gaar zijn (de satéprikker moet er droog uitkomen). Laat de scones afkoelen op een rooster.
Voor het glazuur smelten we de roomboter in een steelpan op middelhoog vuur tot deze lichtbruin van kleur wordt. Haal de boter van het vuur en giet over in een schaal. Voeg de poedersuiker, de vanille en een eetlepel melk toe. Klop het glazuur m.b.v. een garde en voeg eventueel nog 1 of 2 eetlepels melk toe om de gewenste dikte (niet te dun) te krijgen. Giet de glazuur over de afgekoelde scones en laat de glazuur hard worden.
Eet smakelijk!
Bron: http://joythebaker.com/
Tip: van het restant van de pompoenpuree kun je nog een heerlijke pompoensoep maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten