zondag 6 december 2020

Zoete aardappelfriet uit de oven

Over hoe je zoete aardappelfriet moet bakken in de oven is al heel wat geschreven: geschild, ongeschild, gewassen, ongewassen, met zout, zonder zout, dunne friet, dikke friet, met olie, zonder olie en ga zo maar door.
Wij hebben van de week voor het eerst een poging gewaagd en ik moet zeggen, ze waren (voor ons) perfect. Zo knapperig als frietjes van gewone aardappelen worden ze niet, maar deze waren best stevig en toch een soort van knapperig.
Wij hebben er voor gekozen om de zoete aardappelen niet te schillen, maar wel te wassen en daarna goed te drogen. We hebben ze in plakken van ca. 1,5 cm gesneden en daarna in frieten van ca. 1,5 cm gesneden, bestrooid met de kruiden, maar niet met het zout, men zegt nl. dat zout vocht onttrekt en dat zou ervoor kunnen zorgen dat de frieten slap worden in de oven. Zout hebben we dus achteraf toegevoegd. Verder hebben we ook géén olie of ander vet gebruikt. 
We hebben twee bakplaten bekleedt met bakpapier en daar de frietjes netjes naast elkaar opgelegd zonder dat ze elkaar raken. De frietjes hebben we voldoende uit elkaar gelegd, zodat ze voldoende ruimte hadden om te bakken. Als de frietjes tegen elkaar aan liggen zullen ze nl. eerder gaan stoven i.p.v. bakken. 


Ingrediënten voor 4 personen:
  • 1 kg zoete aardappelen (met schil)
  • gemalen komijnzaad (djintan)
  • paprikapoeder mild
  • grof gemalen zeezout
  • evt. truffelmayonaise

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 210 °C (hete lucht). 
Was de aardappelen met schil en schrob indien nodig schoon. Verwijder eventuele oneffenheden van de schil. Dep de gewassen aardappelen goed droog. Snijd ze vervolgens in de lengte in plakken en vervolgens in lange frieten van ca. 1,5x1,5 cm dikte. Doe de frieten in een grote schaal en bestrooi ze met gemalen komijnzaad en paprikapoeder. Hussel de frieten hierbij goed door elkaar. We bestrooien ze niet met zout, dat doen we pas als ze gebakken zijn. 
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier (of bak de frieten op 1 bakplaat, maar dan in 2 sessies). Leg de frieten netjes naast elkaar en zorg dat ze elkaar niet raken.


Bak de frieten ca. 30-35 minuten in de oven. Draai de frieten halverwege de baktijd wel even om en bak verder tot ze gaar en 'knapperig' zijn. 
Haal de frieten uit de oven en bestrooi ze nu pas met grof gemalen zeezout. 
Serveer ze met truffelmayonaise.

Eet smakelijk!                                                                                                                                                                          

Geen opmerkingen:

Een reactie posten