zaterdag 2 april 2016

Hamburger (klassiek) met tomme van Big Fernand

In het boekje 'Hamburgers uit het atelier van Big Fernand' staan een aantal heerlijke recepten van hamburgers uit het Franse hamburgerrestaurant Big Fernand. 
Gisteravond hebben we de Klassieke hamburger met de  Tomme de Savoie kaas gemaakt. Tomme de Savoie is een halfharde kaas gemaakt in de Savoie. De kaas rijpt enkele maanden in grotten waar hij zijn karakteristieke grijze korst vormt. Vanbinnen is de kaas lichtgeel van kleur. De smaak is fruitig en mild. De geur van de kaas is heel apart, waarin zelfs een vleugje ammoniak-aroma zit. Geen idee of de kaas makkelijk te vinden is, in de supermarkten heb ik ze niet kunnen vinden, maar wel bij onze plaatselijke kaaswinkel.
De broodjes hebben we niet zelf gemaakt, maar de cocktailsaus wel (klik hier voor het recept).


Ingrediënten voor 4 hamburgers:

  • 4 hamburgerbroodjes
  • 600 gram rundergehakt (van een goede slager)
  • paar druppels zonnebloemolie
  • 200 gram tomme de Savoie
  • 1 rode ui, in dune ringen
  • 2 eetlepels ahornsiroop (of honing)
  • 1 handje jonge bladsla
  • zout 
  • peper
  • cocktailsaus


Bereiding:
Haal het gehakt een uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verdeel het gehakt in vier ballen en vorm er 4 hamburgers van. Dit gaat heel gemakkelijk met behulp van een hamburgerpers. Pel en snijd de ui in dunne ringen en bak ze op laag vuur met de ahornsiroop (of honing). Dit geeft straks een heerlijk contrast tussen zoet en hartig met de kaas.
Bak de hamburgers in een koekenpan of grillpan. Onder de grill hoef je geen vet toe te voegen om de hamburgers te bakken. In de koekenpan schenk je eerst enkele druppels zonnebloemolie. Zet het vuur hoog, de pan moet gloeiend heet zijn. Leg de hamburgers in de pan en laat op hoog vuur bruin worden zonder de hamburgers te verplaatsen in de pan. Draai ze na 2 minuten om en bak nogmaals 2 minuten. Ze zijn dan nog een beetje rauw van binnen. Bestrooi ze daarna met zout en peper.
Tijdens het bakken van de hamburgers leg je de broodjes gedurende 1 minuut in het midden van de oven onder de grill. Snijd de kaas in plakjes en leg ze in een aardewerk schaaltje of een kleine koekenpan op laag vuur. Wacht tot de kaas zacht en het heet is.
Verdeel de cocktailsaus over de bovenste helften van de broodjes. Leg de hamburgers op de onderste helften van de broodjes. Beleg ze met de kaas, de dunne ringen rode ui en de jonge bladsla. Leg de bovenste helften van de broodjes erop en serveer meteen.

Eet smakelijk!

Bron: Hamburgers uit het atelier van Big Fernand

Tip:
Lekker met gebakken frietjes.Geen opmerkingen:

Een reactie posten