dinsdag 12 juni 2018

Orzo met kippendij, broccoli, pecorino en pijnboompitjes

Een heerlijk recept van een orzogerecht met broccoli, pecorino en pijnboompitjes, afkomstig van hello fresh, door onszelf aangevuld met kippendijfilet. Dit keer krijgt dochterlief alle credits voor de kookkunsten. Zelf hoefde ik deze keer alleen maar aan te schuiven.
Pecorino is een harde Italiaanse schapenkaas. Pecora betekent schaap in het Italiaans. Het is een heerlijke pittige kaas met een ietwat ziltige smaak, verkrijgbaar bij de kaasboer, maar ook bij b.v. de Lidl.
Orzo is Italiaans voor gerst. Het is een gedroogde pastasoort in de vorm van een gerstekorrel. Orzo wordt ook veel in de Griekse en Arabische keuken gebruikt. Orzo is tegenwoordig verkrijgbaar in bijna alle supermarkten.



























Ingrediënten voor 4 personen:
  • 1 grote ui, gesnipperd 
  • 2 knoflooktenen, fijngehakt
  • 400 gram kippendijfilets, in stukjes
  • 700 ml groentebouillon van twee tabletten
  • 800 gram broccoli (+ 2 stronken)
  • Klein bosje verse tijm
  • 60 gram pijnboompitjes, geroosterd
  • 350 gram orzo
  • 125 gram geraspte pecorino
  • 2 eetlepels olijfolie
  • versgemalen peper en zout

Bereiding:
Verhit een wok of koekenpan op hoog vuur en rooster daarin  de pijnboompitjes (zonder olie/boter) goudbruin. Haal ze uit de pan en zet ze apart. Meng voor de bouillon 700 ml gekookt water met de bouillontabletten. 
Snijd de broccoli in roosjes en de steel in kleine blokjes. Kook ruim water in een pan met deksel voor de broccoli. Kook de broccoli 5 à 6 minuten in de pan met deksel, giet daarna af en zet apart.
Snijd de kippendijfilet in stukjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit twee eetlepels olijfolie in een wok of hapjespan en fruit hierin de gesnipperde ui en de fijngehakte knoflook 2 minuten op laag vuur. Voeg dan de kipstukjes toe en laat ca. 4 tot 6 minuten meebakken. Ris de blaadjes tijm van de takjes en voeg toe aan het kip-uienmengsel. Voeg ook de orzo toe en roerbak 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg dan de bouillon toe en kook het geheel droog in 10 tot 12 minuten op laag vuur met het deksel op de pan. Schep de orzo regelmatig om. Voeg eventueel wat extra water toe als de orzo toch te droog wordt.
Voeg als laatste de uitgelekte broccoli en de helft van de pecorino toe aan de orzo en laat de kaas al roerend enkele minuten smelten. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de orzo over de borden en bestrooi met de andere overgebleven pecorino. Garneer met de pijnboompitjes.

Eet smakelijk!

Bron: aangepast recept van Hello Fresh

Tip:
Te veel kaas gekocht? geen nood. Kaas kun je heel gemakkelijk invriezen. Kaas even raspen en in een afsluitbare zak of diepvriesdoos doen. Ideaal om te gebruiken als je pizza, lasagne of nog een keer dit gerecht wilt maken. Van te voren ontdooien is dan niet nodig.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten