Ingrediënten voor 4 personen:
voor de saus:
- 4 dunne plakjes pancetta (of gerookte bacon)
- een snufje kaneel
- 1 ui, fijngehakt
- 1 wortel, in kleine blokjes
- 1 teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
- 1 hand vol gemengde verse Italiaanse tuinkruiden, fijngehakt
- olijfolie
- 400 g runderschenkel (of stooflappen), grof gehakt
- 150 g buikspek, zonder zwoerd, gehakt
- 1 blik gepelde tomaten van goede kwaliteit (bio+)
- 2 glazen rode wijn
- 1 laurierblaadje
- 500 gram flespompoen (vruchtvlees), in stukjes gehakt
- zeezout
- zwarte peper uit de molen
- 1 theelepel gemalen koriander
- 250-300 g verse lasagnevellen
- 200 g mozzarella, verkruimeld
voor de witte saus:
- 250 ml crème fraîche
- evt. scheutje melk
- 3 ansjovisfiletjes, fijngehakt
- 100 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bak de pancetta met de snuf kaneel langzaam goudbruin in een
stoofpan.
Meng er de ui, wortel, knoflook, tuinkruiden en ongeveer 2
eetlepels olijfolie door. Voeg de schenkel (of het rundvlees) en het spek toe en laat
het 5 minuten meebakken.
Doe er de tomaten, de glazen wijn of water en het laurierblaadje bij en laat aan de kook komen. Eventueel nog wat water
toevoegen. Laat de saus 2 uur op een laag pitje met het deksel op de pan
pruttelen.
Als de saus gaar is het bot van de schenkel uit de pan verwijderen en het vlees even met een vork uit elkaar halen.
Giet wat olijfolie over de stukjes pompoen en bestrooi met
zout, peper en de gemalen koriander. Leg ze op een bakplaat en zet die in de
oven gedurende de laatste 45 minuten dat de saus kookt.
Breng de saus als die klaar is evt. op smaak met peper en
zout en zet hem even opzij.
Roer de crème fraîche, de ansjovis en een handje vol
Parmezaanse kaas door elkaar en breng het mengsel op smaak met zout en peper. Desgewenst
met een beetje melk verdunnen.
Zet de oven op 200 °C.
Wrijf voor de lasagne een aardewerken lasagneschaal in met
olijfolie en leg een paar lasagnevellen op de bodem. Schep er een laagje vlees
op, een beetje witte saus en een laagje Parmezaanse kaas op. Daarna een laagje
pompoen en weer lasagnevellen. Begin opnieuw met het vlees en herhaal de andere
lagen en dek de schaal uiteindelijk af met een laagje witte saus. Verkruimel de
mozzarella erover en strooi er nog wat Parmezaanse kaas over.
Zet de lasagne 30-35 minuten in de voorverwarmde oven.
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten