zondag 14 november 2021

Chinese roerbak van aardappel, aubergine en groene paprika

De inspiratie voor dit gerecht kreeg ik van Eric Mao, één van de deelnemers van Masterchef Australië 2021.
Het is een klassiek huisgemaakt vegan gerecht uit Noord-China. De benaming in het Chinees is 'Di San Xian' en betekent letterlijk 'Drie schatten van de aarde'. 
Het is een roerbakgerecht van aardappel, aubergine en groene paprika. Andere ingrediënten die ik heb toegevoegd zijn gember, lente-ui en knoflook. Na het roerbakken voeg je nog een heerlijke saus toe aan het geheel.
Traditioneel wordt dit gerecht gefrituurd, maar frituren van voedsel probeer ik zo veel mogelijk te vermijden, dus daarom roerbak ik de aardappel, aubergine en de groene paprika op hoog vuur in een klein laagje olie in de wok. 
Dit gerecht smaakt heerlijk als bijgerecht naast gekookte rijst of noedels.





























Ingrediënten voor 3-4 personen:
  • 2 kruimige aardappelen, geschild
  • 1 grote aubergine
  • 1 groene paprika, zaadlijsten verwijderd
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Stukje gember van 2-3 cm, geraspt
  • 2-3 lente-uitjes, in ringetjes 
Saus:
  • 2 eetlepels Shaoxing-wijn
  • 3 eetlepels lichte sojasaus
  • 150 ml water
  • 1 eetlepel lichtbruine suiker
  • 1 eetlepel donkere sojasaus
  • 2 theelepels maïzena + 2 theelepels water
  • 2 theelepels sesamolie
  • Plantaardige/arachideolie om in te bakken
  • zout

Bereiding:
Schil de aardappelen, snijd ze in tweeën en vervolgens in plakken.
Week de aardappelen 15 minuten in koud water (dit helpt om het overtollige zetmeel te verwijderen, zodat ze niet verbranden in de hete olie).
Snijd zowel de aubergine als de groene paprika in stukken van ongeveer gelijke grootte. Hak de knoflook fijn en rasp de gember.
Snijd het wit van de lente-uitjes in fijne ringetjes, snijd ook het groene deel van de lente-uitjes in ringetjes, maar hou deze apart voor de garnering. 
Giet de aardappelen af ​​en dep ze goed droog.
Verhit in een wok een laag van ca. 1 cm plantaardige olie/arachideolie op middelhoog vuur. Bak hierin de aardappelplakken ongeveer 10-12 minuten tot ze knapperig zijn aan de buitenkant en gaar aan de binnenkant. Haal ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Bak nu de aubergines ca. 1-2 minuten in dezelfde olie op hoog vuur.
Haal ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Bak nu in dezelfde olie de groene paprika ca. 1 minuut. Haal ze uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
Giet de overtollige olie af (*) en laat ca. 1 eetlepel olie achter in de wok. 
Bak hierin de geraspte gember, de lente-ui en de fijngehakte knoflook.
Giet nu de Shaoxing-wijn in de wok en voeg de lichte sojasaus toe samen met 150 ml water en laat de saus weer aan de kook komen.
Voeg vervolgens de lichtbruine suiker en de donkere sojasaus toe en breng op smaak met wat zout.
Voeg nu de aardappelen en de groenten weer toe en roer goed door zodat alle ingrediënten vermengd worden met de saus.
Vermeng in een kommetje de 2 theelepels maïzena met de 2 theelepels water en roer deze maïzenabrij beetje bij beetje door de groenten, zodat de saus in kan dikken.
Als laatste roeren we de sesamolie erdoor en garneren we het geheel met de groene ringetjes lente-ui.

Eet smakelijk!

Bron: Eric Mao

* Tip:
Olie of vet moet je opvangen in plaats van wegspoelen met de afwas, of in de wc. Oud frituurvet giet je terug in de verpakking of iets anders afsluitbaars. Ook de kleine restjes olie, die overblijven na het bakken, kun je het beste opvangen in een lege verpakking.
Wanneer je een fles vol hebt, kun je deze inleveren. Wanneer je oud vet inlevert, kan het gerecycled worden tot biobrandstof. Daartoe bestaan inzamelpunten, inmiddels zo'n 3000 door het hele land. De speciale kliko's vind je bij de milieustraat, maar ook bij supermarkten, sportverenigingen of kinderboerderijen. Clubs kunnen met het inzamelen van olie geld verdienen. Op de site frituurvetrecyclehet.nl kun je opzoeken waar het dichtstbijzijnde inzamelpunt is voor jou.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten