vrijdag 22 mei 2020

Risotto met courgette, courgettecrème en garnalen

Het laatste risotto recept wat ik gedeeld heb op deze blog is al weer een jaar geleden. Hoog tijd voor weer een nieuw risotto recept.
Van geraspte courgette, knoflook, geroosterde pijnboompitjes, Parmezaanse kaas en wat olijfolie extra vierge heb ik een soort crème gemaakt. Deze courgettecrème heb ik halverwege de gaartijd van de risotto toegevoegd en maakt de risotto extra smeuïg. Om een lang verhaal kort te maken, het was heerlijk.


Ingrediënten voor 4 personen:
  • 3 - 4 courgettes, de helft in blokje en de andere helft voor de crème
  • 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
  • olijfolie
  • 25 gram geroosterde pijnboompitjes
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 ui, gesnipperd
  • 300 gram risottorijst
  • 2 stengels bleekselderij, geschild en in kleine blokjes
  • 1 glas witte wijn
  • 1 liter groentebouillon
  • klontje boter
  • 400 gram garnalen
  • versgemalen peper
  • zout

Bereiding:
Courgettecrème:
We starten met het maken van de courgettecrème, dit kan ruim van tevoren al gemaakt worden.
Rasp de helft van de courgettes. Hak 1 teentjes knoflook heel fijn. Verhit in een grote koekenpan een eetlepel olijfolie en bak hierin zachtjes de geraspte courgette samen met het fijngehakte teentje knoflook gedurende 10 minuutjes tot alles zacht is. Laat wat afkoelen en meng dan met de pijnboompitjes, de geraspte Parmezaanse kaas en 2 eetlepels olijfolie extra vierge. Meng alles met een staafmixer tot een zachte smeuïge crème en zet apart.


Risotto:Snijd de andere helft van de courgettes in blokjes en zet apart. 
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en fruit hierin de gesnipperde ui en de blokjes bleekselderij zachtjes gedurende ca. 3 minuten. Voeg daarna het tweede fijngehakte teentje knoflook toe en fruit nog 2 minuten mee. Voeg vervolgens de risottorijst toe en bak circa 2 minuten tot de rijst glazig begint te worden. Schenk nu de witte wijn erbij en laat circa 1 minuut indampen. Schenk beetje bij beetje de groentebouillon erbij tot de risottorijst gaar is (dit duurt ca. 20 minuten). Halverwege de kooktijd mengen we de courgettecrème bij de risottorijst en blijven we regelmatig roeren. 5 Minuten voor het einde van de kooktijd voegen we de in blokjes gesneden courgette toe aan de risotto en blijven we regelmatig roeren tot alle bouillon op is.

Garnalen: Ondertussen bakken we de garnalen 3-4 minuten in een koekenpan met wat olijfolie. Breng de garnalen op smaak met zout en peper. 
Als laatste roeren we een klontje roomboter door de risotto, gevolgd door de garnalen. Breng de risotto eventueel nog op smaak met versgemalen peper en zout Garneer eventueel met nog wat Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten