Ingrediënten voor ca. 25 balletjes:
- 500 gram rundergehakt (of h.o.h. gehakt)
- 1 ei
- 2 beschuiten, fijngemalen
- plantaardige olie
- klontje roomboter
- 1 klein uitje
- 1 teentje knoflook
- klein blokje trassi
- 1 theelepel sambal
- 1 theelepel djinten
- 1½ theelepel ketoembar
- ½ theelepel zout
- beetje versgemalen peper
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 theelepel gula djawa
Voor de ketjapsaus:
- 1 klein uitje, heel fijn gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 theelepel sambal
- 100 ml ketjap manis
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 4 eetlepels water
- 2 theelepels gula djawa
- 1 bosuitje, in kleine ringetjes
- 2 eetlepels sesamzaad, geroosterd
Bereiding:
Als eerste maken we de boemboe door alle ingrediënten voor de boemboe in een blender fijn te malen. Verhit wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de boemboe gedurende 2 minuten. Schep daarna de boemboe uit de pan en vermeng met 1 theelepel gula djawa en 1 eetlepel ketjap manis. Laat het vervolgens afkoelen.
Meng het ei en de fijngemalen beschuiten door het gehakt, gevolgd door de afgekoelde boemboe. Zet het gehaktmengsel afgedekt voor ca. 1 uur in de koelkast om de smaken goed in te laten trekken.
Draai balletjes van het gehakt (ter grootte van een pingpongballetje). Bak de balletjes in een grote pan in wat olie en een klontje boter rondom bruin en gaar.
Ketjapsaus:
Verhit wat olie in een steelpannetje en fruit hierin de gesnipperde ui, de uitgeperste knoflook en de sambal gedurende 2 minuten. Voeg vervolgens de ketjap, de azijn, het water en de gula djawa toe. Laat het geheel ca. 10 minuten zachtjes pruttelen totdat de saus iets ingedikt en glanzend is.
Serveer de gehaktballetjes op een schaal, giet de ketjapsaus over de balletjes. Als garnering wat ringetjes bosui en geroosterde sesamzaadjes.
Eet smakelijk!
Tip:
Gula djawa is goed te vervangen door donkerbruine basterdsuiker.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten