dinsdag 15 december 2020

Tjap tjoy met kippendij, zoete aardappel en rijst

Tjap tjoy is een heerlijke Chinese groentemix uit de wok. Voor onderstaand recept ben ik geïnspireerd door een recept uit het nieuwe kookboek van Jamie Oliver 7x Anders. Het oorspronkelijke recept uit dit boek bestaat uit 8 ingrediënten, maar ik heb er het e.e.a. aan toegevoegd. 
Als groentemix heb ik gekozen voor de Cambodjaanse wokgroenten van de Jumbo.  Dit is een mix van knapperige gele peen, rode paprika, peulen en taugé. Deze heb ik zelf nog aangevuld met babymais en bosuitjes. Verder nog toegevoegd: kippendijfilets, zoete aardappel en vers geraspte gember. 
De oestersaus, de vers geraspte gember en de sesamolie geven het gerecht een heerlijke subtiele smaak. Wij hebben het gegeten met basmatirijst.


Ingrediënten voor 4 personen:
  • 300- 350 gram basmatirijst
  • 2 grote zoete aardappelen (ca. 500 gram)
  • wokolie
  • 2 cm verse gember, geraspt
  • 400 gram kippendijfilets
  • 1 zak Cambodjaanse wokgroenten (400 gram)
  • ½ blikje babymais
  • ½ bosje lente-uitjes
  • 3 eetlepels oestersaus
  • 2 eetlepels zoete chilisaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 200 ml water
  • sap en rasp van een halve limoen
  • evt. zout/versgemalen peper

Bereiding:
Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Boen de zoete aardappelen schoon en snijd ze in 1,5 cm dikke en ongeveer 4 cm lange frietjes. Snij de kippendijfilet in stukjes en rasp de gember.
Halveer de babymais en snij ze in stukjes van 3 cm. Verwijder de wortels van de lente-uitjes en snij ook in stukjes van 3 cm.
Verwarm een scheutje wokolie in een koekenpan en bak hierin de zoete aardappel op middelhoog vuur ca. 10 minuten tot ze zacht worden. Voeg daarna de geraspte gember en de  stukjes kippendij toe. Bak de kip en de gember 5 minuten mee. Vervolgens voegen we de wokgroenten, de babymais en de lente-uitjes toe en bakken dit nog eens 5 minuten mee.
Ondertussen maken we de saus. We raspen de schil van een halve limoen boven een kom, we persen het sap erboven uit en roeren er de oestersaus, chilisaus, sesamolie en het water doorheen. Giet de saus over het kip-groentenmengsel en laat nog 2 minuten meekoken. Voeg naar smaak eventueel nog een snuf zout en wat versgemalen peper toe.
Serveer de tjap tjoy met de basmatirijst.

Eet smakelijk!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten